Belediye başkanlarının maaşlarını Belediyeler Kanunu belirliyor. Belediyenin nüfusuna, büyükşehir olup olmamasına göre maaşlar farklılaşıyor. Nüfus gösterge rakamını değiştirerek, kamu görevlilerinde olduğu gibi maaşı farklılaştırıyor.
Büyükşehir belediye başkanı, ilgili kanunda gösterilen esas ve usullere göre büyükşehir belediyesi sınırları içindeki seçmenler tarafından doğrudan seçilir. Büyükşehir belediye başkan vekili, Belediye Kanunundaki usullere göre belirlenir.
Meclisin, encümenin ve komisyonların görev ve yetkileri 31 inci maddede belirtilen encümen üyeleri tarafından yürütülür. Belediye başkanı veya başkan vekili belediye meclis üyeleri arasından ve gizli oyla seçilir. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranır.
d) İzin Hakkı ve Görevlendirilme
Belediye başkanları kendi izin ve görevlendirilmelerini belediyenin en üst amiri sıfatıyla kendileri imzalayacaklardır. Kanunda belediye başkanlarının izin ve görevlendirilmelerinde herhangi bir makamın onayı ve izni aranmamaktadır.
Kanunlara göre belediye teşkilatı, tüzel kişiliği olan bir örgüt olarak kabul edilir. Belediye başkanı; il, ilçe ve kasaba gibi yerleşim merkezlerinin sınırları içerisindeki temizlikten, aydınlatmadan, su sisteminden, toplu taşımadan ve esnaf denetiminden sorumlu olan, belediye teşkilatını yöneten kişidir.
İlgili 21 soru bulundu
Belediye başkanlarının görevli, izinli ve hasta bulunduğu sürelerde maaşları kesilmiyor. Nüfusa göre başkanların nisan ayı maaşları: 2 milyondan fazla nüfuslu yerlerde maaş 24 bin 068 TL.Resmi olmayan sonuçlara göre 5 milyonluk Ankara'yı Mansur Yavaş kazandı. Yavaş'ın maaşı da 24 bin TL olacak.
Belediye başkanı anayasa ve idare hukuku açısından tipik bir kamu görevlisi değildir. Belediye başkanının özgün bir hukuki statüsü bulunur. Bu nedenle, Anayasa'nın 67. maddesinin birinci fıkrası, her yurttaş gibi belediye başkanları için de uygulanacaktır.
5335 sayılı Kanun'un 30'uncu maddesine göre mahalli idareler seçimleri sonucuna göre görev alanların emekli maaşları kesilmemektedir. Dolayısıyla bunlar hem görev aylıklarını hem de emekli aylıklarını birlikte almaktadırlar. Bu duruma elbette denecek bir şey olamaz.
Belediye Başkanları, belediye başkanı olarak görevlerinde iken tahsiline göre ulaştıkları intibaklarının karşılığı ek gösterge üzerinden emekli olurlar. <
Kaymakam bir ilçenin en büyük mülki idare amiridir. Belediye resmi olarak içişleri bakanlığı 'yerel yönetimler db'ye' bağlıdır. Kaymakam ilçedeki bütün kurumlara emreder yani ricada bulunur.
Madde 38: Belediye başkanının görev ve yetkileri şunlardır; Belediye teşkilâtının en üst amiri olarak belediye teşkilâtını sevk ve idare etmek, belediyenin hak ve menfaatlerini korumak.
5393 sayılı Belediye Kanunu'nda belediye, belde sakinlerinin ma- halli müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, idari ve mali özerkliğe sahip kamu tüzel kişisi olarak tanımlanmıştır.
47 nci maddesinde, “Görevleriyle ilgili bir suç nedeniyle haklarında soruşturma veya kovuşturma açılan belediye organları veya bu organların üyeleri, kesin hükme kadar İçişleri Bakanı tarafından görevden uzaklaştırılabilir.
Türkiye'de belediye başkanları belli bir kritere göre maaş alıyor. Bu kriterin başlıca ölçütü nüfus. Buna göre başkanlar da ilçe ve merkez belediyesi farkı aranmaksızın nüfus üzerinden maaşlarını alıyorlar. Durum böyleyken belediye başkanlarının bu gösterge puanı 0,235445 rakamıyla çarpılır.
1982 Anayasası, belediye başkanlarının görevine son verilmesini esas olarak yargı organına vermiştir. Ancak, bunun istisnası da vardır. O da belediye başkanlarının İçişleri Bakanı tarafından geçici olarak görevden uzaklaştırılmasıdır.
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü, 10.07.2018 tarih ve 30474 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 1 numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde kurulmuştur.
Dolayısıyla başkan beyin emekli maaşı kamudaki görevinde ayrılmasına müteakiben 4059,28 TL artarak 15.412,37 TL olacaktır. Hesaplamada kullanılan katsayılar 2023 yılı birinci dönem katsayılarıdır.
5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının ( c) bendi kapsamında yani devlet memuru statüsünde sigortalı sayılmaktadır.
Belediye başkanlarının maaşları ile belediye meclis üyelerinin özlük hakları 5393 sayılı Belediye Kanunu ile düzenleniyor. Kanuna göre, belediye başkanlarının maaşları, görev yaptıkları yerin nüfusuna göre değişiyor.
Bu düzenleme dolayısıyla büyükşehir belediye başkanlarına 10.409 TL makam ve temsil tazminatı; il belediye başkanlarına 9.107 TL, ilçe ve ilk kademe belediye başkanlarına 5.204 TL, belde belediye başkanlarına da 3.903 TL makam ve görev tazminatı ödeniyor.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 10 ilde büyük yıkıma neden olan depremler sonrası elini taşın altına soktu. İmamoğlu, 1 yıllık maaşını depremzedelere bağışladı. Ekrem İmamoğlu aylık 24 bin 65 lira maaş alıyor.
MADDE 3 – (1) Paylar, Maliye Bakanlığı tarafından aylık olarak hesaplanır.
Bu hükümlere göre belediyelerde çalışan memurlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun kapsamı içinde bulunmaktadırlar. Memuriyet, kadroya bağlı bir görev olup, kamu hizmetinin aslî unsurlarından birini oluşturur.
Belediye başkanı yerine görevlendirilen başkan vekili, yeni başkan seçilinceye görev yapacaktır. birinci başkan vekili, bulunmaması durumunda ikinci başkan vekili, onun da bulunmaması durumunda vali tarafından görevlendirilecek bir kamu görevlisi tarafından yürütülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri