Friedman (1957) ve M. Nerlove (1958) tarafından geliştirilen Adaptif Beklentiler Hipotezi; bireylerin iktisadi değişkenlerin gelecekteki değerlerine ilişkin beklentilerini, söz konusu değişkenlerin geçmiş dönem ortalama ya da ağırlıklı ortalama değerlerine bağlı olarak oluşturduğunu ifade etmektedir.
Tek cümle ile, Bir bireyin davranışlarını belirleyen motivasyonun, bu davranış sonucundaki beklentiler olduğunu iddia eden teoridir.
Adaptif beklentiler diğer bir ifadeyle "Uyarlayıcı bekleyişler" Ekonomi'de, insanların geçmişte olanlara dayanarak gelecekte ne olacağına dair beklentilerini oluşturdukları varsayılan bir süreçtir.
Sargent ve N. Wallace rasyonel beklentiler teorisini geliştirmişlerdir. Muth'un eleştirdiği Keynesyen iktisatçılar ise bireylerin gelecekteki fiyat düzeyini tahmin ederken geçmişe bakacaklarını ve “uyumlu beklentiler” geliştireceklerini açıklamışlardır.
Rasyonel beklentiler makroekonominin, ekonomik beklentilerini değerlendirmek için sahip olduğu en uygun modellerindendir. İşçilerin, tüketicilerin ve şirketlerin gelecekteki ekonomik durumlar hakkındaki beklentileri, bu modelin önemli bir parçasıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Rasyonel Beklentiler Teorisi, ilk kez 1961 yılında. John F.Muth tarafından ortaya konarak, önce mal ve sermaye piyasasında pay senetlerinin fiyatlarıyla ilgili bekleyişlerin oluşması gibi mikro ekonomi alanında kullanılmıştır[1:39].
Friedman (1957) ve M. Nerlove (1958) tarafından geliştirilen Adaptif Beklentiler Hipotezi; bireylerin iktisadi değişkenlerin gelecekteki değerlerine ilişkin beklentilerini, söz konusu değişkenlerin geçmiş dönem ortalama ya da ağırlıklı ortalama değerlerine bağlı olarak oluşturduğunu ifade etmektedir.
Uyarlamacı Beklentiler yaklaşımına göre, sadece geçmiş dönem verilerini dikkate alan ekonomik birimlerin enflasyonla ilgili beklentilerinin, gerçekleşen enflasyona uyum sağlaması zaman almaktadır. Enflasyon oranı gerçekte artarken, tahmin edilen enflasyon daha düşük olur.
Rasyonel beklentiler teorisi
Teoriye göre bütün veriler açıklandığı için piyasadaki karar alıcılar, en az ekonomiyi yönetenler kadar, olaylar ve gelişmeler hakkında bilgi sahibi olur. Bu durumda piyasadaki karar alıcılar, ekonomi yönetiminin alacağı önlemlerin etkilerini önceden tahmin eder ve ona göre davranırlar.
Yeni Keynesyen Makro Modeller, kısa dönem fiyat katılık- ları nedeniyle toplam talebin, reel ekonomik faaliyetlerin te- mel belirleyicisi olduğu düşüncesini ortaya koymaktadır. Bu anlamda parasal politikanın reel ekonomi üzerinde güçlü etkileri vardır.
“Beklenti tuzağı”, hanehalkları ve firmaların enflasyon beklentilerindeki artışın merkez bankasını enflasyonu artırmaya zorladığı bir durumdur. Beklentiler yönetilemediğinde, “maliyet itişli tuzak” ve “işletme sermayesi tuzağı” olmak üzere iki tür beklenti tuzağı ortaya çıkabilir.
Adaptif (uyarlayıcı) beklentiler ise gelece˘ge yönelik beklentilerin geçmisteki de˘gismelerin bir ortalaması olarak ele alınmasıdır. Örne˘gin, son bes yılın enflasyon oranlarının ortalamasını alarak gelecek sene için enflasyon tahmininde bulunmak.
Görüldüğü gibi, uyarlayıcı bekleyişler hipotezine göre, karar birimleri fiyat düzeyinin gelecekteki değerini sadece geçmişteki değerlerine bakarak ve geçmişten ders alarak tahmin ederler. Bir başka deyişle, uyarlayıcı bekleyişler hipotezi geriye oönük bir yaklaşımdır.
Toplumsal beklenti olan rol, toplumun bireyden beklediği davranış biçimleridir. Rol, bireyin belli şartlar altında muhtemel davranışı, yani hangi durum ve şartlarda nasıl davranacağıdır.
Lawler ve Porter, geliştirdikleri beklenti kuramında çalışanların beklentilerinin karşılanmasının iş doyumu için yeterli olmadığını ortaya koydukları performans karşılığında sağladıkları kazançların mukayese edilebilir bir şekilde adaletli olmasının gerekli olduğunu savunmuştur.
Adaptif ne demek sorusunun cevabı uyarlama işini yapan kişidir. Adaptif kelimesinin bir diğer anlamı ise uyarlayıcı olarak bilinmektedir.
Akılcılık, rasyonel olmanın niteliği ya da halidir - yani, akla dayalı ya da akla uygunluk. Akılcılık, kişinin inançlarının kişinin inanma nedenleriyle ve kişinin harekete geçme nedenleriyle yaptığı eylemlerle uyumlu olduğunu ima eder.
Rasyonel insan kimdir? Rasyonel insan; akıl temelli, mantıklı kararlar alan, aklın kurallarını uygulayarak yaptığı hataları tekrarlamayan öz denetim sahibi kişidir.
Lucas Kritiği özünde iktisat politikasına temel oluşturan teorik çerçevenin metodolojik bir eleştirisidir. Bu kritik politika yapımı pratiğinin dayandığı açıklama ve bilim kavramsallaştırmasının temel bir zayıflığını hedef almaktadır. Bu kavramsallaştırma “ampirik realizm” olarak tanımlanabilir.
Neoklasik iktisat, mal ve hizmetlerin üretim, tüketim ve değerlemesinin (fiyatlandırma) arz ve talep modeli tarafından yönlendirildiğinin gözlemlendiği bir ekonomi yaklaşımıdır.
Monetarist makro iktisat okulu, uyumcu beklentiler hipotezini esas alırken, Yeni klasik makro iktisat okulu rasyonel beklentiler hipotezini esas almıştır. Bu okul aynı zamanda, Rasyonel beklentiler teorisi olarak da isimlendirilir.
Sıfır hipotezi (null hipotez), test edilen iki grubun arasındaki farkın önemli olmadığını savunur. Örneğin, A sınıfı ve B sınıfı adında iki sınıf olduğunu düşünelim. Bu sınıflardaki öğrencilerin not ortalamalarının farklı olup olmadığını test etmek isteyelim.
Daniel Kahneman ve Amos Tversky (1979) tarafindan ortaya konan "beklenti teorisi (prospect theory)", normal bir insanin karar verme sürecinde kayiplara kazançlardan daha fazla anlam yükledigi üzerine kurulmuçtur.
Uluslararası ekonomi politikte rasyonel tercih teorisi veya rasyonel seçim teorisi, alternatifleri olan konularda olası tüm seçeneklerin sıralanması, her birinin maliyet ve getirilerinin hesaplanması ve buna bağlı olarak en uygun kararın verilmesi durumunu ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri