Bu dersin oyun ve spor yoluyla öğrenme temelli olması ve ortaokullarda uygulanan dersle hem içerik hem de alanda oluşturduğu algı bakımından bütünlük göstermesi dolayısıyla adı "Beden Eğitimi ve Oyun" olarak değiştirildi.
Beden Eğitimi ve Oyun dersi, ilkokul 1-4. sınıflarda okuyan öğrencilerin oyun oynamalarına, fiziki etkinliklere katıl- malarına ve bu süreçlerde bedensel, zihinsel, kişisel, duygusal ve sosyal becerilerini geliştirmelerine katkı sağlayacak tüm eğitim süreçlerini içerir.
Ülkemizde ilkokullarda verilen beden eğitimi dersi 2012 yılında yapılan değişiklikle oyun ve fiziki etkinlikler dersi olarak, 2018 yı- lında ise, yapılan değişiklikle de beden eğitim ve oyun adı altında müfredatta yer almıştır.
Dersin amacı, öğrencilerin oyun ve fiziki etkinlikler yolu ile yaşamları boyunca kullanacakları temel hareketler, aktif ve sağlıklı yaşam becerileri, kavramları ve stratejileri ile birlikte bunlarla ilişkili yaşam becerilerini geliştirerek bir sonraki eğitim düzeyine hazırlanmalarıdır.
Beden Eğitimi Dersimizde; Vücut fonksiyonlarını kavrama, sağlık, büyüme, gelişme sürecini kavrama, motor öğrenme, oyun ve emniyet kural ve becerilerini kavrama, stratejiler geliştirme ve değerlendirmeyi amaçlıyoruz.
İlgili 43 soru bulundu
Beden eğitimi, eğitimin, insanın beden sağlığını ve becerilerini geliştirmeye yönelik dalına denir. Beden eğitimi, insanın zihinsel eğitim kadar bedensel eğitime gereksinmesi olduğu düşüncesine dayanır.
Beden eğitimi ve spor arasındaki fark kısaca; beden eğitimi, bireyin beden ve ruh sağlığının gelişmesi için yapılan hareketler bütünü iken, sporun ise bireyin beden ve ruh sağlığının gelişmesi yanında, belli kurallara göre rekabet ölçüleri içinde mücadele etme, yarışma ve üstün gelme amacını da içermesidir.
Oyunlar ve oyun etkinlikleri, insanlar için eğlenceli ve öğretici bir deneyim sunan, toplumların ve bireylerin yaşamında önemli bir yere sahip aktivitelerdir. Oyunlar, sadece çocuklar için değil, tüm yaş grupları için anlamlıdır ve pek çok farklı türde mevcuttur.
Oyun, çocuğun deneyimleyerek kendi kendine öğrenmesini sağlayan, eğlenmek amacıyla ve içsel olarak güdülenen, bazen kuralları belirlenmiş ve bilinen, bazen de kendiliğinden gelişen ve mutluluk, coşku, heyecan, merak duygularını da içinde barındıran davranışlardan oluşan bir etkinliktir.
7. Oyun ve fiziki etkinliklerde kendini tanıma, bireysel sorumluluk, kendine güven ve zaman yönetimi becerilerini geliştirir. 8. Oyun ve fiziki etkinliklerde iletişim becerileri, iş birliği, adil oyun, sosyal sorumluluk, liderlik, doğaya duyarlılık ve farklılıklara saygı özelliklerini geliştirir.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından müfredatı güncellenen 'Oyun ve fiziki etkinlikler' dersi yeni eğitim öğretim döneminden itibaren 'Beden eğitimi ve oyun' olarak ilkokullarda tüm sınıf düzeylerinde uygulanmaya başlayacak. Ders, ilkokul 1,2 ve 3. sınıflarda haftada 5, 4. sınıflarda ise haftada 2 ders saati okutulacak.
Milli Eğitim Bakanlığınca müfredatı güncellenen "Oyun ve fiziki etkinlikler" dersi, yeni eğitim öğretim döneminden itibaren "Beden eğitimi ve oyun" adıyla, ilkokullarda tüm sınıf düzeylerinde uygulanmaya başlanacak.
Fiziksel Oyunlar:
Büyük kas becerilerini koşmak, kaydıraktan kaymak, tırmanmak, zıplamak ve bisiklete binme gibi açık hava oyunları içermektedir. Küçük kas becerilerini ise boncuk dizmek, küçük bloklarla oynamak, yapboz yapmak, dizme ve ayırıp birleştirme gibi etkinlikler içermektedir.
1.ATATÜRK' ün ve düşünürlerin beden eğitimi ve spor konusunda söyledikleri sözleri açıklayabilme. 2.Bütün organ ve sistemlerini seviyesine uygun olarak güçlendirebilme ve geliştirebilme. 3.Sinir, kas ve eklem koordinasyonunu geliştirebilme. 4.iyi duruş alışkanlığı edinebilme.
Kısacası beden eğitimi bireyin beden sağlığını, beden becerilerini geliştirmeye yönelik, gerektiğinde çevresel koşullara ve katılımcıların özelliklerine göre değiştirilebilen esnek kurallara dayalı oyuna, cimnastiğe, spora dönük alıştırma ve çalışmaların tümünü kapsayan geniş tabanlı bir etkinliktir.”
Beden Eğitiminin Genel Amaçları
Öğrencilerin hayatları boyunca kullanacakları hareket becerileri, aktif ve sağlıklı hayat becerileri, kavramları ve stratejileri ile birlikte öz yönetim becerileri, sosyal becerileri ve düşünme becerilerini de geliştirerek bir sonraki öğrenim düzeyine hazırlanmalarıdır.
Türkçe, Sanat, Drama, Müzik, Hareket, Oyun, Fen, Matematik, Okuma Yazmaya Hazırlık ve Alan Gezileri şeklindedir. Öğretmen veya çocuklar tarafından yapılandırılmış/ yarı yapılandırılmış/ yapılandırılmamış etkinlikler sınıf içinde yapılabileceği gibi açık havada da yapılabilir.
Eğitimcinin oyun için gereken planlamayı yaptıktan sonra oyun etkinliğini uygulamaya geçmesindeki ilk adım oyun oynanacak yerin hazırlanmasıdır. Seçilen oyunun planda belirlenen mekânı önceden gözden geçirilmelidir. Oyunda çocuk için tehlike yaratabilecek nesne ya da durum olup olmadığına dikkat edilmelidir.
Oyun oynamak çocukları bedensel, duygusal, sosyal ve zihinsel olarak geliştirir. Yapılan araştırmalarda, oyun oynamanın sinir hücrelerinin ve sinaps bağlantılarının gelişmesine katkıda bulunduğu görülmüştür. Ayni zamanda, oyun oynama deneyimi, beyindeki üzüntü, kaygı, öfke gibi olumsuz hisleri ortadan kaldırmaktadır.
Genel tanımıyla oyun, belli bir amaca yönelik olan ya da olmayan, kurallı ya da kuralsız gerçekleştirilebilen; fakat her durumda çocuğun isteyerek ve hoşlanarak yer aldığı fiziksel, bilişsel, dil, duygusal ve sosyal gelişiminin temeli olan gerçek hayatın bir parçası ve çocuk için en etkin öğrenme sürecidir (tdk: 2017).
Oyun; belli bir amaca yönelik ya da amaçsız olarak, kuralları ya da kuralsız çocuğun isteyerek ve hoşlanarak katıldığı araçlı ya da araçsız olarak gerçekleştirilen doğal öğrenme aracı olarak tanımlanabilir (Çankaya, 2014).
Beden eğitiminin temel amacı insanın beden ve ruh sağlığını geliştirmek, ahlak, disiplin, vicdani duyguları geliştirmek ve iradesini güçlü kılmaktır. Bireylerin serbest zamanlarını değerlendirmesinde yaş unsuru göz önünde olmadan spor çok önemli bir ilgi alanıdır.
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, üniversitelerde yalnızca Spor Bilimleri Fakültesi kapsamında yer alan ve yalnızca Eşit Ağırlık puan türüne göre tercih edilebilen 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri