Belâgat, bir ilim hâline gelmeden, kuralları tespit edilip metot ve terminolojisi ortaya konmadan önce de bilinçli bir kullanım olarak şair ve hatiplerin, hazır malzeme olarak da halkın dilinde bulunmaktaydı. Araştırmacılarca belâgatin ilk önce edebiyat eleştirisi olarak başladığı kabul edilir.
Retorik ya da eski ismiyle Belagat, etkileyici ve ikna edici konuşma sanatı. Sözcük güncel kullanımda "etkileyici ve ikna edici olmakla beraber içtenlikten veya anlamlı içerikten yoksun lisan" anlamında da kullanılır.
Belagat kitaplarında sözün fasih, açık, akıcı ve anlaşılır olması şartı ile muktezayı hal ve makam ismi verilen söyleyenin, dile getirilecek düşünce, söze muhatap olanın, duygu ve hayalin durumuna uygun bir şekilde söylenmesi olarak tanımlanır.
Belagat sözlükte “sözün fasih ve açık seçik olması” anlamına gelen bir mas- dardır. Terim olarak biri “meleke”, diğeri “ilim” olmak üzere iki manada kul- lanılmıştır. Meleke olarak belagat, sözün, fasih olmakla birlikte yer ve zamana da uygun olmasıdır.
Sözün fasih olmakla birlikte halin gereğine uygun olmasına belagat denir. el-Curcânî ise belagatı şöyle tarif eder: Belagat konuşmacıda bir meleke (yetenek)tir ki onula beliğ bir söz söylemeyi becerir.
İlgili 37 soru bulundu
Diğer bir söyleyişle bir fikrin sözlü veya yazılı olarak yerinde, yeterince ve zamanında ifade edilmesidir. Belâgat insanda doğuştan var olan bir melekedir. Nitekim Kur'ân-ı Kerîm'de, “O insanı yarattı ve ona beyânı (düşündüğünü açıklamayı) öğretti” (er-Rahmân 55/3-4) buyurulmaktadır.
Yani düzgün, kusursuz, açık ve anlaşılır olmakla birlikte duruma ve kişiye uygun söz söylemenin kurallarını inceleyen bilimin de adıdır.
Bu usul ya da kuralların başında belagat ve fesahat kuralları gelmektedir. Belagat, lafız ile mananın en güzel şekilde uyumudur. Tek tek lafızlarla değil metin ve cümlelerdeki lafızların birlikteliği ile ilgilenir. Belagat için öncelikli şart olan fesahat ise sözün doğru, açık ve kolay anlaşılır olmasını konu alır.
Belâgat ilmi üç disiplinden oluşur: Beyân, meânî ve bedî'.
Belâgat, “yerinde söylenilmiş doğru ve güzel sözü” konu ve gaye edinen bir ilim dalıdır. Belâgat, bize edebi ürünlerin anlaşılmasına yönelik katkıda bulunması yanında, bu ürünlerin değerlendirilmesine yardımcı olacak imkânlar da sunmaktadır.
Eğitim Bilgi Sistemi
Belagat ilmi, dilde kullanılan farklı üsluplar ve farklı düzlemlerdeki gramatik yapılar aracılığıyla Arap dilinin anlamsal imkanlarını ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. Belagat ilmi aynı zamanda İslam düşüncesi ve kültürünün önemli bir parçasıdır.
Arap dili belağat ilminin kurucusu olarak, el-Beyan ve't-Tebyin adlı eseriyle, el-Câhız kabul edilmektedir. O, eserinde bu ilmin konularını ilk defa ele almış, kendisinden sonra gelen dil âlimleri de bu gö- rüşler üzerine ilavelerde bulunarak belağat ilminin gelişimine katkı sağlamışlardır.
Belâgat üstadı (şeyhu'l-belâgat) olarak anılan Abdülkâhir Cürcânî (ö. 1078-79) belâgat ilmine yeni bir bakış açısı getirmiştir.
Belâgatın bedî' kısmında mânayı güzelleştiren söz sanatlarının en önemlilerinden olan tevriye biri kelime söylendiğinde herkesçe anlaşılan, diğeri sadece erbabı tarafından bilinen iki anlamlı kelimeyi gizli bir karineye dayanarak uzak anlamında kullanmayı ifade eder.
Mecazda gerçek anlamın kastedilmesine engel olan ve bir sözden neyin kastedildiğini gösteren ipucu. Bir ilgi ve karîne ile gerçek anlamı dışında kullanılan kelime veya terkibi ifade eden belâgat terimi.
Ahmed Hamdi Şirvânî tarafından yazılan belâgata dair eser. Belâgat-ı Lisân-ı Osmânî Türkçe belâgat çalışmaları arasında belâgatın fesahat, me'ânî, beyân ve bedî' bahislerini tam olarak ele alan ilk matbu kitap olarak kabul edilir.
Belâgat kavramı; “ / b-l-ğ” filinden türemiş olup, sözlükte ulaşmak, bir şeyin son noktasına varmak, bir konuda yeterli olmak, olgunlaşmak ve ergenlik çağı gibi anlamlarda kullanılmıştır. Terim olarak ise, sözün fa- sih olmasıyla beraber muktezayı-ı hale (durumun gereğine) uygun olarak maksadı dile getirmektir.
Arap Dili ve Belâgatı İslâm dininin temel kaynaklarını doğrudan anlayabilmek için en önemli kaynak dil olan Arapça'nın öğrenilmesi; bu dile ait kavram ve dil inceliklerinin anlaşılması için de “belâgat” adı altında toplanan özellikle bu dile ait çeşitli disiplinlerin bilinmesi gerekmektedir.
Konu ile ilgili temel eserlerde sözün fasih (açık, anlaşılır ve akıcı) olmak şartıyla, söyleyenin, söze muhatap olanın ve dile getirilecek düşünce, duygu ve hayalin durumuna uygun şekilde söylenmesi olarak tanımlanır.
Fesahat, kelimelerin telaffuzunun akıcı; anlamlarının da açık olması demektir.
İslâm dininin temel kaynaklarını doğrudan anlayabilmek için en önemli kaynak dil olan Arapça'nın öğrenilmesi; bu dile ait kavram ve dil inceliklerinin anlaşılması için de “belâgat” adı altında toplanan özellikle bu dile ait çeşitli disiplinlerin bilinmesi gerekmektedir.
Bir edebiyat terimi olarak bedî', edebî sanatlarla örülü ifadenin lafız bakımından kusursuz, mâna bakımından mâkul ve aynı zamanda bir âhenge sahip olmasının usul ve kaidelerini inceleyen ilim demektir.
Terim olarak iki şekilde tanımlanmıştır: a- Sözün zorlama ve yapmacıktan uzak olup yorumlamaya gerek olmaksızın kolay anlaşılır olması; yerinde ve adamına göre söylenmesidir. b- İnsanın belîğ, tesirli söz söyleme gücü ve yeteneği kazanmış olmasıdır.
El- Bedi esması, herhangi bir örneği ya da benzeri olmadan yaratan anlamına gelir. Ya Bedi zikri Allah'ın insanlar için yarattığı için sayısız nimet için şükretmemize vesile olur. Günde 99 kez zikredildiğinde kişi maddi manevi tüm sıkıntılarından kurtulup rahata erer.
"Ya Bedi" ism-i şerifini 70.000 defa okuyan kimse istek ve arzularına Allah'ın izni ile kısa zamanda kavuşur. El-Bedi ism-i şerifinin zikrini her gün 86 defa okuyan kime kısa zamanda ummadığı ve beklemediği yerlerden yardım görür. Çeşitli nimet ve ihsanlara kavuşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri