45 yaşını geçen bayanlar herhangi bir mahreme ihtiyaç olmadan tek başlarına umre veya hac vazifelerini yerine getirebilirler. Erkeklerde ise yaş sınırı 18'dir. Bu sınırın altındaki erkekler aynı şartları taşıyarak mahremleriyle gidebilirler. 18 yaşını geçtiklerinde bu zorunluluk kalkar.
Bu itibarla, kişinin evlenme çağında bekâr çocuğu da bulunsa, bu şartları taşıması hâlinde haccetmesi farzdır. Hacca gitmeyip de hac parasını çocuğunu evlendirmek için kullanırsa, hac yükümlülüğü üzerinden kalkmaz.
Evli bir kadın, kocasının iznini almadan veya yanında mahremi olmadan hac veya umreye gidebilir mi? Dinimizde farz olan ibadetler, gerekli şartları taşıyan kadın-erkek herkesin yapması gereken bireysel ibadetlerdir. Bu ibadetleri yapması için eşlerin birbirlerine engel olması caiz değildir.
Kişinin umre yapmakla yükümlü olması için gerekli şartlar şöyle: Aklı yerinde olmak, Müslüman olmak, ergenlik çağına girmiş olmak, hürriyet, maddî imkâna sahip bulunmak, sağlık ve yol güvenliğine sahip olmak. Kadınlar için eşin veya mahrem akrabanın refakat etmesi şarttır.
Suudi Arabistan Hac Bakanlığı'nca ferdî olarak umreye gidişler yasaklanmış olup, sadece Diyanet İşleri Başkanlığı ve Umre düzenlemeye yetkili A grubu seyahat acenteleri, yetkili Suud şirketleri ile sözleşme imzalayarak umreye gideceklere vize almaktadırlar.
İlgili 17 soru bulundu
45 yaşını geçen bayanlar herhangi bir mahreme ihtiyaç olmadan tek başlarına umre veya hac vazifelerini yerine getirebilirler. Erkeklerde ise yaş sınırı 18'dir. Bu sınırın altındaki erkekler aynı şartları taşıyarak mahremleriyle gidebilirler.
Diyanet, okulların ara tatilinde 0-24 ay bebekler dahil öğrenci, öğretmen ve velileri umreye götürmek için kredi kartına 3 taksitle tur düzenliyor. 0-2 yaş bebekler 8 bin 430 lira, 3-6 yaş umre ücreti 16 bin 368 liradan başlıyor. 25 öğrenci bulan öğretmene bedava...
Özellikle tatil, evlilik, sınav, hac ve umre ya da diğer önemli günlerin adet kanaması ile geçmemesi için kadınlar adet geciktirici ilaçlara başvurmaktadır. Adet döneminin gecikmesi için yaygın olarak progesteron içeren ilaçlar tercih edilmektedir.
Diğer taraftan yanında bir mahremi varsa ve diğer şartları taşıyorsa kocası, kadının farz olan hacca gitmesine engel olamaz. Buna hakkı yoktur (İbn Kudâme, el-Muğnî, V, 31). Umre farz olmadığı için, yanında mahremi olsa bile kocasının izni olmadan bir kadın umreye gidemez.
Hac dönemi dışında Kâbe'nin ziyaret edilmesine umre denir. Umre görevini yerine getiren kişiye mu'temir denir.
Fakat genel olarak en kısa umre turları 7 gün sürerken en uzunu ise 30-40 gün arasında sürmektedir. Diyanet'te yer alan bilgiye göre Ramazan Umre turları için; 15 günlük, 30 günlük, 35 günlük, Kâbe'ye yakın mesafede konaklama ve servisli umre programı gibi seçenekler bulunuyor.
Bir kadının örtünmesi farzdır ve bu husus Kur'an-ı Kerim ve hadislerde ifade edilmiştir. Dinen hacca gitmeye imkanı olan kişinin gitmesi farzdır; gitmediği takdirde farzı terk etmiş olur. Kadının başı açık olması, onun hacca gitmesine engel olmadığı gibi, hac dönüşünde başı açık olması da hac ibadetini iptal etmez.
Âdetli olduğu için umre tavafını yapamadan ülkesine dönen kadın ne yapmalıdır? Âdetli olduğu için umre tavafını yapamayan kadın, hac organizasyonu tarafından âdeti bitinceye kadar Mekke'de iskan ettirilir. Ancak âdetli kadın bu imkândan yararlanmayarak umresini yaparsa umresi geçerli olur.
Nüsük platformundan açıklamasının ardından Hac Bakan Yardımcısı Abdulfettah Masat devlet televizyonuna verdiği röportajda, "Bakanlık Nüsük platformu aracılığıyla koşulları sağladı ve artık hac için mahrem gerekmiyor. Kadınların bir kafilenin içinde bulunmaksızın ibadetlerini yapabilir" dedi.
Yasaklar. Hac ve umrede yapılması yasak işleri yapmaya cinayet denir. Her yasağın cezası vardır. Umreyi bozan, kaza ve kurban gerektiren yasaklar: Cinsel ilişki, cünüp olarak tavaf etmek, ihram noktasını ihramsız geçmek, say'i terk etmek.
Bu itibarla kadınların, âdet düzenlerini değiştiren ilaç kullanma cihetine gitmeksizin organizasyonun alacağı tedbirler çerçevesinde hac veya umreyi tamamlamaları daha uygun olur. Bununla birlikte âdetin ilaçla geciktirilmesi durumunda yapılan ibadetler geçerlidir.
Âdeti bitmeden Mekke'den ayrılmak zorunda kalan kadın bu hâliyle ziyaret veya umre tavafını yapabilir mi? Âdetliyken ihrama giren veya ihrama girdikten sonra âdet görmeye başlayan kadınlar, tavaf dışında haccın bütün vazifelerini yerine getirebilirler.
Suudi Arabistan Umre Vizesi en fazla 30 günlük bir süre için geçerlidir. Suudi Arabistan turistik vize başvurularını kabul etmemektedir. Başvuru sahibi dilerse 30 günlük süre dahilinde Arabistan'ın tarihi, kültürel mekanlarını da Umre vize süresi dahilinde ziyaret edebilir.
Pasaport: Hac ve Umre ziyareti için kullanacağınız pasaportunuzun seyahat tarihinden itibaren en az 1 yıl geçerliliği ve çipli olması gereklidir.
Pasaport: Suudi Arabistan'a umre ziyareti yapılırken her şeyden önce geçerliliği devam eden bir pasaporta sahip olmanız gerekmektedir. Bu pasaportun geçerlilik süresi, Suudi Arabistan'a yapacağınız ziyaretin başlangıç tarihi itibarıyla en az 6 ay daha devam ediyor olmalıdır.
Yanlarında 1.dereceden yakın akrabaları olsa bile anne olmadan Umre ziyaretine gidemezler. 9 ve 18 yaş arasındaki çocukların Umre ziyaretinde yanlarında anne ve baba olmayacaksa 1.dereceden yakın akrabalarından biri olmalıdır.
Örneğin, 2 kişilik odalarda kişi başı umre ücreti 35.939 TL iken, 3 kişilik odalarda bu ücret 36.657 TL ve 4 kişilik odalarda 37.735 TL olarak belirlenmiştir.
İlk tur ziyaretlerinin 10- 21 Mayıs, ikinci tur ziyaretlerinin ise 21 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirileceği belirtildi. Umreye gitmek isteyenler için 2022 yılında Şevval ayı umresi 7500 Türk Lirasından 18 bin 620 Türk Lirası'na yükseldi. 2022 Umre fiyatlarındaki artış yüzde yüz elli olarak açıklandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri