Erkeklerde ve kadınlarda bekarken kısır olup olmama durumunum anlaşılması için test yapılabilir. Erkeklerde bekarken sperm kalitesini ölçecek testler ve hormon testleri uygulanır. Kadınlarda ise bekarken hormon testleri ve vücut dışı ultrasonografi çekimi ile kısırlık testi yapılabilir.
Erkeklerde bekarken kısırlık için sperm kalitesini ölçecek testler ve hormon testleri yapılabilir. Kadınlarda ise bekarken hormon testleri ve vücut dışı ultrasonografi çekimi yapılabilir.
Bekar kadınlarda kanda yapılan birkaç testle kısırlık anlaşılabilir. Östrojen, LH, FSH, AMH düzeylerine bakılması, ultrason ile yumurtalık ve rahim kontrolü ile kısırlık tanısı konulabilmektedir.
Kısırlığın özel bir belirtisi bulunmamaktadır. Düzenli korunmasız cinsel ilişkiye rağmen 1 ya da 2 yıllık süre içerisinde çocuk sahibi olamama durumu kısırlık (infertilite) belirtisi olarak kabul edilir.
Kadınlarda kısırlığın başlıca belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir: Hamile kalamamak: Bir yıl boyunca düzenli ilişkiye rağmen gebelik elde edilememesi kısırlığın ilk belirtisidir. 35 yaş ve üzerindeki kadınlarda 6 ay boyunca gebelik elde edilemezse kısırlıktan şüphelenilebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Adet düzensizliği sebebi olarak hormonal nedenler, polikistik over hastalığı ya da menopozal durum tespit edildiğinde kadınlarda kısırlık da görülebilir. Tiroid bezi problemleri ve prolaktin yüksekliği ilaç tedavisi ile düzeltilebilir. Polikistik over hastalığı yumurtlama sorununa yol açarak kısırlığa neden olabilir.
Kadınlarda kısırlık, erkek kısırlığı veya her ikisinin birleşimi, dünya çapında milyonlarca kişiyi etkilemektedir. Yaklaşık olarak çiftlerin yüzde 10 – 15'i, düzenli olarak bir yıl boyunca korumasız cinsel ilişkiye girmelerine rağmen çocuk sahibi olamamaktadır.
Hem kadın hem de erkek kaynaklı nedenler ile gelişebilen kısırlık probleminin tedavisi günümüzde mümkündür. Kısırlık tedavisinde hangi yöntemin uygulanacağına kısırlığa neden olan faktörlerin değerlendirilmesi sonucunda karar verilmektedir.
Doğum uzmanları/jinekologlar (OB/GYN'ler) kadınların üreme sağlığı konusunda uzmandır. Hem erkekleri hem de kadınları kısırlık açısından değerlendirebilir ve kan testleri, ultrasonlar ve semen analizi gibi temel testleri yapabilirler. Bir üreme endokrinologu, kısırlık ve hormonal bozukluklara odaklanan bir uzmandır.
Kısırlığın nedeni kadın ya da erkeğin üreme organlarında, kişinin üreme işlevini tam olarak yerine getirememesine sebep olacak bir yetersizlik, genetik bir bozukluk ya da sonradan kazanılmış çeşitli hastalıklar olabilir. Bu etkenlerin yalnızca biri ya da birkaçının birleşmesi kısırlığa sebep olur.
Ovülasyon gerçekleşmeden önceki 24 ile 36 saat içinde idrarda artış gösteren luteinizan hormon (LH) düzeyinin ölçümü ile yapılan test sayesinde doğurganlığın yüksek olduğu dönem belirlenebilir. Uzman hekime başvurarak da yumurtlama dönemi takibi konusunda yardım alınabilir.
Kısırlık sorunu yaşayan çiftlerde genellikle D vitamini ve folik asit eksikliğine rastlanır. Sağlık kuruluşuna başvuran hastalar, uzmanlara sıklıkla kısırlık genetik mi sorusunu yöneltirler. Bazı nadir durumlarda, özellikle erkek kısırlığında kısırlığın sebebi genetik faktörler olabilir.
SPERM TESTİ NE ZAMAN YAPILIR? Sperm testi 2 – 6 gün cinsel perhiz sonrasında yapılır. Etkin bir değerlendirme açısından, perhiz durumunun 2 günden az, 6 günden fazla olmamasını tercih ederiz.
Bu gün evlilik öncesinde yaptırılan testler;
HIV enfeksiyonları(AIDS) : Anti HIV Testi. Hepatit B taraması için :HbsAg Testi. Hepatit C taraması için : Anti HCV Testi. Sfilis (Frengi) için : VDRL Testi.
Erkeklerde sonradan kısırlık gelişebilir. Maruz kalınan radyasyon, kanser tedavileri, küçük yaşta geçirilen ateşli hastalıklar ya da genital bölge ile ilgili ameliyatlar gibi birçok etken, erkeklerde sonradan kısırlık oluşmasına neden olabilir.
Bu durumda eğer bir yıl veya daha uzun süredir hamilelik elde edilememişse kısırlık yönünden bir değerlendirilmeye gereksinim vardır. Ancak eğer kadının yaşı 30 veya üzerinde ise 6 aylık bir korunmasız ilişki sonrasında hala gebelik olmamışsa doktora baş vurmalıdır.
Kısırlık tedavisinde sonuca ulaşmak için standart bir süre vermekse yanlıştır. Çiftlerin tedavi sürecinde sabırlı olması ve asıl sorunun çözümlenmesine odaklanmalıdır. Bu süreç genel olarak altı aya kadar uzayabilmektedir.
USG. Yumurtalık rezervinin tayini, rahim ve tüplerin değerlendirilmesi için adetin 2. veya 3. günü ultrasonografik muayene yapılır.
Uzmanlar, genetik faktörlerin dışında, kısırlığa yol açan etkenleri; obezite, hormonlu gıdalar, çevre kirliliği, stres, sigara ve kariyer planlaması olarak özetliyor. Kadın Doğum Uzmanı Dr. Funda Yazıcı Erol, “Hem dünyada hem de Türkiye'de kısırlık oranları yüzde 2'lerden yüzde 15'lere çıktı.
Muayene rektumdan yapılır ve prostat kontrol edilir. Testis biyopsisi: İnce iğne yardımıyla testislerden örnek alınarak tıkanıklık olup olmadığı incelenir. Hormon testleri: Sperm DNA parçalanma testleri ve anti-sperm antikorları da diğer testlerin yetersiz olması durumunda kullanılan yöntemlerdir.
"Türkiye'de yaklaşık 2,6 milyon kişi kısırlık sorunu yaşıyor"
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri