HGS etiketi ile ilişkilendirilen plaka numarasında değişiklik yapılabilir. Ancak etiketin, araç camından çıkarıldığında işlevini yitirdiği ve kullanılamaz hâle geldiği unutulmamalıdır.
Bir araç sahibi aracını satar yada değiştirse hızlı geçiş sistemi (HGS) kartı için değişikliği bildirmelidir. Plaka değişikliği işlemi sonrası mevcut HGS kartının içindeki tüm bakiye yeni araca verilen HGS kartına aktarılır. Değiştirdiğiniz yeni plakaya sahip olduğunuz mevcut HGS aktarılabilir.
HGS devir edilen bir uygulama değildir. Abonelik plaka numarası üzerinden oluşturulmaktadır. Bu yüzden HGS aboneliği araç satışında veya alımında araç sahibi tarafından aboneliğin iptal ettirilmesi gerekmektedir. Çünkü araç satış işlemleri sırasında HGS (Etiket) plaka değişikliği yapılmamaktadır.
ARABAMI SATTIM HGS ÜRÜNÜMÜ NE YAPMALIYIM? HGS Etiket tipi ürünler için HGS Etiketinizi PTT merkez ve işyerlerinden iptal ettirerek yeni bir ürün alabilirsiniz, eski ürün içindeki bakiyeyi gerekli kontroller gerçekleştirildikten 7 gün sonra yeni ürününüze aktarılabilmektedir.
HGS Araç ve Plaka Değişikliği Yapılabilir mi? HGS plaka numarası üzerinden oluşturulduğu için HGS devredilen bir uygulama değildir. Araç alım-satımında HGS aboneliğinin iptal ettirilmesi gerekir. HGS araç ve plaka değişikliğinden önce PTT üzerinden veya e-Devlet'ten HGS iptali yapılmalıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Araç satışı gibi bir durum söz konusu ise HGS iptali yaptırmanız gerekir. HGS'nin iptal edilmemesi durumunda aracınızın yeni sahibinin HGS etiketiyle kaçak geçiş yapması söz konusu olabilir. HGS sizin adınıza kayıtlı olduğu için de cezai işlemle karşı karşıya kalmış olursunuz.
Geçiş ücreti, gişelerde yer alan kameralarla belirlenen aracınızın plakasına bağlı HGS hesabından aynı gün içerisinde cezasız olarak tahsil edilecektir. Buradan etiket yapıştırmaya gerek olmadığı sonucu çıkarılabilmektedir.
Farklı bir araç tipine veya plakaya ait HGS kullanılmamalıdır.
Aracınızı satmadan önce hgs nizi iptal ettirmeniz gerekiyordu. Sonrasında yeni aracınız için yeni bir hgs başvurusunda bulunacaksınız. eskisinin içinde bulunan para 30 gün sonra hesabınıza yatar (banka ise) ya da ptt den iadesini alırsınız.
Aynı TCKN/VKN'ye ait HGS ürünleri arasında bakiye aktarımı yapılabilmektedir. Her iki ürünün de aktif olması gerekmektedir. Mevcut bakiyenin aktarımı 7 gün sonra yapılmaktadır.
HGS etiketinizi, aracınızın ön camına monte etmeniz gerekmektedir. Gişelerden geçişlerde sorun yaşamamanız için HGS etiketinizi aşağıda belirtildiği şekilde, aracınızın ön camına yapıştırmanız önemlidir.
HGS etiketleri doğru yapıştırılmış araç sahipleri hiçbir sorun yaşamadan köprü ve otoyollardan geçişlerini yapabilirler. HGS etiketi yapıştırılmadıysa da plakaya tanımlı karttan ücret çekimi yapılır. Ancak HGS'de eksik bakiye varsa ya da HGS yoksa ceza işlemi uygulanır.
Plaka değişikliği için öncelikle gerekli belgeleri toplamalısın. Sonrasında en yakın notere giderek eski plakayı yenileme talebinde bulunabilirsin. Verilen plaka basım belgesi ve araç ruhsatın ile Şoförler Odası'na gitmen gerekir. Burada plaka basımı ücretini ödeyerek plakanı yeniletebilirsin.
hgs çıkartmak için ruhsat sahibi olmaya gerek yok, PTT'den teyitli bilgi. Ruhsat sahibi adına işlem yapılacaksa da vekalet gerekiyor anne baba olsa dahi.
HGS ödeme sistemleri araç kullanan sürücünün üzerine çıkarılmaktadır. Sürücünün üzerine düşen bu borç içerisinde araca herhangi bir borç yüklenmeyerek olumsuzluk gösterilmez. Bu durumda HGS borcu araç satışı için hiçbir engel bulundurmamaktadır.
HGS etiketinin yapıştırıldığı ön cam kırıldığında veya aracımızı sattığımızda, yenisi alınır zira eskisi düzgün ve sağlam olarak çıkarılamaz yırtılır (her halikarda eski etiket imha edilmelidir).
HGS Kart ise sadece PTT şubelerinden satın alınabilmektedir. Kart'a tanımlı plaka değişiklikleri de yine sadece PTT şubelerinden yapılan işlemlerle sağlanıyor. HGS satın alma işlemi sırasında araç ruhsatının ve kişinin nüfus suretinin olması yeterlidir.
Hem tüzel hem de gerçek kişiler, e-Devlet Kapısı “Araçlarım” bütünleşik hizmetini kullanarak; PTT'den aldıkları Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) hesaplarını iptal edebilirler. İptal edilen ürünlerin bakiyesi başka bir PTT ürününe aktarılabilir.
Bir HGS ürününü (eğer emniyet aracı değilse(emniyet araçlarında sanal ürün diye bir olay var)) sadece kayıtlı olduğu plaka ile kullanabilirsiniz. Kartıda başka araçta kullanabilmek için PTT den plaka değişikliği yapmanız lazım.
Aynı kişi birden fazla HGS etiketi alabilir mi? Bir kişi birden fazla HGS etiketi alabilmektedir.
Müşterilerimizin sınıf bazında sahip olduğu OGS cihazı kadar aynı sınıfta ücretsiz HGS alma hakkı bulunmaktadır. Ücretsiz HGS hakkı bulunan müşterilerimiz İşCep ve İnternet Şubesi'nden “Başvurular / Başvuru-Ürünler > HGS-OGS > HGS” adımlarını takip ederek HGS başvurusu yapabilirler.
Mevcut HGS ürünümün sınıfını değiştirebilir miyim? HGS ürününüze ait mevcut araç sınıfı bilgisini değiştirmeniz mümkün değildir. İlgili yeni araç sınıfına göre yeni ürün almanız gerekmektedir.
HGS'de okuma tepeden oluyor ve plakayı okuyor. Vatandaşların yüzde 40'ı HGS etiketi olmadan geçiş yapmış bu yüzden plakaya bakılıyor. Etiketten araca ait bilgiler var. O bilgiler ve plaka ile doğrulanıyor.
HGS kartları plakaya tanımlıdır. Plakaya tanımlı olduğu için de ücretlendirmeler plaka üzerinden yapılır. Bu nedenle HGS kartları başka araçlarda kullanılamaz. Araç sahipleri, araçlarını satmaları halinde HGS kartlarını iptal ettirebilirler.
İşte detaylar. HGS kart ve etiket sistemi arasında ödeme açısından hiç bir fark bulunmazken, etiket sistemi ile gişe bekleme süresi daha az hale getirilmiş durumda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri