7- Ünlü Daralması: ''a, e'' harfiyle biten kelimelerin sonuna -yor eki geldiğinde geniş, düz harfle dar ünlülere (ı,i,u,ü) dönüşür. Bekle / yor / Bekliyor.
Bekliyoruz kelimesindeki ses olayı ünlü daralmasıdır.
Cevap A 4. sözcüğün sonundaki “-e,-a'' sesleri daralarak “-ı,-i,-u,-ü''ye dönüşür. Buna “ünlü daralması'' denir. A'da “anlama-yor ⇒ anlamıyor'' C'de “bekle-yor ⇒ bekliyor'' D'de “oy(u)na-yor ⇒ oynuyor'' E'de “gözle-yor ⇒ gözlüyor'' sözcüklerinde ünlü daralması vardır.
Ünlü Düşmesi – Türk Dil Kurumu.
Bunlar; ünsüz benzeşmesi, Ünsüz yumuşaması, ses düşmesi, ses türemesi, Ünlü daralması, ulama ve kaynaşmadır.
İlgili 39 soru bulundu
Dar ünlü: azcık>azıcık, bircik>biricik vb. Alıntı sözcüklerin Türkçeleşme aşamasında sözcüğün son hecesinde bulunan Türkçe kurallara uymayan iki ünsüzün gelmesi sebebiyle ünlü türemesi görülür.
Ünlüyle biten bir sözcükle ünlüyle başlayan diğer bir sözcüğün birleşmesi esnasında bir düşme yaşanmaktadır. İki ünlü yan yana gelemeyeceği için bu sözcüklerde görülen ünlü düşmesine ünlü aşınması denir. Kahve ve altı kelimelerinin birleşmesi ile kahvaltı oluşması buna en güzel örnektir.
Ünlü daralması, Türkçede geniş ünlülerin dar ünlülere dönüşmesi şeklinde gerçekleşen bir ses olayıdır. a veya e ünlüleriyle biten bir fiile -yor eki getirildiğinde, fiilin son hecesindeki ünlü, ı, i, u, veya ü ünlülerinden birine dönüşür: sakla + yor > saklıyor. dile + yor > diliyor. kutla + yor > kutluyor.
Türkçede a, e ünlüleri ile biten fiillerin şimdiki zaman çekiminde, söyleyişte de yazımda da a ünlüsü ı, u; e ünlüsü i, ü olur: başlıyor (<başla-yor), oynuyor (<oyna-yor), doymuyor (<doyma-yor), izliyor (<izle-yor), diyor (<de-yor), gelmiyor (<gelme-yor), gözlüyor (<gözle-yor) vb.
Ünsüz sertleşmesi
Sert ünsüzle biten kelimeler c, d, g ünsüzleriyle başlayan bir ek aldığında, ekin bu ilk ünsüzü sertleşerek ç, t, k ünsüzlerinden birine dönüşür. Bu duruma ünsüz sertleşmesi denir: dolapta, açtı, aşçı, baktım, çiçekten, kitapçı, dişçi, ocakta, bitkin, 15'te, Karabük'ten.
Cevabımız : Bekliyor kelimesinde ünlü daralması vardır . Kökümüz bekle son harfimi " - e " ile bitmiş ve " - yor " ekini almış . Biz asla bekleyor diyemiyoruz onun için bekliyor diyoruz .
Nasıl kelimesinde ünlü düşmesi vardır. günümüzde en çok kullandığımız soru kelimesinden biri olan nasıl kelimesi ile ilgili sanki kalıplaşmış bir sözcük olarak aklımızda kalmış olsa da ünlü düşmesi vardır. Ne asıl şeklinde yazılması gerekirken "e" harfi düşmüş ve nasıl şeklinde yazılır.
Sessiz kelimesine ilk bakıldığında ünsüz türemesi/ikizleşmesi olduğu düşünülebilir ancak sessiz kelimesi, "ses" köküne "-siz" yapım eki eklenerek türetilmiş bir kelimedir. Yani "sessiz" kelimesinin türetilmesi sırasında bir ses olayı gerçekleşmemiştir.
Ünsüz sertleşmesi "p.ç.t, k, h, s, ş, f" harflerinden herhangi biri ile biten bir sözcüğe "c,d,g" eklerinden biri geldiğinde ekte sertleşme meydana gelir. Bu ses olayı ünsüz benzeşmesi veya ünsüz uyumu olarak nitelendirilmektedir. Örneğin; Sınıf-ca: Sınıfça.
Sözcük kökünde bir ses vurgu ve ünlü kısalması gibi sebeplerden ötürü iki kere yer alır. Bu olaya ikizleşme denir: ana>anne, elig>elli, yedi>yeddi (ağız), aşağı>aşşağı (ağız), eşek>eşşek (söyleyişte) vb.
Buna göre, “ben, sen” sözcüklerine ismin –e hali (yönelme durumu) eki getirildiğinde kökteki e sesleri a'ya dönüşür ve bu ses olayına "ünlü değişmesi" denir.
Burada herhangi bir harf değişmemiş ki herhangi bir geniş ünlü dar ünlüye dönmemiş ki o yüzden gele yor. Ya da mesela gülüyor kelimesi daralma var.
Cevabımız : Seviyor kelimesinde ünlü daralması yoktur . Kökümüz " - a , - e " ile bir harfle bitmemiş . O yüzden daralma yoktur . Bir kelime " - a , - e " ile biterse ve " - yor " ekini alsa sözcükteki " -- a , - e " ünlü harfler daralır " - ı , - i, - u , - ü " ye dönüşür.
Yoktur. "git-> gid" sözcüğünde sadece ses olayı olarak ünsüz yumuşaması durumu vardır.
Son sesi (a) ya da (e) ile biten fiil kök kelimeler için, şimdiki zaman (yor) eki getirildiğinde yaşanan daralmaya ünlü daralması denmektedir. Buradaki temel sebebi ise (y) harfinin daraltıcı etkisidir.
Türkçede “ye-, de-, ne” sözcüklerinin bazı kullanımlarında “y” kaynaştırma ünsüzünden önceki geniş ünlüde daralma olur. Bunların dışındaki sözcüklerde “y” kaynaştırma ünsüzünden önceki geniş ünlüde daralma olmaz.
Örneğin Şahıs Zamirlerinden biri olan ''Ben'' kelimesine yönelme eki getirildiğinde ''Ben - e değil'' Bana şeklinde yazılır ve bu şekilde telaffuz edilir. Aynı şekilde ''Sen'' zamiri de ''Sana'' biçiminde yazılır. ''E'' harfinin ''A''ya dönüşmesi ünlü değişimine örnek olarak gösterilebilir.
“sütlü aş > sütlaç” Buradaki ses olayı nedir? aslında aşınma diye geçiyor kaynaklarda.
Türkçe birçok dil bilgisi kitabında, ses bilgisi başlığı altında incelenen ses olaylarından biri de kaynaşmadır. Bu ses olayı için verilen örneklerden birkaçı niçin, ayol, cumartesi, sütlaç olarak sıralanmaktadır. Dolayısıyla kaynaşma olayı için verilen örneklerden biri de güllaç sözcüğüdür.
Kaynana kelimesinde ünlü düşmesi söz konusudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri