Alevî-Bektaşî kla- siklerinde de başta Hz. Muhammed olmak üzere, Hz. Mûsâ Hz. Îsâ ve diğer peygam- berlere yer verilmekte, peygamberlere iman bir inanç esası olarak benimsenmektedir.
Dinî törenler ve günler
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar.
Alevîlikte Hz. Muham- med, genel İslâmî kabuller yanında tasavvuf hayatı bağlamında da merkezi bir konuma sahiptir. Nitekim, Alevîlikte tasavvuf hayatı bağ- lamında birtakım âdâb-erkân, ritüeller, uygulamalar ve sembollerin hep 'son peygamber Hz. Muhammed' ile anlamlandırıldığı görülmek- tedir.
Bektaşîlik; Allah'ın varlığına, Kur'ân-ı Kerîm'in hak kitap, Hazret-i Muhammed'in en son peygamber, Hazret-i Alî'nin velîlerin ilk halkası olduğuna, Hacı Bektaş Velî'nin pîrliğine inanan, İslâm'ın tasavvufî bir yorumudur.
Bektaşilikte herkese karşı sevgi ve saygı öğütlenir. Hiç kimse vicdani kanaatinden ve dinsel düşüncesinden dolayı kınanmaz ve ayıplanmaz. Bektaşi Allah, Muhammed, Ali ve Ehlibeyt sevgisinden başka muhabbetleri gönlünden çıkarır.
İlgili 27 soru bulundu
ĐsmailÖZMEN:a.g.e.,C..3,s.35. ĐsmailÖZMEN:a.g.e.,C.4,s.371. Bu anlamda günümüzdeki Alevîler/Bektâşîler arasında beş vakit namaz kılanlar olduğu gibi kılmayanlar da vardır. Aynı durum Sünnîler arasında da mevcuttur.
Alevîlik ve Bektaşîlik, inanç bakımından birçok ortak özellik taşır. Bununla birlikte Bektaşîlik, temel prensip ve âyinleri olan sufî bir tarikat olduğu halde Alevîlik, Hz. Ali soyundan olmaya önem veren bir kimliktir. Bektaşîlik önceleri herkese açık bir tarikatken, Alevîlik gizliliği esas almıştır.
Bektaşilik, içerisindeki Sünnî unsurlar çerçevesinde ele alındığı zaman, genel olarak bunların Hanefi-Mâtûrîdî özellikler taşıdığı, dolayısıyla önemli ölçüde Hanefi-Mâtûrîdî din anlayışının hâkim olduğu görülecektedir. Bu noktada Bektaşilikte var olan algı da, büyük ölçüde Hanefi-Mâturîdîlikten beslenmektedir.
Özet- Türkiye'de Alevîlik-Bektaşîliğin en temel ritüellerinden biri olan cem ayini günümüzde cemevlerinde icra edilmektedir. Ancak cemevlerinin dinî ve hukukî statüsü üzerinde fikir ayrılıkları bulunmaktadır. Bu makale cemevlerinin dinî statüsü üzerine Dinler Tarihi açısından bir deneme mahiyetindedir.
içki, alevi-bektaşiliği'nin bir kuralı, ilkesi değildir. edep-erkânı arasında da temel olarak yer almaz. her alevi-bektaşi yöresinde de içilmez. birçok sünni ve sünni yöresi de içki kullanır. oysa, alevi-bektaşilerde içki kullanmanın (dem alma) bir adabı (kuralı, ilkesi) vardır.
Hüsniye Risalesi, Alevilerin sayılı yazılı kaynağından birisi olarak kabul edilmiştir.
Alevî içtihadına göre, en zirvedeki mürşîd, Hz. Ali ile Hz. Peygamber'dir.
Alevilikte abdest vardır. Hem normal abdest hem de boy abdesti de dediğimiz gusül abdesti vardır.
Bu inanca göre Ali, Aleviliğin temel kurucu mürşidi ve piri oluyor.
Ali soyundan gelenler mânasında, ayrıca siyasî, tasavvufî ve itikadî anlamda kullanılagelmiştir. Hz. Ali soyundan, oğulları Hasan, Hüseyin, Muhammed b. Hanefiyye, Ömer ve Abbas vasıtasıyla gelenlere Alevî denilmiştir (Makrîzî, I, 8).
Günümüzde, Anadolu'da Alevî tanımlaması, Türk-Türkmen Alevîlerin yanında, Bektaşîler, Kürt Alevîler, Otman Babalılar, Nusayrîler gibi birçok grubu da kapsamaktadır.
Hacı Bektaş Veli'nin tasavvuf anlayışı, kendisinden önce ve sonra gelişen yapılarla birçok bakımdan farklılık arz eder. Kimi araştırmacılar Hacı Bektaş'ı bir Sünnî mutasavvıf olarak göstermişlerdir. Bir kısmının görüşü ise, Hacı Bektaş'ın on iki imam Şiiliğine dayalı bir din ve tasavvuf anlayışına bağlı olduğudur.
Bektaşîlik, 16. yüzyıldan itibaren Osmanlı Devleti'nin resmen tanıdığı tek gayri Sünnî tarikat olarak kabul edilir.
Bektâşî Tarikatı
Türkiye'de Alevilik denildiğinde ilk akla gelen isim Bektâşîliktir. Bektâşîlik, aslında Hacı Bektaş-ı Veli tarafından kurulduğuna inanılan bir İslâmî tarikattır. Bu tarikat mensupları (el alarak ya da diğer bir deyişle nasip alarak bu örgütlenmeye katılan kişiler) ise Bektâşî olarak adlandırılırlar.
Osmanlılar döneminde faaliyet gösteren tarikatlar arasında Bektaşiliğin ayrı bir yeri vardır. XIX. yüzyılın başlarında padişah II. Mahmud tarafından ortadan kaldırılan Yeniçerilik'le birlikte, onlarla bağlantılı oldukları gerekçesiyle Bektaşi tarikatı da yasaklanmıştı.
Muharrem ayının ilk on iki günü Aleviler ve Bektaşiler tarafından oruçlu geçirilir.
Bir Müslümanın böyle kişilerle evlenmesi caiz değildir. Ancak iman esaslarına inanan, İslam'ın şartlarını kabul eden, —bir kısmını uygulamasa bile- bunları reddetmeyen kişiler ise Müslümandır. Böyle kişilerle hangi mezhepten olurlarsa olsunlar evlilik yapmak caizdir."
1. Hacı Bektâş-ı Velî, Sünnî bir mutasavvıftır. Dolayısıyla tarîkatın kuruluş safhasında hiçbir Ehl-i Sünnet dışı, Şiî/alevî bir renk yoktur.
Hacı Bektâş Velî (Farsça: حاجی بکتاش والی Hācī Bektāş-ı Vālī; d. 1209, Nişabur - ö. 1271, Nevşehir); Mistik, seyyid, mutasavvıf, âlim ve İslam filozofu. Alevi-Bektâşilik'in fikir ve isim öncülerindendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri