· Zeytin, ayçiçeği, kanola, yer fıstığı ve soya gibi yağlı bitkilerde potasyum sülfat kullanmak faydalıdır. · Ayrıca hububatta sap kalitesini arttırarak verim kayıplarına neden olan ekin yatmalarını engeller. Potasyum sülfat her türlü tarımsal üretimde kullanılabilir.
Potasyum Klorür (KCI)
Başka bir deyişle; potasyumun en çok olduğu gübredir. Suda çözülebilen bu gübrenin içeriğinde %50 den fazla potasyum bulunur. Fotosentez işlemini arttıran bu gübre aynı zamanda verim artışı sağlar. Tütün ve patates gibi klor sevmeyen bitkiler dışında tüm bitkilerde kullanılabilir.
Potasyum sülfat gübresinin en doğru kullanım zamanı: sebzelerde ya da meyve ağaçlarında çiçek oluşumu, meyve oluşumu gibi zamanlar olarak farklı zamanlarda kullanılabilir. Her sebze, meyve ya da diğer bitkilerin kullanım zamanı farklıdır.
Bileşimindeki kükürt hem bitkinin kükürt ihtiyacını karşılar, hem de yüksek toprak pH'sını düşürücü etki gösterir. Potasyum sülfat; sebzeler ve meyve ağaçlarında tomurcuk ve çiçek oluşumunu, meyve bağlama ve meyve kalitesini (şekerler, proteinler, vitaminler, organik asitler, aroma maddeleri vs.) artırır.
Potasyum sülfat, bitki gelişimini desteklemek için kullanılan bir gübre türüdür. Bu gübre, bitkilerin sağlıklı kökler oluşturmasına yardımcı olur ve büyümelerine katkı sağlar. Aynı zamanda çiçeklenmeyi ve meyve verimliliğini artırarak hasattan daha fazla ürün elde edilmesini de sağlar.
İlgili 30 soru bulundu
Kullanılacak Potasyum Sülfat Gübresi miktarı= Analiz ile bulunan potasyum(K2O) değeri x 2,0 Raporda verilmesi gerekli potasyum miktarı saf madde olarak 7 kg ise; Kullanılacak Potasyum Sülfatlı Gübre miktarı= 7 x 2,0 = 14 kg Potasyum Sülfat/ 1 dekar(1 dönüm) araziye verilmelidir.
Ürün kalitesini ve raf ömrünü artırır. Damla sulama ve yapraktan uygulamaya en uygun potasyum sülfattır.
Potasyum Sülfat: %48 ile 52 arasında potasyum minerali içeren gübreler, beyaz kristal yapıda oluyor. Suda çözünebiliyor. Özellikle çok yağış olan bölgelerde, yıkanmış topraklarda görülen potasyum eksikliğinin giderilmesi için kullanılıyor. Damla sulama ile verilebilen K2SO4 gübresi, kesinlikle yapraktan uygulanmıyor.
EGE GÜBRE | Tedarik Gübreler. Potasyum Sülfat, %50 potasyum içeren (K2O) granül veya toz yapıda olabilen bir gübre çeşididir. İçeriğinde ayrıca ortalama %16-20 oranında kükürt bulunur. Kükürt, sülfat (SO4) formunda olup bitki tarafından direkt alınabilir formdadır.
Potasyum eksiliği belirtileri yaprak kenarlarında ve uçlarında başlar. Yaprak kenarları önce sararır, daha sonra koyu kahverengine döner. Şiddetli noksanlık halinde siyahlaşabilir. Yaprağın kenar ve uçları belirtilen şekilde ölmesine karşılık diğer kısımları uzun süre yeşil kalabilir.
Sebze yetiştiriciliği ve meyve yetiştiriciliğinde meyvenin ihtiyacı olan potasyumun ham maddesidir. Bitkinin direk alabileceği formdadır bu nedenle ürün kullanımında yüzde yüz başarılı sonuç verir.
Çiçeklerin tamamında güvenle kullanılabilen potasyum nitrat gübreler sayesinde renk ve düzgünlük bakımından optimum çiçekler elde edilir. Bağda ürün ve kalite artışı sağlar.
Meyve ağaçlarının gübreleme zamanı, bölgenin iklimine göre değişmekle birlikte ılıman bölgelerde Şubat- Mart aylarında, kışı şiddetli geçen bölgelerde ise Mart- Nisan aylarında yapılmalıdır. Yılın ilk gübrelemesinde önerilen fosforlu ve potasyumlu gübrenin tamamı ve azotlu gübrenin yarısı verilmelidir.
Diğer yarısı ilk meyvelerle beraber, sulamadan önce verilir. Erken dönemde verilen fazla azot verimi düşürür. Diamonyumfosfat (DAP) – 10 kg/da – Tamamı toprak hazırlığı ile beraber verilir. Potasyum sülfat - 10 kg/da – Tamamı toprak hazırlığı ile beraber verilir.
Potasyum sülfatın temel kullanımı gübre olaraktır. K2SO4, bazı bitkilere zararlı olabilecek klor içermez. Tütün, bazı meyveler ve sebzeler gibi klora duyarlı bitkiler için potasyum sülfat tercih edilir.
Amonyum Sülfat gübresi, başta çeltik olmak üzere önce soğan, sarımsak, brokoli, karnabahar, lahana, kanola, aspir, haşhaş, turp ve havuç gibi kükürdü seven bitkiler ile soya, yerfıstığı ve ayçiçeği gibi yağ bitkilerinde ekim öncesinde, ekimle beraber, çapada ve sulama öncesinde emniyetle kullanılır.
Potasyum Nitrat gübresi topraktan, yapraktan ve sulamayla birlikte (damla ve yağmurlama) uygulanabilir. Üç ayrı tipi mevcuttur: Pril, kristal ve düşük pH değerli potasyum nitrat.
Dane ve meyvelerin iri, dolgun ve sert; renklerinin canlı olmasını sağlar. Ürünün gıda değerini (şeker, protein, aroma maddeleri, vitaminler) artırır. Meyve dökümünü en aza indirir. Olumsuz yetişme koşullarına, yatmaya ve hastalıklara karşı dayanıklılığı artırır.
Potasyum bitki bünyesine K+ iyonu şeklinde alınmaktadır ve eksikliği azot gibi ilk önce kendini yaşlı yapraklarda göstermektedir. Fazla alınan potasyum magnezyum alınımını azaltır ve bitkinin tepe sürgününün yavaşlamasına neden olur.
Kalsiyum varlığını sağlamak için kök sistemini uyarmalı, canlılığı ayarlamalı, iyi gübreleme ve kontrollü sulama yapmalıyız. Azot (N), potasyum (K) ve magnezyum (Mg) fazlası, bu elementler kalsiyum antagonistleri olduğundan kalsiyum emilimini bozar.
Made in Italy MEGAFLOR, % 100 çabuk çözünebilirliği, saflığı ve ağır metal, klor ve kireç ihtiva etmemesinden dolayı dünyanın en iyi yaprak gübresi olarak bilinir.
Damlama sulama ile potasyum gübre verilmesi ağaçların ihtiyaç duyduğu zamanlarda yani meyve gelişimi sırasında yapılabilir. İklime bağlı olarak tozlaşma sonrası başlamak üzere hasata kadar aylara bölünerek damlama sulamayla potasyum uygulaması yapmak kökün ihtiyacı olduğu potasyuma her zaman ulaşmasını sağlar.
Ağaçlarda, ağaç taç izdüşümlerine toprağa gömülerek veya püskürtülerek yapraktan uygulanabilir. Şeker gübreden en iyi şekilde yararlanmak için; bitkinin ihtiyacı olan gübrenin yarısının ekimle birlikte, diğer yarısının da gelişmenin ilerki dönemlerinde uygulanması gerekir.
Potasyum bikarbonat ve potasyum karbonat: meyve bahçesi uygulamaları Bahçecilikte organik ve basit potasyum bikarbonat , toprağın pH seviyelerini stabilize eden ve bitki dokusunu güçlendiren bir madde olarak iyi çalışır. Bitki hücrelerinin patojenlere karşı doğal dirençlerini uzatmalarını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri