Bakirelerde beyaz akıntı nedenlerinin arasında vajinal floranın bozulması ve mantar enfeksiyonu görülür. Mantar enfeksiyonu bilinenin aksine yalnızca cinsel yolla bulaşmamaktadır. Umumi tuvalet kullanımı, ortak eşya kullanımı, havuz gibi nedenlerle de bakirelerde beyaz akıntı ve mantar enfeksiyonu görülebilir.
Vajinal akıntı kaç yaşında başlar? 9-14 yaş arasında gerçekleşen ergenlik dönemi ile başlayan hormonal fonksiyonlar sonucu kız çocuklarında normal olan doğal vajinal akıntılar başlar.
Dr. Ebru Zülfikaroğlu, beyaz, şeffaf akıntının her kadında görülen normal bir durum olduğunun altını çiziyor. Vajinal akıntıların floranın normal ve sağlıklı olduğunun bir işareti olduğunu belirten Op. Dr.
Kramplar regl döneminde yaşanan krampları andırır, bu yüzden bazı kadınlar kramp olduğunda bunun regl döneminin başlangıcındaki kanamaya dair bir kramp sanırlar ve yanılırlar. Yaşanan bu kanama ve kramplar önemsizdir. Beyaz akıntı Kanamanın yanı sıra, vajinadan beyaz, süt kıvamında bir akıntı geldiği de görülebilir.
Vajinal akıntı, ergenlik dönemi itibariyle her kadında görülebilir ve hiçbir nedeni yoktur. Bu akıntı durumu tamamen fizyolojiktir; yani normaldir, hastalık değildir. Ancak bazı kadınlarda akıntı fazla olabilir, bu da sosyal yaşamda, iş hayatında, arkadaş ortamında konfor açısından sıkıntı yaratabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Vajinal akıntı, vajinayı temiz ve nemli tutan bir çeşit koruyucu sıvı ya da mukus olarak tanımlanabilir. Bu koruyucu sıvılar, rahim ağzındaki ve vajina ağzındaki bezelerden salgılanarak vajinayı enfeksiyonlardan korurlar. Akıntının günlük olarak 1-4 ml arasında olması normal kabul edilir.
Yeni doğan kız çocuklarında bazen mukoid, beyaz, hafif kanla karışık vaginal akıntı görülür. Bu durum normaldir, anneden bebeğe geçen hormonlar nedeni ile oluşur ve ekseriya üç aylık oluncaya kadar kaybolur. Üç aydan puberteye kadar vaginal akıntı çok azdır.
Doğurganlık akıntısı: Reglinizden iki hafta önce olur ve çiğ yumurta beyazı gibi görünür. Islak ve kaygandır, kokmaz veya kaşınmaz. Külodunun ıslandığını hissedersin. Bu normaldir ve endişelenecek hiçbir şey yoktur.
Adet Öncesi Vajinada Beyaz Akıntı
Regl öncesi vajinadan dökülen epitel hücreleri ve sıvı, beyaz akıntı şeklinde görülür. Bu beyaz akıntıya lökore adı verilir. Bu akıntının rengi bazen hafif sarıya kayar. Adet öncesi görülen bu beyaz akıntının nedeni progesteron hormonundaki artıştır.
Beyaz ve sarım renk tonlarında vajinal akıntı görülür
Bu dönemde yaşanan akıntıların rengi beyaz ve sarımsı tonlarda olur. Bu süreçte iç çamaşırının kirlenmesinden hoşlanmayanlar ped kullanımına başlayabilir. Vajinal akıntı ortaya çıktıktan sonra 6-8 ay içinde adet kanaması görülecektir.
Doğal ve sağlıklı kabul edilen normal vajina akıntısı; aşıntı yapmayan şeffaf ,beyaz kokusuz, kaygan ve ıslak bir akıntıdır. Ölü hücreleri, bakterileri dışarı atan vajinanın sağlıklı ve temiz kalmasına yardımcı olan normal vajinal akıntı her gün çamaşırları kirletmez ve tedavi gerektirmez.
Bu fizyolojik vajinal akıntı, yumurtlama dönemi yaklaştıkça iç çamaşırlarını ıslatacak kadar artabilir. Yumurtlama gününde yumurta akı kıvamında, çekince uzayan, sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır. Her ne kadar aşırı miktarda olabilse de, fizyolojik akıntı renksiz, kokusuzdur; kaşıntı ve tahriş yapmaz.
Bu akıntı rahimden değil, daha aşağıdan gelmekte, herhangi bir necis madde ile de karışmamaktadır. Bu nedenle temiz kabul edilen akıntı, abdesti bozmadığı gibi bu akıntının çamaşıra bulaşması da namaza engel değildir.
Normalde adet dönemiyle birlikte ortaya çıkan genital akıntı küçük yaştaki kız çocuklarında hatta bebeklerde bile görülebiliyor. Erken yaşlarda oluşan genital akıntının çok çeşitli nedenleri olabiliyor. Adet döngüsünün normal bir parçası olan genital akıntı rengine ve yapısına göre enfeksiyon habercisi de olabiliyor.
Bu, yenidoğan bebeklerde anneden geçen östrojen hormonunun çekilmesine bağlı kanlı akıntı tarzında olabilir ve geçicidir. Daha büyük çocuklarda, genelde hijyen koşullarına dikkat edilmemesinden kaynaklanan ve vulvovajinit denilen enfeksiyonlara bağlı akıntılar görülür.
Vajinada Beyaz Peynirimsi Akıntı
Gerçekleşen akıntı beyaz peynirimsi şekilde koku ile birlikte geliyor ise enfeksiyonun varlığını gösterir. Özellikle koku çok keskin şekildedir. Beyaz, katı ve kokulu olan akıntılar her zaman maya enfeksiyonunu belirtir. Tahriş ve kaşıntı gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Yumurtlamayı gösteren bu akıntı, tam yumurtlama gününde yumurta akı kıvamında, çekince uzayan, sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır. Bu akıntı spermlerin vajina ve rahim ağzından kolayca geçerek yumurtayı bulabilmesi için yardımcı olmaktadır.
Belirli dönemlerde çok koyu olmayan ve renksiz bir akıntı normal karşılanırken, daha koyu ve yeşil renkli bir akıntı ise bir enfeksiyon belirtisi olarak değerlendiriliyor. Normal ve renksiz bir vajinal akıntı vücudun vajinayı temizleme yöntemidir ve de sağlıklı bir vücut işlevidir.
Kanamanın başlamasıyla birlikte diğer belirtiler; baş ağrısı, akne, şişkinlik, alt karın ağrısı, yorgunluk, ruh hali değişiklikleri, yemek isteği, göğüs ağrısı ve ishal olarak sıralanabilir. Regl kanamasının ilk günü, son regl döneminin başlangıcı olan tarihtir.
Mâlikîler ve Şâfiîler gibi başka âlimlerin görüşleri ise şöyledir: "Sarılık ve bulanıklık, mutlak olarak hayız sayılır veyahut da hayız vukû bulduğu zamanda sarılık ve bulanıklık hayızdan sayılır. Sarı ve bulanık akıntının gelmesi, açıkça belli olduğu üzere hayızdan önceki durumu da kapsar.
Regl döneminde karın ağrısı, karın bölgesinde şişlik, baş ağrısı, kabızlık, iştahsızlık ve aşırı susama hissi belirtileri görülür. Bu dönemde tatlı yeme isteği ile birlikte yorgunluk ve göğüslerde şişlik oluşur. Regl belirtilerinden birisi de kadınlarda ani ruhsal değişiklikler görülmesidir.
Vajinal akıntı her yaş grubunda kız çocuğunda görülebilen, sık rastlanılan bir durumdur. Genellikle aileler bu durumu önemsemezler ve başka bir nedenle doktora gittiklerinde bu şikayetlerini dile getirirler.
Mantar enfeksiyonları: Vajinadan gelen kokusuz, peynirimsi veya süt beyaz akıntılar mantar enfeksiyonu ile ilişkilidir. Hastalarda yanma ve kaşıntı şikayetleri vardır. Tedavide Tetrakonazol veya Mikonazol kullanılır.
Vajinal duş yapmak için özel olarak tasarlanmış bir cihaz kullanılabilir. Bu cihaz, suyun vajina içine verilmesini sağlar ve daha sonra bu su tekrar cihaz yardımıyla dışarı alınır. Vajinal duş yaparken, doğru sıvının kullanılması ve cihazın temizliği de önemlidir. Duş yapmadan önce doktorunuza danışmanız önerilir.
Cinsel olarak uyarılmış olmak veya cinsel şeyler düşünmek gusül gerektirmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri