Hamilelik döneminde anne adayının su ihtiyacı artmaktadır. Normal bir insan günde 2- 2,5 litre suya ihtiyaç duyarken bu sayı gebelerde 3- 3,5 litreye kadar çıkmaktadır. Çünkü anne adayının fizyolojik durumuna fetal büyüme eklenmektedir. Bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısı kendini yenileme ihtiyacı duyar.
Gebelikte bol sıvı alımı önemlidir. Yeterli miktarda su alınmaması ve bağırsak hareketlerinin de gebelik öneminde azalması sebebiyle kabızlık ve buna bağlı olarak hemoroid (basur) eğiliminin artmasına neden olur. Az sıvı alımı ayrıca idrar yolu enfeksiyonlarının gelişimine de neden olabilir.
Hamilelikte çok su içmek de hamilelikte az su içmek de önerilmez. Uzmanlar gebelik döneminde günde 8 ila 12 bardak su içilmesini önermektedir.
Bebek amniyos sıvısı aslında kendi idrarından oluşur. Bu "idrarı" içer, tekrar idrar yapar ve bu şekilde bebeğin suyu denge kalır. Az su içen, günlük sıvı tüketimi gerekenin altında olan hamilelerde bu durum amniyos sıvısını etkilemez, ancak hamilelik döneminin daha zor geçmesine önemli katkılarda bulunabilir.
Fakat mide bulantısı gibi sebeplerle “Gebelikte su içemiyorum.” diyenlerin sayısı da hiç az değil. Bu durumda doktorunuza danışarak suyun içerisine salatalık, çubuk tarçın, limon gibi sebze ve baharatlar ekleyerek suyun tadını değiştirebilirsiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Hamilelikte ne kadar su içilmelidir? Hamilelik döneminde anne adayının su ihtiyacı artmaktadır. Normal bir insan günde 2- 2,5 litre suya ihtiyaç duyarken bu sayı gebelerde 3- 3,5 litreye kadar çıkmaktadır. Çünkü anne adayının fizyolojik durumuna fetal büyüme eklenmektedir.
Oligohidroamnios tanısı; yapılan ultrason muayenesinde amnion sıvı ölçümünün az olması ile konur. Amnion sıvısının 4 kadran ölçümünde 50mm'den az olması veya en derin vertikal çap ölçümünün 20mm'den az olması durumunda oligohidroamnios tanısını konur.
Hamileler İçin Su Tüketiminin Faydaları
Hamilelikte su içmenin önemi ve mucizevi etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz; Yeterli su tüketimi rahim kasılmalarını engeller böylece erken doğum tehlikesi de giderilmiş olur. Cildin daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlarken, vücut çatlaklarının oluşumunu da azaltır.
Gebeliğin 20-30. haftalarında en yüksek düzeylerine çıkan bebek suyu, 34-36. haftadan sonra azalmaya başlar. Bu azalma normal olan bir durumdur. Bebeğin suyunun doğuma yakın dönemde zaten azalacağını unutmamak gerekir.
Gebelik dönemindeyseniz su içmekle ilgili merak ettikleriniz arasında gebelikte soğuk su içmenin herhangi bir zararı olup olmadığı bulunabilir. Sağlıklı bir gebeliğin sürdürülebilmesi için yapılması ve yapılmaması gereken birçok şey bulunur. Gebelikte soğuk su içmek, yapılmaması gerekenler arasında yer almaz.
Hamileliğin ilk üç ayında ideal kilosunda olan anne adayları dahil olmak üzere, kusma ve mide ekşimeleri sebebiyle kilo kayıpları yaşanabilir. İdeal kilonuzda hamile kaldıysanız kilo kaybetmenizi genel olarak istemeyiz. Kilo fazlası varsa ve hamileliğin henüz başındaysak kontrollü kilo vermek zararlı değildir.
Gebelikte beslenme döneminde, günlük kalori alımı “genellikle ortalama 2200-2900 kalori” arasında kabul edilir. İlk üç ayda, bebeğin sağlıklı gelişimi için ekstra kalori alımına ihtiyaç duyulmaz. İkinci üç ayda, bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için “ek olarak 300-350 kalori” tüketilmesi tavsiye edilir.
Beyaz leblebi, tuzlu kraker, peksimet, kuru ekmek gibi kuru, yağsız ve tuzlu gıdalar midenizi rahatlatabilir. Tatlı veya meyve bulantı yapmıyorsa beslenmenizde bu besinlere bir miktar daha sık yer verebilirsiniz.
Su içen kişilerin vücutlarındaki toksinler, özellikle de sağlıklarına zarar verebilecek olanlardan bu şekilde kurtulmak mümkündür. İdeal, günde içilecek 3 litre su ile sağlıklarını iyileştirmek için vücutlarındaki toksinleri temizleyebilmeleri mümkün olabilmektedir.
Her gün tüketilmesi gereken, evrensel olarak kabul edilmiş bir su miktarı yoktur, ancak sağlıklı miktarın ne olduğu konusunda genel bir fikir birliği vardır. Buna göre erkekler için yeterli miktar günde yaklaşık 3 litre, kadınlar için ise yaklaşık 2 litredir. Çay, kahve suyun yerini tutmaz!
Günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak için, süt, yoğurt, ayran tüketimine özen gösterilmelidir. Bitki çaylarında 1 fincandan fazlası tüketilmemelidir. Maden suyunada haftada 3-4 kez yer verilebilir. Asitli ve şekerli içecek tercih edilmemelidir.
Plasenta ne zaman oluşur? Plasenta gebeliğin başında oluşmaya başlar ve gebeliğin ilk 12 haftasında gelişir.
Bebeğin amniyon sıvısı bebeğin idrarıdır. Genelde 9. haftadan itibaren, bebeğin böbrekleri idrar üretmeye başlar. Bebek idrarı yapmaya başlayınca rahim içine boşalan amnion sıvısını yutmayada başlar. Böylece amniyon sıvısının dengesi sağlanmış olur.
Bebekte kansızlık, Etkilenmiş Rh-Rh uyumsuzluğu (kan uyuşmazlığı) gibi durumlarda, bebeğin kanının azalması ve bebekte su toplanmasıyla beraber, bebeğin suyu da artar ve anne karnında, kan değişimi gerektirebilir.
Amniyotik sıvı şeffaf ve temiz bir sıvıdır. Ama bazen amniyotik sıvı içerisinde koyu yeşil yada kahverengi renk değişikliği varsa bebeğin kakasını yaptığını gösterir, bebek sıkıntıdadır ve acilen doğum gerekirse sezaryenle gerçekleştirilmelidir.
Sürekli Su İçme İsteği Diyabet Hastalığından Kaynaklı Olabilir. Yaptığınız fiziksel aktivite, terleme ve aldığınız ilaçları da göz önünde bulundurduğunuzda vücudunuzun ihtiyaç duyabileceğinden fazla su içme isteğiniz varsa bunun nedeni şeker hastalığı olabilir.
Hamilelikte beslenme listesinde işlenmiş ürün bulundurmak
Doğrusu: Hamilelikte besleme listenizden sucuk, sosis, salam gibi şarküteri ürünlerini çıkartın. Eğer canınız çok çektiyse bildiğiniz ve güvendiğiniz bir kasaptan aldığınız sucuğu yakmadan pişmesine dikkat ederek ayda 1-2 kez yiyebilirsiniz.
33. hafta bebek kilosu yaklaşık olarak 2100 gram civarındadır. Yapılan tetkiklerde bebeğin bu dönemdeki ortalama baş popo mesafesi 30,2 santimetredir. Baş topuk mesafesinin ultrasonografi sırasında değerlendirilmesi halinde ise bebeğin boyu ortalama olarak 42-43 santimetre civarında tespit edilir.
Bebeğinizin yedi aylık gebelikte baş aşağı durmuş olması beklenir. Ama henüz başı aşağı dönmediyse hemen endişelenmeyin. 7. ayda bebeklerin yüzde 25-30'u hala terstir. 9. aya kadar (38. haftaya kadar) bebeğinizin baş aşağı dönme ihtimali vardır.
Hamilelikte Su Gelmesi
Amniyon sıvısı, bebeğinizi enfeksiyonlara karşı korur ve genellikle 38. – 41. haftalarda dışarı atılır. Gebelikte su gelmesi olayı tüm anne adaylarında farklılık gösterir. Bazılarında doğum suyu azar azar gelir bazılarında birdenbire şiddetli şekilde gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri