Her türlü kireçlenme durumlarında ilgili bölüm ortopedi veya fizik tedavi ve rehabilitasyon servisleridir ve alanında uzman doktorlar eşliğinde kireçlenme sorunu tedavi edilmeye çalışılır.
Ağrı Yönetimi Uzmanı
Bu doktorlar, kireçlenme de dahil olmak üzere çeşitli kronik ağrı türlerinin teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmıştır. Tedavi seçenekleri, ağrının şiddetine bağlı olarak nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) veya opioid ağrı kesiciler gibi ilaç yönetimini içerebilir.
Bel kaslarını gevşeten ve ağrıların giderilmesini sağlayan belde kireçlenme egzersizleri oldukça faydalıdır. Sıcak veya soğuk kompresler, ağrı kesiciler ve kas gevşetici ilaçlar da hastaların günlük yaşantılarında rahat edebilmeleri için uygulanan tedavilerdir.
Belde kireçlenme ameliyatsız tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Beldeki kireçlenmeyi giderecek özel egzersizler ve radyofrekans tedavileri oldukça etkili yöntemlerdir. Faset sendromunun egzersizle tedavisi her yaşta mümkündür.
İlgili 39 soru bulundu
Ancak bel kireçlenmesinin en tipik belirtisi eklemlerde ağrı ve sertliktir. Bu ağrılar, belden tek veya iki taraflı olarak; kalçaya, uyluğa, kasıklara ve bacağa doğru yayılabilmekte olup karın ve/veya leğen kemiğine de yansıyabilmektedir.
En sık belirtisi ağrıdır. Eklem hareketlerinde zorlanma, özellikle uzun yürüyüşler ve hareketler sonrasında akşam hissedilen ağrılar kireçlenme belirtisi olabilir. Bazen eklemde şişlik de olabilir. Şişlik eklem içindeki sıvı artışından ya da kemiklerdeki sivrileşme ve genişlemeden kaynaklanabilir.
Omurgadaki kireçlenme, kalça ve dizlere binen yükü artırır. Beldeki kireçlenme, boyun ve sırttaki kireçlenmeleri tetikler. Belde bir ya da iki omurda kireçlenme ortaya çıkmışsa, diğer üç omura binen yük de artar. Bu durum nedeniyle, omurların dayanıklılığının azalmasıyla kayma ya da omurga kanalında darlık oluşabilir.
Kireçlenme tanısı koymak için öncelikle hastanın şikayetleri dinlenir ve fizik muayene tamamlanır. Röntgen, kan tahlili tetkikleri yapıldıktan sonra bilgisayarlı tomografi gibi detaylı tetkiklere başvurulabilir. Genellikle röntgen ile tanı konulan kireçlenme hastalığında belirtilerin şiddeti önemlidir.
Kireçlenme hastalığında fizik tedavi yöntemi de sıklıkla kullanılmaktadır. Fizik tedavisi hastaya bir rahatlatma yaşatır fakat kalıcı bir çözüm yolu değildir. Kireçlenme hastalığının ilerlemesi, fizik, enjeksiyon ve ilaç tedavisinin yetersiz gelmesi halinde son yöntem olarak cerrahi tedavi uygulanmaktadır.
Osteoartritte öncelikle kullanılan ilaç parasetamol grubu ağrı kesicilerdir. Bunlar hepimizin bildiği vermidon, minoset, parol gibi ilaçlar olup günde 2–3 kez alınabilir.
Yaşın artması, obezite probleminin var olması, eklemlerin aşırı kullanımı ve genetik yatkınlık gibi faktörlerle risk ihtimali oldukça artmaktadır. Hareket halinde kireçlenme ağrıları daha fazla hissedildiği için hastanın dinlenmesi kendini fazla yormaması, ağırlığa maruz kalacağı hareketlerden kaçınması tavsiye edilir.
Kireçlenmenin tam iyileşme sağlayan kesin bir tedavisi yoktur ancak belirtileri yönetmek için farklı seçenekler mevcuttur. Doktorlar, eklemlerdeki ağrı ve iltihabi durum için ilaç reçete eder. Fizik tedavi ile belirtilerin hafiflemesi sağlanabilir. Bazı hastalarda cerrahi işlem gerekebilir.
Yapılacak değerlendirmeye göre Fizik tedavi veya ortopedi uzmanı tarafından uygun görüldüğü takdirde bir takım kan testleri ve röntgen film çekimi istenmektedir. Kan tahlilleri gerektiren bu tanı evresinde sedimentasyon ve kan sayımı da oldukça önem taşır. CRP, ASO, RF gibi bazı testler yararlanılabilmektedir.
Egzersiz: Ağrı ve yorgunluğun azalması için düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır. Egzersizin ardından eklemlerin etrafını saran kasların dayanıklılık seviyesi artar. Sıcak ve soğuk kompres: Hem sıcak hem de soğuk kompres eklem ağrılarını kontrol altına almaya yardımcı olur.
Eklem kireçlenmesi karşı evde aloe vera cilt yüzeyine sürülebilir, zencefil, zerdeçal ve yeşil çay tüketilerek iltihaplanmanın yarattığı ağrı azaltılabilir. Bunların yanında sıcak ve soğuk kompres yapmak, masaj uygulamak diz kireçlenmesine evde iyi gelen yöntemler arasında yer alır.
Kireçlenme, tıptaki adıyla dejeneratif artrit ya da osteoartrit, dünya çapında birçok insanın yaşadığı kronik bir eklem rahatsızlığıdır. Kireçlenme, kemiklerin uçlarını çevreleyen kıkırdak dokularının zamanla aşınması ve yıpranması sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Ağrıları gidermede yan etkisi olmayan etkili bir tedavi yöntemidir. Bel tutulması, eklem ağrısı, baş ağrısı, bel-boyun fıtığı ve kireçlenmeye bağlı ağrıları giderir. Kaygı bozukluğu, depresyon ve korkulara karşı etkilidir.
MR ancak normal röntgende diz kireçlenmesi bulguları olmamasına rağmen dizin ağrılı olduğu durumlarda çekilmelidir. Ancak ne yazık ki, günümüzde çok ileri evre kireçlenmelerde dahi normal bir film çekmeden hemen MR istenmektedir.
D vitamininin özellikle eklem ağrısı ve osteoartirit (kireçlenme) ile ilişkisi olduğuna dair araştırmalar bulunduğunu belirten Prof. Dr. Gökhan Meriç, sözlerine şöyle devam etti: “Yapılan bazı çalışmalar, düşük D vitamini seviyelerinin, eklem ve kas ağrısının artmasına neden olabileceğini gösteriyor.
Diz çevresindeki kasları güçlendirici egzersiz tedavileri hastalara uygulanabilir. Bu önlemlerle ağrı azalmadıysa eklem içine hyalüronik asit enjeksiyonları uygulanabilir. Ameliyatsız yöntemlerde hasta seçimi doğru yapıldığı takdirde yüksek oranda başarı sağlanması mümkündür.
Öncelikle belirtmemiz gerekir ki diz kireçlenmesi kendi kendine iyileşmez. Her ne kadar yaşantımızı kireçlenmeye göre düzenlemenin faydası olsa da mutlaka uzman bir hekime başvurmanızı tavsiye ederiz.
Örneğin yürüyüş yapmak çevre kasların güçlenmesi için önemlidir. Fakat aşırı derecede zorlayarak ve uzun mesafelerle yapılan yürüyüşler tam tersi bir etki göstererek kireçlenmeyi hızlandırabilir. İşte bu nedenle kireçlenmesi olan kişilere hafif ve kısa mesafeli yürüyüşler yapmalarını öneriyoruz.
Kireçlenme, eklem iltihabıdır
Halk arasında kireçlenme olarak bilinen osteoartrit, yaygın bir eklem iltihabıdır. Çoğunlukla 45 yaşından sonra başlayan kireçlenme problemi özellikle de bel ve boyun bölgesini etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri