Mezolitik Çağın, seramikli ve seramiksiz bölümleri en güzel bir biçimde, Beldibi Mağarası'nda bulunan malzemelerle tanınmaktadır.
Beldibi 1956 da keşfedildikten sonra ilk defa 1959 mayıs ve Eylül aylarında Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi adına kazıya başlanılmış ve alman neticeler Anatolia dergisinde neşredilmiştir. (Bostancı, 1959. Anatolia sa. 129-177).
Antalya'daki Beldibi, Belbaşı ve Belpınar çalışmaları bu problemlere en güzel örnek ve- rilebilecek buluntu topluluklarını sergilemiş- tir.
Bu makale kapsamında da mağaranın dip kenarlarında karışık olarak ele geçen Orta Kalkolitik Dönem'e tarihlenen karakteristik seramik parçaları değerlendirilmiştir[11]. Karain Mağarası B gözü Kalkolitik Çağ seramiğinin tamamı elde yapılmıştır.
Antalya Körfezi'nin batı kıyısı üzerinde, denizden 300 m yükseklikte, kretase kalkerli kayaları içinde oluşmuş ve tarih öncesi çağ buluntuları veren kaya sığınağıdır. Üst paleolitik çağ sonları ya da mezolitik çağın başlarına tarihlenen Belbaşı kaya sığınağını 1959'da Prof. Dr.
İlgili 28 soru bulundu
Akdeniz Bölgesi'nin diğer önemli Epi- paleolitik merkezleri; Isparta'da Baradiz, Antalya'da Kızılin, Çarkini, Güzeloba, Beldibi, Belbaşı, Belpınar ve Hatay'da Üçağızlı yerleşim yerleridir. Baradiz dışında yukarıda adı geçen yerleşimlerin hepsi de mağara ya da kaya altı sığınaklarıdır.
Anadolu ve Trakya için ise, bugüne kadar bilinen 212 Paleolitik yerleşme arasında en önemli buluntu merkezleri Yarımburgaz (İstanbul), Karain, Öküzini (Antalya) ve Üçağızlı (Hatay) Mağaralarıdır.
Yeri: Antalya il merkezinin güneybatısında; Beldibi Köyü'nün kuzeybatısında; Belbaşı'nın bulunduğu kayalıkların arkasında yer alan Belpınar Deresi'nin oluşturduğu vadinin kuzey kıyısında; yer alan küçük mağara. Adı; Bostancı tarafından Karain Mağarası olarak gösterilmektedir.
Kahramanmaraş'ta bir mağara duvarında eski taş çağına (paleolitik dönem) ait aşı boyasıyla yapıldığı düşünülen, insan yaşamına ilişkin tasvirlerin yer aldığı panoramik resimler ile yontma taş ürünleri bulundu.
© DEA / C SAPPA. Duvar sanatının tarihlenmesi tartışmaya açık bir konudur. Pek çok araştırmacı Avrupa'daki en eski çizimlerin Fransa'nın güneyindeki Chauvet Mağarası'nda bulunan, günümüzden 32 bin yıl öncesine tarihlenen çizimler olduğuna inanmaktadır.
İki höyükten oluşan Çatalhöyük Neolitik Kenti'nin daha uzun olan Doğu Höyüğü, M.Ö. 7400 ve 6200 yılları arasına tarihlenen 18 Neolitik yerleşim katmanından oluşmaktadır.
Akdeniz Bölgesi'nde yer alan Öküzini Mağarası yakınlarında yer alan Beldibi ve Belbaşı kayaaltı sığınaklarının paleolitik dönem için önem arz ettiği araştırmacılar tarafından dile getirilmektedir.
Yapılan çalışmalarda Yarımburgaz'da Paleolitik Çağa ait önemli belgelerin bulunduğu kanıtlanmıştır.
Antalya – Kemer yolunun 40 kilometresinde Çamdağ tünelinin hemen çıkışında yer alan Beldibi Mağarası aynı zamanda bir kata altı sığınadır. Deniz sahilinden 25 metre yükseklikte bulunan Beldibi Mağarası, Antalya bölgesinin ikinci önemli Prehistorik Merkezi'dir.
Mağara resimleri
Altamira Mağarası içinde bulunan Eski Taş Çağı resimleri ile ün kazanmıştır. Eserler büyük olasılıkla Magdaleniyen kültürüne aittir. Bu kültür Üst Paleolitik Dönemi'ne özgüydü ve ismini Fransa'da bulunan bir arkeoloji alanından (La Madeleine) almıştır.
Dünyanın bilinen en eski resimleri Batı Avrupa'da paleolitik çağın sonu ile tarihlenmiş mağara duvarlarına yapılmış at, boğa, bizon, geyik, dağkeçisi, mamut, öküz resimleridir.
Orta Taş Çağı, Orta Taş Devri veya Mezolitik dönem, M.Ö. 22.000-10.000. Paleolitik ve Neolitik arası bir geçiş dönemidir.
Kaba Taş Devri, Yontma Taş Devri veya bilimsel adıyla Paleolitik Çağ olarak tanımlanan Eski Taş Çağı günümüzden yaklaşık 2 milyon yıl önce başlamış ve 12.000 yıl önce son bulmuştur. Ancak verilen bu tarihlerin dünya geneli içinde geçerli olduğunu ve yerel olarak değişmeye açık bulunduğunu da belirtmek gerekir.
1946 yılında mağara, Kılıç Kökten tarafından keşfedilmiş olup mağaranın oluşumu hakkındaki yaptığı araştırmalar mağaranın ince dehlizlerle üç kayanın birleşimi sonucunda ortaya çıkmış olduğunu gösterir.
Paleolitik yani Eski Taş Çağı, insan elinden çıkan ilk ürünler olan taş aletlerin yapıldığı çağdır. Bu taş aletler, en eski teknolojiyi temsil eder. Paleolitik Çağ insanlarının teknolojileri, çakmak taşı ve diğer işlenebilir taşlardan, ayrıca hayvan kemikleri ve boynuzlardan yapılan aletlerden ibarettir.
Dış duvarlarında kitabe ve nişler bulunan mağarada 35 kişilik ekiple yürütülen kazı çalışmalarında, dişçi aletleri, küçük mala ve fırça yardımıyla çıkarılan dolgu toprak, hava sıcaklığının 40 dereceye ulaştığı bölgede, kovalarla 470 basamak aşağıdaki laboratuvara götürülüyor.
Paleolitik Çağ'ın en eski yerleşkeleri İstanbul'da bulunan Yarımburgaz Mağarası ve Antalya'daki Karain Mağarasıdır. Bunun dışında Çin, Fransa ve İsviçre'de de bu döneme ait birçok mağara ve kalıntı bulunmuştur.
Filistin'de Jeriko ve Jarmo, Suriye'de Mureybet, Anadolu'da Caferhöyük (Malatya), Çayönü (Diyarbakır), Hallan Çemi (Batman), Nevali Çori (Urfa) ve Göbekli Tepe (Urfa) verimli hilal üzerinde bulunan Neolitik köy yerleşimlerinin en önemlileridir.
Neolitik ( Yeni Taş/ Cilalı Taş) Çağı olarak adlandırılan bu çağ yaklaşık M.Ö. 10.000- 6000 tarihleri arasındaki bir zaman dilimini kapsar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri