Tıbak; iki zıt kelimeyi aynı cümlede bir arada zikretmektir. Belagat âlimleri bu sanata Tezâd, Mutâbakat, Tatbîk, Tekâfu', Mukâbele gibi değişik isimler vermişlerdir.
Diğer bir söyleyişle bir fikrin sözlü veya yazılı olarak yerinde, yeterince ve zamanında ifade edilmesidir. Belâgat insanda doğuştan var olan bir melekedir. Nitekim Kur'ân-ı Kerîm'de, “O insanı yarattı ve ona beyânı (düşündüğünü açıklamayı) öğretti” (er-Rahmân 55/3-4) buyurulmaktadır.
Aralarında tezat veya uygunluk bulunan kelimeleri bir arada kullanma.
Sözlükte “yüz yüze gelmek; iki şeyi birbiriyle karşılaştırmak” mânalarına gelen mukabele (ﻪﻠﺑﺎﻘﻣ) bedî' ilminde anlamı güzelleştiren söz sanatlarından olup tekābül (ﻞﺑﺎﻘﺗ) adıyla da anılır (Durmuş 2006: 101).
Belâgat'ın ilk ilmi anlamda kurucusu Sibeveyh'tir, nasıl ki nahiv ilminin kurucusu olarak kabul ediliyorsa da Belâgat ilminin kurucusu olarak da kabul edilmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Belagat sözlükte “sözün fasih ve açık seçik olması” anlamına gelen bir mas- dardır. Terim olarak biri “meleke”, diğeri “ilim” olmak üzere iki manada kul- lanılmıştır. Meleke olarak belagat, sözün, fasih olmakla birlikte yer ve zamana da uygun olmasıdır.
Retorik ya da eski ismiyle Belagat, etkileyici ve ikna edici konuşma sanatı. Sözcük güncel kullanımda "etkileyici ve ikna edici olmakla beraber içtenlikten veya anlamlı içerikten yoksun lisan" anlamında da kullanılır.
Belagat kitaplarında sözün fasih, açık, akıcı ve anlaşılır olması şartı ile muktezayı hal ve makam ismi verilen söyleyenin, dile getirilecek düşünce, söze muhatap olanın, duygu ve hayalin durumuna uygun bir şekilde söylenmesi olarak tanımlanır.
Bu usul ya da kuralların başında belagat ve fesahat kuralları gelmektedir. Belagat, lafız ile mananın en güzel şekilde uyumudur. Tek tek lafızlarla değil metin ve cümlelerdeki lafızların birlikteliği ile ilgilenir. Belagat için öncelikli şart olan fesahat ise sözün doğru, açık ve kolay anlaşılır olmasını konu alır.
Belâgat ilmi üç disiplinden oluşur: Beyân, meânî ve bedî'.
Bir edebiyat terimi olarak bedî', edebî sanatlarla örülü ifadenin lafız bakımından kusursuz, mâna bakımından mâkul ve aynı zamanda bir âhenge sahip olmasının usul ve kaidelerini inceleyen ilim demektir.
1.3.2.1 Tıbâk ( قابطلا )
Ṭıbâḳ, “kapatmak”38 manasına gelen َقَب َط kökünden türemiş olup, sözlükte; “üst üste koymak”39 ve “uyum içinde olmak”40 manalarına gelir.
Müşâkele sanatı, cümleye lafzî ve manevî bir estetik katan edebî sanatlardandır. Edebî bir amaç ve nükte için aynı kelimenin aynı bağlamda farklı bir manada kullanılmasını ifade etmektedir.
Mecazda gerçek anlamın kastedilmesine engel olan ve bir sözden neyin kastedildiğini gösteren ipucu. Bir ilgi ve karîne ile gerçek anlamı dışında kullanılan kelime veya terkibi ifade eden belâgat terimi.
Belâgat üstadı (şeyhu'l-belâgat) olarak anılan Abdülkâhir Cürcânî (ö. 1078-79) belâgat ilmine yeni bir bakış açısı getirmiştir.
Bir düşüncenin gereğinden fazla sözle ifade edilmesi anlamında belâgat (meânî) terimi.
Yani düzgün, kusursuz, açık ve anlaşılır olmakla birlikte duruma ve kişiye uygun söz söylemenin kurallarını inceleyen bilimin de adıdır.
Eğitim Bilgi Sistemi
Belagat ilmi, dilde kullanılan farklı üsluplar ve farklı düzlemlerdeki gramatik yapılar aracılığıyla Arap dilinin anlamsal imkanlarını ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. Belagat ilmi aynı zamanda İslam düşüncesi ve kültürünün önemli bir parçasıdır.
Fesahat önceleri belâgat, beyân ve berâat kelimeleriyle eş anlamlı olarak “güzel ve etkili söz” mânasında kullanılırken daha sonra lafız güzelliğine fesahat, mâna güzelliğine belâgat, berâat ve beyân denilmeye başlanmıştır. Bir sözün fasih sayılabilmesi için fesahate engel olan kusurları taşımaması gerekir.
Ahmed Hamdi Şirvânî tarafından yazılan belâgata dair eser. Belâgat-ı Lisân-ı Osmânî Türkçe belâgat çalışmaları arasında belâgatın fesahat, me'ânî, beyân ve bedî' bahislerini tam olarak ele alan ilk matbu kitap olarak kabul edilir.
Beyân ilminde iki veya daha fazla şeyin bir vasıfta ortak olduğunu ifade eden terim. Bir ilgi ve karîne ile gerçek anlamı dışında kullanılan kelime veya terkibi ifade eden belâgat terimi.
Belagat sahasında yazıldığı bilinen ilk Türkçe eser Akkoyunlular döneminde yaşayan Şeyh Ahmed el-Berdahî el-Âmidî (d. 850/1446-7) tarafından kaleme alınan Kitâbü Câmii envâi'l-edebi'l-Fârisî (907/1502) adlı eserdir (Yetiş, 1992: 384).
Aynı şekilde "sözün belâğatlı olması" da diğer sözlerden farklı, üstün ve mükemmel bir noktaya eriştiğine işaret etmektedir. Bu mânasıyla belâğat kelimesi Belâğat ilminde bir istilah olarak yerleşinceye kadar, sözün veya sözü söyleyenin güzel bir vasfı olarak kullanılagelmiştir'. .
Arap Dili ve Belâgatı İslâm dininin temel kaynaklarını doğrudan anlayabilmek için en önemli kaynak dil olan Arapça'nın öğrenilmesi; bu dile ait kavram ve dil inceliklerinin anlaşılması için de “belâgat” adı altında toplanan özellikle bu dile ait çeşitli disiplinlerin bilinmesi gerekmektedir.
Tevriye, anlamla ilgili edebî sanatlardan biri. Sesteş bir kelimenin bir dizede, beyitte, dörtlükte iki gerçek anlama gelecek biçimde kullanılmasına ve bir sözcüğün yakın anlamını söyleyip uzak anlamını kastetmeye tevriye sanatı denir. Örtmek, meramı gizlemek demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri