Beden dilinde ilettiği mesaj açısından en önemli organ, yüz ve yüz bölgesindeki mimiklerdir. Yüz ifadeleri ve göz hareketleri, duyguların ve düşüncelerin anlaşılmasında önemli bir rol oynar. İşaret dili uygulamalarında yüz ifadeleri ve göz hareketleri, sözel olmayan iletişimi tamamlayıcı bir öğe olarak işlev görür.
Bütün dinlerde Müslümanlıkta, Budizm'de, Hıristiyanlıkta vs. kalp çok önemlidir. Bir insanın iyi niyetini ve temizliğini dile getirmek için” kalbi çok temiz insan” denilir. Bundan dolayı kalp sadece kan pompalayan bir organ değil, duygusal olarak da çok önemli bir organdır.
İletişim sürecinde yüz ifadeleri/mimikler, jestler; el, kol ve baş hareketleri, kişiler arası mesafe, duruş biçimleri, kullanılan aksesuarlar ve dış görünüş (giysiler, kullanılan renkler vb.) beden dilinin unsurları olarak değerlendirilir.
İnsanların gerçek duygularını ve düşüncelerini anlamak için beden diline dikkat etmek, iletişimin önemli bir boyutunu oluşturmaktadır. İletişim uzmanlarına göre, beden dilinin iletişimdeki etkisi yüzde 55-60 arasında değişmektedir. Ses ve konuşmanın etkisi ise yüzde 30-40 arasındadır.
Beden dili, insanlar arasındaki iletişimi geliştirir ve kişisel bağlantı kurma sürecini kolaylaştırır. Örneğin; göz teması, ses tonu ve vücut hareketleri çoğu zaman kişilerin duygularını ve düşüncelerini ifade etmek için kullanılır.
İlgili 40 soru bulundu
Sözsüz iletişim ise, yüz anlamlarını/mimikleri, bedenin kullanımını/jestleri, giysileri, mekân kullanımı ve araçları içerir. Bu iletişim biçimi beden dili olarak da bilinir.
Davranışların söylenenlerden daha önemli olduğu söylenir çünkü ağızdan çıkan kelimeler sadece duyma hissini harekete geçirirken, vücut dili duyma, koklama, dokunma, tatma hislerini harekete geçirir dolayısıyla sözsüz iletişimin sözlü iletişimden çok daha kuvvetli ve etkili olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Beden dili, jest ve mimik, fiziksel duruş, yüz ifadeleri ve göz hareketleriyle, zihinsel ve fiziksel faaliyetlerle desteklenen alıcıya ilettiğimiz mesaj, sözel olmayan iletişim biçimidir. Duygu ve düşüncelerimizi, ruh halimizi yansıtan iletişimdeki en önemli faktörlerden biridir.
Etkin dinleme dinleyenin, anlatılanı yalnız duyduğunu değil, aynı zamanda doğru olarak anladığını da gösterir. Bu yüzden bu yöntem en sağlıklı iletişim yöntemi olarak kabul edilmektedir.
Profesör Albert Mehrabian tarafından yapılan bir araştırma sonucunda; Beden dilinin % 55, Ses tonu ve Ses biçiminin % 38, Sözcüklerin ise % 7 oranında iletişimde etkili olduğu belirlenmiştir.
Ellerin avuç içlerini birbirlerine hızla sürtmek bir hazırlık ve heyecan ifadesidir. Ellerin vücuda göre açısı da anlam taşır. Aşağı doğru indirilmiş eller pasiflik göstergesidir, örneğin mahkemelerde suçlular hâkimi bu şekilde dinler. Yukarıya kaldırılmış eller ise aktiflik anlamı verir.
Duygu ve düşüncelerin anlaşılmasında kelimeler değil beden dili esastır. Araştırmalar gösteriyor ki bir konuşma da kelimler %10, ses tonu %30, %60 oranında da beden dili etkilidir. İyi bir konuşmacı konuyu dinleyicilere aktarırken aynı zamanda beden dilini de etkili biçimde kullanır.
Kızgınlık. Sıkı yumruklar, başka yöne bakan gözler, kenetlenmiş çene, kızgınlık İfadesidir. Özellikle çenesinin elmacık kemikleriyle birleştiği noktayı gözlemlemek gerekir. Ağzı, gergin, çenesini sürekli kıpırdatıyorsa çok öfkeli demektir.
Karşınızdaki kişinin sizi dinlemediğini beden dilinden anlamak, genellikle kişinin bakış yönüne, yüz ifadesine, rahatsızlık veren hareketlerine ve duruşundaki gerginliğe bakarak belirlenebilir.
Beden dili; hareket, jest-mimikler, duyguların ifade edilmesi, duruş şekli, ses tonu, vücut hareketleri gibi birçok önemli unsuru içinde bulunduran ve iletişimde çok önemli yeri olan bir araçtır.
Beden dili kullanımı sözsüz iletişimin önemli bir parçasıdır. Bazen kurmak istediğimiz cümleleri bitirmek için beden dilimizi kullanırız. Meşgul, yorgun veya hasta olduğumuz durumlarda beden dilimizi kullanmak zorunda kalırız. Beden dili kuralları gerek iş hayatımız gerekse sosyal hayatımız için önemli bir unsurdur.
İletişim ögeleri; kaynak, ileti, kanal, bağlam, dönüt ve şifre olmak üzere altı öğeden meydana gelmektedir. Sağlıklı bir şekilde iletişimin gerçekleşmesi için iletişim öğelerinin bir arada bulunması gerekmektedir.
Etkili iletişim ve beden dilini doğru kullanabilmek açısından doğru mesafeyi seçtiğimiz zaman doğru mesajları verebiliriz. 0-45 cm arası özel(mahrem) alandır. Bu alan aile fertlerine ve sevilen kişilere ayrılmıştır. 45-60 cm arası alan ise yakın kişisel alandır. Bu alan seçilen yakın kişilere ayrılmıştır.
Beden dilini etkileyen faktörler arasında cinsiyet de yer alır. Örneğin erkeklerin saçlarını bükmesi feminen bir hareket olarak değerlendirilirken kadınların saçlarını bükmesi ve göz teması kurması karşısındaki kişiye ilgi duyduğu şeklinde yorumlanabilir.
Sözsüz iletişimde anlamların aktarılmasında oldukça önemli bir konumda olan beden dili; duyguların ve düşüncelerin, alıcı konumundaki iletişim tarafına sözlü mesajları iletirken hareket, jest, mimik, duruş gibi unsurlardan oluşan bir bütünüdür.
Sözsüz iletişim; söz ve sözcük gerektirmeden, jest, mimik, göz kontağı gibi beden dili unsurlarıyla gerçekleştirilen iletişim çeşididir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri