Günümüzde trafiğe çıkan her araca özel olarak tanımlanan bu numara. aracın üretim hikayesini anlatan 17 haneden oluşur. Bir kere oluşturulan dizilim başka bir araçta kullanılmaz.
Şasi, bir arabanın çerçevesidir. Tüm aracın temeli olduğu için şaseler arabanın önemli bir parçalarıdır. Şasi, motoru, şanzımanı, süspansiyonu ve direksiyon bileşenlerini bulacağınız yerdir. Şasi ayrıca benzin deposunu, egzoz sistemini ve elektrik sistemini de barındırır.
Trafiğe çıkış yapan her aracın bir şasi nosunun olması gerekmektedir. Araba şasi numarası ile aracın hangi yılda yapılmış olduğu, hangi marka tarafından kaçıncı üretim evresinde yapılmış olduğu, motor tipi bilgileri ve fabrikadan çıkan kaçıncı araç olduğu hakkında bütün bilgilere ulaşılabilmektedir.
Şase nin en önüne takılıyor.
İlgili 29 soru bulundu
Şasenin hasar aldığı noktalarda genel olarak cıvatalı olan motor kaputu ve cıvatalı olan çamurluk etkilenir ve hasar görürler ve çoğu zaman değişimle son bulur. Özellikle 2000'li yıllardan sonra üretilen araçların birçoğunda airbag(hava yastıkları) sistemi vardır.
Kısacası şasede işlem olunca bir yerden patlak verme olasılığı artıyor. Şasesi ve direklerden işlem görmüş araba alınmaz alınmamalı.
Şase arabanın tüm parçalarının monte edildiği en büyük bölümüdür. Şase bir arabanın güvenliğinin baş unsurudur. Şase, araba şirketlerinin milyonlarca dolar para döktüğü en önemli güvenlik bölümüdür. Kaza anında çarpma şiddetini göğüsleyen, gerekli kırılma noktalarından kırılarak, kaza şiddetini en aza indiren bölümdür.
Şasenin sağlamlığının, araçların her bir parçası üzerinde etkisi vardır. Dolayısıyla şasenin zarar görmemesi çok önemlidir. Şase kolu değişimi, şase kolu düzeltme işleminin fayda etmeyeceği durumlarda yapılır, yani bu değişimin yapılması için aracın gerçekten çok büyük bir kaza geçirmiş olması gerekir.
en tipik şasi (bu arada bende şase diye biliyordum ,demek ki yanlış kullanıyormuşuz ) hatası ,araçta yengeç yürüyüşü denilen davranış ile belli olur.Aracın burnu tam size bakmaz (3-5 derece) ancak araç tam üstünüze doğru gelebilir.
Dolayısıyla şasede yaşanan bir sorun araçtaki tüm parçaları etkiler, bu yüzden sağlamlığı çok önemlidir. Şase kolunun zarar görmesi için gerçekten güçlü bir çarpışma olması gerekir. Eğer böyle bir kaza sonucu aracın şase kolu zarar gördüyse bunu şase kolu düzeltme işlemiyle tamir ettirebilirsiniz.
Trafiğe çıkan her araçta şase numarası olması gerekir. Aracın hangi yıl yapıldığı, hangi marka tarafından kaçıncı üretim evresinde yapıldığı, motor tipi, fabrikadan çıkan kaçıncı araç olduğu hakkında tüm bilgilere şase numarası üzerinden ulaşılır.
Şase numarasının ister yedek parça teyidi için parça satışı yapan e-ticaret siteleriyle isterse araç satışı öncesi aracınızı satın almak isteyen alıcılar ile paylaşılması tamamen güvenli bir eylemdir.
YAmuk şase ancak aracıb gidişinden belli olur. On ile arka aynı izde gitmez . Diğer taraftan ön kaput altında alta bakıldığında sağ ve solra yarım yada tm şase bağlantıları vardır. iyi bir mekanikçinin incelemesinde fayda vardır.
Deposu hafif çökükse, ön kafa değişmişse,ön amortisörlerde hafif çizikler varsa, bir de 100 km/h yi geçince sallama yapıyorsa şasi ölmüş demektir. Bunlar yoksa bir sorun yok rahat ol. göz ile simetri kontrolü yapılabilir.
Araba şasisi aracın tüm parçalarının monte edildiği bir parçadır. Bir nevi omurga olarak da düşünülebilir. Çünkü bu parça aracı ayakta ve güvende tutan en önemli unsurdur. Araba şasisi arabanın motor ve karoserini taşır.
Podye işlemli aracın alınıp alınmaması gerektiği konusunda genellikle bir fikir birliği yoktur. Ancak podyesi işlem görmüş aracın alınmaması gerekmektedir.
Şasi numarası genellikle kaputun altına yerleştirilen küçük bir metal plakanın üzerine ekleniyor. Motor üzerinde ise kabartma şeklinde görebilirsiniz. Birçok araçta bu iki yerin yanında sürücü tarafındaki kapının iç kısmında da yer alabilir.
Araç tanımlama numarası olan şase, aracın belli başlı bölgelerine konumlandırılıyor. Bu yerleşim alanları, otomobillerde araç üzerinde genellikle sürücü kapısının aralığı, kapının iç bölümü ya da sileceklerin paneli üzerinde bulunuyor. Motosikletlerde ise şasi demiri üzerinde bulunuyor.
Şase, çoğu zaman şasi yerine kullanılan bir kelimedir; bu nedenle söz konusu motorlu taşıtlar olduğunda şase ve şasi arasında bir fark bulunmaz. Şasi, aracın, üzerine karoser oturtulan iskelet bölümüdür. Günümüzde, çoğu binek aracın şasi tasarımı yekpare yapıdadır.
Bir farkı yok. Şase toprağı gösterir o kadar. İkiside aynı terane. Bir farkı yok.
Sürüklenme ile şase zarar görmez. Şasenin zarar görmesi için hızla biryere kafadan girmesi yada yandan sağlam bir darbe alması lazım.
Süspansiyon Testi
Aracın yol tutuşunu belirleyen süspansiyon sistemi ekspertiz raporunda bakılan önemli yerlerden bir diğeridir.
Aracın ön lastiğinin hemen üzerinde bulunan platform, bazı modellerde motor takozuna da bağlanıyor. Aracın podyumu nerede diye merak ediyorsanız bu kısım aracın farlarına kadar uzanan bir yer kaplıyor.
Şase Numarası Aracın Neresinde Bulunur? Araca ait şase numarası, sürücünün yan kapısının iç kısmında ya da ön camın sol alt tarafında yer almaktadır. Bazı araçlarda şase numarası, motorun hemen üzerinde veya kaputun altında yer alır. Bu farklılığın sebebi üretici firmanın yani markanın farklı olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri