Protein sentezi ve vücuttaki su seviyelerinin korunması gibi bir takım fonksiyonlara sahiptir. Bununla birlikte, östrojenin sorumlu olduğu en önemli proteinlerden biri kolajendir.
Baklagiller, tohumlar, susam, soya fasülyesi, keten tohumu, havuç, elma, üzüm, kırmızı meyveler fitoöstrojen içeren gıdalar arasındadır. B ve D vitamini takviyesi ve bor mineralinin de östrojen mekanizmaları üzerinde olumlu etkileri gösterilmiştir.
Östrojen hormonunu azaltan yiyecekler arasında patates, mango, mantar, közlenmiş sebzeler ve zerdeçal da bulunmaktadır. Yüksek lifli ve az yağlı besinlerin tüketilmesi bu durumda önemli hale gelmektedir. Kilo vermek de bu hormonun düşmesinde önemli katkı sağlamaktadır.
Doktor kontrolünde yapılan düzenli beslenme, egzersiz, normal beden kitle endeksine ulaşma, sağlıklı cinsellik ve stresin kontrol altına alınması östrojen hormonunun düzene girmesine yardımcı olur. Hormon replasman tedavisi, menopoz yaşayan kişilerde düşük östrojen için yaygın olarak kullanılan bir tedavi yöntemidir.
Düzenli egzersiz, alkol ve sigaradan uzak durmak da kadınlardaki östrojen hormonunu dengeler. Hormon testleri ile tedavinin nasıl ilerlediğini kontrol etmek ve bir seviyeye ulaştırmak mümkündür.
İlgili 36 soru bulundu
Her gün iki fincandan fazla kahve (200 mg kafein) içen kadınlar, içmeyenlerden daha yüksek östrojen seviyelerine sahip olabilir. Kafein, östrojen seviyelerini artırsa da doğurganlığı artırmaz.
Günde bir kafeinli içecekten fazlası, özellikle soda ve yeşil çay, östrojen artışına neden olduğu için önerilmemektedir.
Östrojen fazlalığı belirtileri arasında adet dönemlerinde aşırı kanama, göğüslerde hassasiyet, migren, kilo alma, depresyon, uykusuzluk ve libido kaybı yer alır. Bu belirtiler bir doktor tarafından değerlendirilerek tedavi edilmelidir.
Doğal östrojen, yani fitoöstrojen içeren besinlere kuş üzümü, kuru üzüm, keten tohumu, keten tohumu unu, susam, kurubaklagiller, tam tahıllı besinler, bezelye, kırmızı yonca otu, yulaf ve yulaf kepeği, sarımsak, kuşkonmaz, havuç, patates, pırasa, brokoli, armut, erik, kuru kayısı, şeftali, hurma, portakal, kurutulmuş ...
Östradiol: En güçlü ve en etkili östrojen tipidir.
Adet kanamanızın başladığı ilk gün ile başlayan bu süreç 7 gün sürer. Bu süreçte kadınlık hormonu östrojen en alttaki dip seviyesinden yavaşça artmaya başlar.
Özellikle hamileliğin oluşumunda progesteronla östrojen hormonu beraber çalıştığı için östrojenin yükselmesi oldukça normaldir. Ancak bu durum sadece gebelikte normaldir. Bunun dışında bazı genetik faktörler, besinler ve yaşam biçimi kişilerde aniden östrojen hormonunun yükselmesine neden olabilir.
Daha fazla lif tüketin
Tam tahıllardan, meyvelerden ve sebzelerden gelen lif fazla östrojenin vücuttan çıkarılmasına ve hormonal yükün azlamasını sağlar. Aynı zamanda bağırsakların çalışmasına da yardımcı olurlar. Günde en az 30 gram lif almayı ihmal etmeyin.
Östrojen hormonu cilt nemini ve kalınlığını etkiler. Kollajen yapımını artırır, deri kalınlığını artırarak kırışıklıkları azaltır. Östrojenler ciltteki glikozaminoglikan düzeylerini artırarak nem dengesini ve yapısal bütünlüğü artırır, deriye gençlik verir.
Tahin. Yüksek kalsiyum içeriği ve östrojen hormonuna benzer özellikler göstermesi sayesinde anne sütü miktarını artırıyor. Günde 2 tatlı kaşığı kadar, hatta demirden zengin pekmezle beraber tüketmeniz halinde kaliteli bir besin olacaktır.
Bu kemik yoğunluğunda azalmaya bağlı olabilir. Östrojen, kemikleri güçlü tutmak için kalsiyum, D vitamini ve diğer minerallerle birlikte çalışır. Östrojen seviyeleriniz düşükse, kemik erimesi yaşayabilirsiniz. Tedavi edilmezse, kadınlarda düşük östrojen infertiliteye (kısırlık) yol açabilir.
Bunlara ilaveten keten tohumunun içerisindeki fenolik ve fitik asitler meme ve kolon kanser riskinde de azalmaya neden olabilir. Keten tohumu, içerisindeki lignan sayesinde kadınlarda östrojen hormonuna benzer yapıya sahip olan bitkisel besinlerden biridir.
Östrojen hormonunun vücuttaki yağ metabolizmasıyla etkileşimi bilinmektedir. Östrojen hormonu yüksekliğinin bacak ve kol gibi uzuvlarda bulunan cilt altı yağ dokusunun kalınlaşması ile doğru orantılı olduğu tespit edilmiştir.
Östrojen görevleri
Östrojenin etkisi ile genital bölgede kıllanma, kalça bölgesinde yağlanma, memelerde büyüme görülür.
Kalsiyumu artık tek başına önermiyoruz, diğer maddelerle daha etkili oluyor. ''Östrojen kaynağı bitkilerMAYDANOZ: Doğal östrojenler içeren maydanoz da menopoz şikáyetlerini gidermek için tercih ediliyor. ADAÇAYI: Doğal östrojenler içeriyor. Ateş basması, gece terlemeleri gibi menopoz şikayetlerinde etkili.
Maydanoz, kadınlarda hormonal dengeyi geliştirmeye yardımcı olur, libidolarını artırır ve östrojen hormonunun salgılanmasını hızlandırır.
Alınan besinlere bağlı olarak kadınlarda östrojen hormonunu taklit eden kimyasallar görülmektedir. Zerdeçal bu kimyasalları etkisiz kılmaktadır. Östrojen hormonunu taklit eden kimyasalların etkisiz hale getirilmemesi, meme kanserinin başlamasına neden olabilir.
Turpgiller, anti-östrojen etkileri olan bir kimyasal olan indol-3-karbinol içerdikleri için östrojeni düşüren en önemli besinler arasındadır. Diğer bir deyişle karnabahar, brokoli, ve Brüksel lahanası gibi turpgillerden sebzelerin tüketimi erkeklerde östrojen üretimini azaltabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri