1-Yöneticinize daima saygılı hitap edin. Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın.
Makam odasında resmi bir kişiyi yöneticiye takdim ederken, kişinin önce unvanı, sonra “sayın” sözcüğü ile adı ve soyadı söylenir. (Emniyet Müdürü Sayın Ahmet Deniz) Resmi toplantı ve törenlerde kişiyi topluluğa takdim ederken, kişinin önce unvanı, sonra “sayın” sözcüğü ile adı, soyadı söylenir.
Ast, üst'üne ancak ev sahibi olarak özel veya sosyal ortamda hatır sorabilir. Üst, astına teşekkür edince, ast "Görevim efendim" ya da "Sağ olun efendim" demeli; kesinlikle "Rica ederim" dememelidir.
“Sayın” sözcüğü, resmi hitaplarda ve takdimlerde isimden önce (Sayın Ahmet Hançer); unvan ile ad ve soyadı kullanıldığında, unvanla isim arasında kullanılır (Genel Sekreter Sayın Tülün Yücel). Akademik rütbelerde de “sayın” sözcüğü isimden önce kullanılır.
Kamusal yaşamda yapılan bir görev sonunda üst astına teşekkür ettiğinde, ast üst'üne “rica ederim” dememeli; “sağ olun efendim” veya “görevim efendim, sağ olun” demelidir.
İlgili 15 soru bulundu
Aksi halde, amire veya üst'e el uzatmamak saygısızlık kabul edilir. İlke olarak, üstler astlarına hatır sorarlar. Astın üst'üne hatır sorması saygılı olmayan bir davranıştır. Üst astına “nasılsınız?” diye hatır sorduğunda, ast,”sağ olun efendim, teşekkür ederim” demeli; üst'e “siz nasılsınız?” diye sormamalıdır.
Valinin olmadığı ortamda Vali Yardımcısına, “Sayın Vali” denilmelidir. Kaymakama hitap edilirken kesinlikle ismiyle hitap edilmez. “Kaymakam Bey” veya “Efendim” denilmelidir. Bu hitapların dışında unvan kullanmak sizi küçük düşürür ve sert bir şekilde uyarılırsınız.
Özellikle yaşça büyük olan kadınlara ya da saygınlığı bulunan kişilere yönelik olarak, kibarlık ve saygı içeren hitaplar da yaygın olarak kullanılır. Bu tür hitaplarda 'hanımefendi', 'sayın' gibi sözcükler tercih edilir ve kişinin adı ile birlikte kullanılabilir.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr. Alâaddin Yavaşça; Sayın Prof. Dr.
Resmi bir mektup yazıyorsanız ve direkt isme hitap etmeyecekseniz, 'Sayın Bayan', 'Sayın Bay' ya da bunların sadece çoğul şekillerini yazabilirsiniz. Örneğin 'baylar' veya 'bayanlar' gibi; ama bu sadece bir bölümü veya servisi ilgilendirdiğinde kullanılır. Bunun dışında 'Sayın İlgili' diye de yazabilirsiniz.
Ast, Amir/Üstlerine "Günaydın" demez. Selamlama; her zaman ve her yerde içten, sevgi ve saygıyla yapılır.
Çünkü komisere komiser, amire amir, savcıya sayın savcı olarak hitap ediliyor, polise gelince sürekli olarak lan olarak hitap ediliyor.
You're welcome (Rica ederim). Arkadaşların, ailen ve hatta yabancılarla girdiğin günlük ve resmiyeti daha düşük durumlarda şunları söyleyebilirsin: Don't mention it (Lafı mı olur). No worries (Sorun değil).
doğrudur. Üstlere ünvanıyla (Müdür Bey,Sayın Müdürüm), hitap edilir.
Bir diğer ifade ile herkes birbirinin kişilik hakkına saygı göstermek zorundadır. Bu bağlamda, Amir memura saygılı ve nazik davranmak zorundadır. Amir kendinden yaşça bariz şekilde büyük bir çalışanına ismi ile hitap etmesi etik dışıdır.
1-Yöneticinize daima saygılı hitap edin. Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın.
Cümleler büyük harfle başlar ve özel isimler de devamlı büyük harflerle yazılırlar. Bu kuralların dışında; dizeler, iki noktadan sonra gelen cümleler, unvanlar, lakaplar, resmi yazışmalarda hitaplar daima büyük harfle başlarlar.
Hitap kelimeleri büyük harfle başlar. > Saygı bildiren sözlerden sonra gelen ve makam, mevki, unvan bildiren kelimeler büyük harfle başlar. » Sayın Bakan, Değerli Öğretmenim… Page 3 >
“Efendim” veya “Efendimiz” biçiminde saygı duyulan herkes için, kendisinin eline bakanların kullandığı bir kelimedir [“velinimetim(iz) efendim(iz)” ya da yalnızca “efendimiz”]. Yanında çalıştığınız adamdan tutun da padişaha kadar kullanılabilir.
Hakime'nin sözcük anlamı kadın hakim olabilir. Duyurucu 1'in tespiti ve ispatı ayrıca doğru.
Kurum, kuruluş, makam adları
Okullar, iş yerleri, organizasyonlar gibi tüm kurum ve kuruluşlar ile makamların adları özel isimdir: Yozgat Anadolu Lisesi, Yeşilay Derneği, Türk Dil Kurumu, Ege Üniversitesi, Kars Valiliği, Mamak İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü, Türkiye Büyük Millet Meclisi vs.
Genelgede, polise ''çağdaş standart davranış modeli''nin kazandırılması için öngörülen davranış biçimleri şöyle sıralandı:Nazik olmak: Vatandaşa karşı her zaman güler yüzlü ve nazik olunmalıdır. İnsanlara ''Günaydın, iyi akşamlar, iyi günler, beyefendi, hanımefendi'' gibi standart cümleler ile hitap edilmeli.
Karı ve koca birbirlerini en çok sevdikleri ve hoşlandıkları adlarıyla çağırmalıdırlar. Adıyla olsun, soyadıyla, lakap veya toplumsal unvanlarıyla olsun fark etmez. Önemli olan, eşinin hoşlandığı isimlerin tercih edilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri