Görüntüleme işleminde oluşabilecek en ciddi komplike durumu, kalın bağırsağın delinmesidir. Oluşabilecek bu durumlarda yapılması gereken müdahale ise cerrahidir. Kolonoskopi zararları ve oluşabilecek riskler bakımından bazı bireylere uygulanmamaktadır.
Kolonoskopi zararlı mıdır? Kolonoskopi sırasında oluşabilen en büyük komplikasyon, kalın bağırsağın delinmesidir. Gelişen teknoloji ile birlikte son derece düşük oranda oluşan bu yırtılmaların tedavisi için cerrahi müdahale gerekir. Kolonoskopi zararları ve riskleri bakımından bazı kişilere yapılmaz.
Kolonoskopi Ağrılı Bir İşlem Midir? Kolonoskopi uygulaması sırasında hastalar anestezi ile uyutulduğu veya sakinleştirici verildiği için ağrı ve acı hissetmemektedir. Hastalar daha çok Kolonoskopiden sonra yaşanan gaz sancılarından şikayet etmektedir.
Kolonoskopi 50 yaş ve üzerindeki sağlıklı kişilerde kolon (kalın bağırsak) kanseri taraması yapmak için en güvenilir metoddur. Esasen Amerika Birleşik Devletleri ve birçok Avrupa ülkesinde, kolonoskopi 50 yaş üstü bireylerde check-up programının standartları arasına sokulmuştur.
Kolonoskopi sırasında bağırsak delinmesi, bağırsak kanaması gibi komplikasyonlar binde 1 sıkılıkta ortaya çıkabiliyor. Tecrübeli ellerde bu komplikasyon oranı çok daha düşük ancak bu tip istenmeyen durumların ortaya çıkması halinde de kısa sürede yapılacak cerrahi müdahalelerle sorun ortadan kaldırılabiliyor.
İlgili 32 soru bulundu
Kolonoskopide ise anüsten girilip, hava verilerek ilerlenir ve kalın bağırsak incelenir hatta ince bağırsağa da yaklaşık 10-15 cm kadar girilerek inceleme yapılarak işlem tamamlanır.
Kolonoskopi sonrasında hasta birey hastanede yaklaşık 1 saat istirahat ettirilir. Hastalar kolonoskopi işleminden sonra aynı gün taburcu edilir.
Kolonoskopi sonrası özellikle polip alınan durumlarda makattan çok az miktarda kan gelebilir. Karında şişkinlik ve ağrı hissinin 24 saatten sonra da devam etmesi, kusma, titreme ve ateş yükselmesi, nefes darlığı, anüsten sürekli veya bol miktarda kan gelmesi gibi durumlarda doktorunuzu hemen aramanız gerekmektedir.
Riskli hastaların daha erken olmak üzere; kişilerin, 40 yaşından itibaren kolonoskopi yaptırması önerilir.
Yaklaşık 20-30 dakika süren bu işlem esnasında görülen polipler alınır, gerekli görülmesi halinde özel cihazlarla kalın bağırsaktan biyopsi örnekleri alınır. İşlem esnasında bütün görüntüler kaydedilir. Kolonoskopi sonrası ise hastanın 1-2 saat dinlenmesi gerekir.
Kolonoskopi birçok hastanın korkulu rüyasıdır. Bunun nedeni yetersiz bilgilendirmedir. Kolonoskopi tıpkı endoskopi gibi bir aletle, kalın barsakların tamamı ve ince barsakların sonuna kadar yapılan bir incelemedir. Kolonoskopi ağrılı bir işlemdir.
Anestezi uygulanmadan da kolonoskopi yapılabilir. Ancak işlem sırasında gerginlik ve ciddi karın ağrısı sorunlarıyla karşılaşılmaktadır. Bu nedenle hasta konforu açısından genellikle anestezili kolonoskopi ( Ağrısız Kolonoskopi ) tercih edilir.
Kolonoskopi rektumun ve kalın bağırsağın incelendiği bir işlemdir. Kolonoskopi esnasında gerekirse bağırsaktan doku örneği alınabilir ve laboratuvarda incelenebilir . Kolonoskopi makattan girilerek yapılır, hem teşhis hem de tedavi için yapılabilir.
Pozitif Kolonoskopi Sonucu
Çoğu polip kanserli değildir, ancak bazıları ileride kansere dönüşebilecek yapılar olabilir. Kolonoskopi sırasında çıkarılan polipler, kanserli, kanser öncesi veya kanser dışı olup olmadıklarının belirlenmesi için patoloji analizine laboratuvara gönderilir.
Kolonoskopi yöntemi kullanılarak tümör oluşumunun erken dönemde saptanması mümkündür. Ayrıca kolonoskopi sayesinde, kansere dönüşme riski olan polipler alınmakta ve kanser tehlikesi önlenmektedir. Kesin tanı için hastadan dışkı alınıp incelenir, kolon grafisi ve bilgisayarlı tomografi uygulanır.
Yapılan işleme göre değişiklik gösterse de işlem, ortalama olarak 15 ile 60 dakika arasında sürer. Ancak kolonoskopi sonrasında da hastanın yaklaşık bir saat kadar hastanede istirahat etmesi gerekir.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
İşlem öncesi lavman uygulamasında oral yöntemle ilaç alınmasına gerek duyulmaz. Bunun yerine makattan verilen lavman ile gerekli temizlik işlemi uygulanır. Kolonoskopi işlemi için hastaya 2 adet lavman verilir. Bu lavmanların biri işlemden iki diğer lavman ise bir saat önce kullanır.
Kolonoskopi ücretleri 800-4000 TL arasında karşımıza çıkar. Kolonoskopi ücretlerinde cihazların etkisi var mıdır? Evet, kullanılan cihazların teknolojiyle uyumlu olması fiyatlara etki eder.
Ancak en fazla hemoroid, anal fissür ve polipler rektal kanamaya neden olabilirler.
İşlem sırasında gerekli dokulardan parça alınırken kalın bağırsakta karşılaşılan iyi huylu kitleler yani kolonoskopi polip oluşumları da çıkarılabilir. Kolonoskopi biyopsi sonuçları ne zaman çıkar? Sonuçlar 2-3 gün içerisinde size iletilir.
Kanamanın giderek artması, hasta da baş dönmesi ve halsizlik gelişmesi durumunda işlemi yapan doktora başvurulması gereklidir. Kolonoskopi esnasında bağırsak delinmesi en ciddi yan etki olup çok seyrekte olsa meydana gelebilir. Erken tanı konulmalıdır ve tedavisi genellikle cerrahi olarak delinen bağırsağın tamiridir.
Kolonoskopi işleminin gerçekleşeceği güm hem işlem öncesinde hem de işlem sonrasında hastanın rahat etmesi amacıyla bol giysiler tercih etmesi öneriler arasındadır. İşlem sırasında ise hasta kolonoskopi şortu adı verilen özel bir kıyafeti giyer.
Ucunda ışık olan, yaklaşık 160-180 cm uzunluğunda, 12 mm çapında, 4 yöne hareket edebilen, hortum şeklinde bir aletle kalın bağırsağın direkt olarak incelenmesi işlemine kolonoskopi denir.
İyi bir bağırsak temizliği ile değerlendirme ideal seviyede olur. İyi temizliğin kriteri, işlem öncesi tuvalete gidildiğinde temiz beyaz su geliyor olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri