Devlet olmanın gereği de budur" diye konuştu. Beklenilen Marmara depreminin minimum 7,2, maksimum 7,6 büyüklüğünde olacağını da ifade eden Görür, "Eğer bu büyüklükte bir deprem olursa beklenen hasar Güneydoğu'da 11 ilin toplamından fazla olur. Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Tekirdağ, Edirne de etkilenir.
İstanbul Kadıköy'de Çevre Festivali'nde konuşan Prof. Dr. Naci Görür, "Beklediğimiz büyüklükte Marmara depremi olursa hasar Güneydoğu'daki 11 ilin toplamından fazla olur. Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Tekirdağ, Edirne de etkilenir.
Edirne'nin Havsa, Meriç, Süloğlu ve Lalapaşa ilçeleri 4. derece deprem bölgesidir. Uzunköprü 3. ve 4. derece deprem bölgesi olurken, İpsala 2. ve 3. derecededir. Enez ise 1. ve 2. derece deprem bölgesi arasında yer alıyor.
Edirne, Deprem Araştırma Dairesi tarafından hazırlanan deprem bölgeleri haritasına göre en az riskli bölge içinde yer almaktadır.
Diyelim bu deprem olduğunda Tekirdağ da etkilenir, Silivri de etkilenir, İstanbul da etkilenir, doğu yakası etkilenir, güneyinde Yalova'dan tutun Bursa, Balıkesir, Çanakkale'ye kadar etkilenir.
İlgili 22 soru bulundu
Ercan, “Kuzey Marmara'da olacak bir deprem: İstanbul, Yalova, Kocaeli, Çınarcık, Gemlik, Mudanya, Bandırma, Erdek, Biga, Lapseki, Tekirdağ, Şarköy, Gelibolu, Trakya'nın Marmara kıyıları etki alanı içinde kalacaktır” ifadelerini kullandı.
İstanbul'da yüksek derecede deprem riski taşıyan bölgeler ise Zeytinburnu, Küçükçekmece, Florya, Esenkent, Ispartakule, Ambarlı, Avcılar ve Haramidere'dir. Şurada Paylaş! Deprem uzmanlarının yaptığı açıklamaya göre; İstanbul'da yapı bakımından en eski ilçelerin başında Beyoğlu ve Fatih ilçeleri geliyor.
Türkiye'nin deprem kuşağında olduğunu, ancak Edirne'nin zemininin sağlam olduğuna dikkat çeken Aksal, 'deprem öldürmüyor binalar öldürüyor' dedi. Aksal, “Deprem doğanın bir parçası, tüm dünyada oluyor, olacakta. Ülkemizde deprem kuşağında. Edirne nispeten sağlam bir zeminde.
Edirne İlinin kuzey kısmının büyük bir bölümü 4. derece deprem bölgesi iken ilin güney bölümünde ise 1., 2. ve 3. derece deprem bölgeleri yer almaktadır.
18 Haziran 1953
Evlerine girmekten korkan halk, hükümetin dağıttığı çadırlarda kalmıştır 6. Resim 1: 1953 depreminde çatlaklar oluşmuş binalardan biri. 1954, 1955, 1962, 1964, 1984, 1986'da Edirne'de depremler meydana gelmiş, 1964'te meydana gelen depremde can ve mal kayıpları olmuştur.
yabancı kaynaklar, bu deprem sonucu ölen kişi sayısını binden fazla, diye verir. 18 mart 1953 yenice-gönen depremi, 7,3 m büyüklüğünde. kuzey anadolu fayının batı ucu. 50 km eğimli, 4 metreden fazla kayma, 1.000'den fazla ölü. hatta 1.070 olarak net sayı veren yabancı kaynaklar bile vardır.
12- Edirne İli, Keşan İlçesi, Erikli köyü Mülga Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Türkiye Deprem Bölgeleri Haritasında 1. Derece Deprem Bölgesi içinde yer almaktadır.
Edirne ili ve ilçeleri Deprem Bölgeleri Haritasında I.- IV. Derece Deprem Bölgesi içerisinde yer almaktadır. Edirne'nin ilçelerinden Enez, Keşan ve İpsala Kuzey Anadolu Fay Zonunun (KAFZ) Marmara denizinde devam ederek Saroz körfezinden Ege denizine ulaşan kuzey koluna çok yakındır.
Zemin olarak Keşan'a baktığımız zaman ise Keşan merkezi genel olarak kayaç zemin üzerinde olduğu için sağlam yapıdadır diyebiliriz.
Edirne'de düzenlenen 'Her Yönüyle Deprem' sempozyumuna Türkiye'nin ünlü yer bilimcileri katıldı. Yer bilimci Prof. Dr. Yücel Yılmaz, Trakya bölgesinde birçok fayın olduğunu fakat bunların zaman içerisinde bittiğini belirtti.
Depremde açığa çıkacak güç ise 24 atom bombasına eşdeğer olacaktır. Bu deprem sadece Marmara Ereğlisi'ni ve çevresini etkilemeyecek, bütün Trakya Bölgesi bu depremden etkilenecek.
Tekirdağ'ın kuzeyinde yer alan Edirne, camileri, dini kompleksleri, köprüleri, eski pazar yerleri, kervansarayları ve saraylarıyla Türkiye'deki en çok tercih edilen ve yaşanabilir şehirleri arasında yer alıyor.
İstanbul'da olası 7'nin üzeri depremde Trakya'nın da etkileneceğinin altını çizen Yılmaz, "Trakya'da, oluşacak İstanbul depremine en uzak nokta olarak Edirne merkezi gördüğümüzde 180 kilometre gibi bir uzaklığı var.
SON DAKİKA | AFAD DUYURDU: EDİRNE'DE DEPREM!
Kandilli Rasathanesi ve AFAD tarafından anlık olarak duyurulan verilere göre, 23 Ekim 2023 Pazartesi günü Bulgaristan'ın Filibe kentinde bir deprem meydana geldi. 3.9 büyüklüğündeki deprem Edirne ili Merkez içesinde de hissedildi.
Trakya formasyonu: Genel olarak sağlam bir zemin. Ama kırılma, çatlama ve faylanma gibi özelliklere sahip. Düzlük bölgeleri yapılaşmaya uygun eğimli bölgeler tehlikeli.
Ege Denizi, Yunanistan açıklarında 5,3 büyüklüğünde meydana gelen deprem Edirne'de de hissedildi.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Bu sebeple temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi oldukça önemlidir.
İstanbul'un sağlam zemine sahip alanlarına yönelik olaraksa Beykoz, Bebek, İstinye, Maslak, Şişli, Beşiktaş, Üsküdar ve kuzeyini söyleyebilirim.
'Karlıova'dan Kuzey Anadolu fayı geçiyor ve bu fay dünyanın en tehlikeli fayı. Bir de Doğu Anadolu fayı var, Karlıova'dan Malatya'ya ve Hatay'a doğru. Daha yeni depremler oldu, on binlerce insanımız öldü.
Bu kuşak Gelibolu, Marmara Denizi'nin derin kısımları, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce-Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, Kelkit vadisi ile Erzincan, Erzurum, Varto ve Van üzerinden geçen bir hat şeklinde uzanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri