21 Ağustos 2020'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklama ile Fatih sondaj gemisinin Tuna-1 sahasında 2100 m derinlikte 320 milyar m3 doğalgaz keşfettiğini duyurdu. Keşif, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük doğalgaz keşfi olarak kayıtlara geçti.
Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisi Abdülhamid Han, Doğu Akdeniz'de petrol ve doğal gaz sondajı için yola çıktı. Geminin ilk sondaj görevi olduğu belirtildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mersin'de düzenlenen törene katılarak bir konuşma yaptı.
Sondaj gemileri, açık denizlerde yeni petrol ve gaz kuyularının sondajını yapmak için kullanılmaktadır. Bu çalışmalarını, derin su ve ultra derin su uygulamaları ile gerçekleştirirler. Ülkemizde ise, 4 tane gelişmiş özelliklere sahip sondaj gemisi bulunur.
Gemi, 20 Temmuz 2020'den bu yana Zonguldak'ın yaklaşık 170 kilometre açıklarında Tuna-1 araştırma kuyusunda çalışmalarını yürütüyordu. Yapılan çalışmalar sonucunda 2100 metre derinlikte 320 milyar metreküplük bir doğalgaz rezervi keşfedildi.
"Karadeniz'de Fatih, Yavuz, Kanuni; Akdeniz'de Abdülhamid Han Sondaj Gemilerimiz aynı anda görevde!" denildi. "Türkali-11 kuyusunda" sondaj operasyonuna başladı. Yavuz Sondaj Gemisi " Türkali-12" kuyusunda gaz akış testlerine devam ediyor.
İlgili 45 soru bulundu
Türkiye'de Fatih, Yavuz ve Kanuni isimli üç derin deniz sondaj gemisi petrol ve doğal gaz araştırmalarında kullanılıyor. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye rüzgâr, petrol ve doğal gaz gibi denizlerden de elde edilebilen enerji kaynakları açısından potansiyele sahip olan bir ülke.
Türkiye'nin Fatih Yavuz ve Kanuni olmak üzere 3 sondaj gemisi bulunuyordu. Abdülhamid Han Gemisi ile birlikte sondaj gemilerinin sayısı 4'e çıktı. Böylece Türk enerji filosu, dünyadaki en güçlü filolardan biri oldu.
21 Ağustos 2020'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklama ile Fatih sondaj gemisinin Tuna-1 sahasında 2100 m derinlikte 320 milyar m3 doğalgaz keşfettiğini duyurdu. Keşif, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük doğalgaz keşfi olarak kayıtlara geçti.
"HORA" isimli tahlisiye gemisi 1976 yılında yenilenmiş ve adı "MTA SİSMİK-1" olarak değiştirilerek öncelikle Ege Denizi'nin ihtilaflı sularında olmak üzere tüm denizlerimizde araştırmalar yapmaya başlamıştır.
Hizmete aldığımız TCG Anadolu en büyük ve en ağır helikopterler ile insansız hava araçlarının iniş kalkış yapabileceği kendi alanında dünyanın ilk savaş gemisidir.
Mayıs 2019'da Northern Drilling gemiyi satın aldı ve geminin adını West Cobalt olarak değiştirdi ancak bu sözleşme de Ekim 2019'da sonlandırıldı. Gemi, Kasım 2021'de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından Daewoo'dan 180 milyon Amerikan doları karşılığında satın alındı.
Kanuni, önceki adıyla Sertão, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın sahibi ve işletmecisi olduğu ultra derinsu sondaj gemisidir.
Türkiye'nin ilk milli sondaj gemisi olan Fatih, 2017'de TPAO envanterine katıldı. Çeşitli bakım çalışmalarının ardından basınç kontrollü sondaj sistemiyle donatılan Fatih, 29 Ekim 2018'de Alanya-1 derin deniz kuyusu sondajına başladı.
Dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı gemisi TCG Anadolu, Çanakkale Boğazı'ndan geçti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sevincini milletle birlikte yaşamak istediği müjdeyi, "Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi. Fatih sondaj gemimiz, 20 Temmuz 2020 tarihinde başladığı Tuna-1 kuyusundaki sondajında 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda." sözleriyle paylaştı.
RV Oruç Reis, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün sahibi olduğu Türk araştırma gemisidir. Yapımına 2012'de İstanbul'da başlanan ve 2015'te tamamlanan gemiye Osmanlı denizcisi Oruç Reis'in adı verildi.
Kuyudaki sondaj çalışmalarında 5500 metre derinliğe inilmesi planlanıyor. Fatih Sondaj Gemisi, 229 metre uzunluğa, 36 metre genişliğe ve 64 metre kule yüksekliğine sahip.
Türkiye ihtiyaçları doğrultusunda ilk olarak 7. nesil ultra derin deniz sondaj gemisi Bolette Dolphin'e talipti. Fakat bu gemi 83 milyon dolar bedelle Norveçli Deep Value Driller firması tarafından satın alınmıştır.
Sakarya Gaz Sahası içerisinde yer aldığı bilinen Çaycuma 1 kuyusu, Çaycuma ilçesi açıklarında bulunuyor. Çaycuma kuyusu Bartın ile Zonguldak kıyı hattından 150-200 km açıkta yer alıyor.
Ekiplerimizin 7 gün 24 saat esasıyla yürüttüğü yoğun çalışmalar neticesi bugün milletimizle yeni bir müjdeyi daha paylaşmanın sevincini ve gururunu yaşıyoruz. Fatih Sondaj Gemimiz Çaycuma-1 sondajında denizin 3023 metre altında 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervini keşfetti.
15 Aralık 1997 tarihinde BOTAŞ ve Gazexport arasında imzalanan 25 yıllık Doğalgaz Alım- Satım Anlaşması kapsamında, doğalgaz Rusya Federasyonu'ndan Karadeniz geçişli bir hat ile Türkiye'ye ulaşmaktadır. Anlaşmaya göre, yıllık 16 milyar m³ doğalgaz Türkiye'ye arz edilmektedir.
Sondaj gemisini özellikleri
238 metre uzunlukta, 42 metre genişlikte ve 62 bin groston ağırlığında olan gemi; Fatih, Kanuni ve Yavuz'un ardından Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisi olma özelliğini taşıyor.
Savaş gemileri
TCG Giresun (F-491), TCG Gediz (F-495), TCG Gökova (F-496) ve TCG Göksu (F-497) gemileri diğer dört gemiye ek olarak modernize edilmiştir. Modernizasyon kapsamında bu dört gemiye 8 hücreli MK-41 VLS hava savunma füzeleri ile Thales Smart-S Mk radarı eklenmiştir.
Dünyada bu ölçekte gemiye sahip olan 12 ülke bulunuyor
Mayıs 2019'da denize indirilen gemi, Haziran 2022'de deniz kabul testlerine başladı. TCG Anadolu, İstanbul Tuzla'daki Sedef Tersanesi'nin ana yükleniciliğinde inşa edildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri