Sonuç olarak belediye şirketleri, hukuki statüleri itibariyle özel şirketlerdir. Buralarda çalışan işçiler, iş güvenceleri bakımından 4857 Sayılı İş Kanununa tabidirler. Şirket yöneticilerinin veya belediye yöneticilerinin işçileri, geçerli sebep olmaksızın işten çıkarmaları sözkonusu değildir.
Belediye işçileri, genellikle belediye şirketleri veya belediye bünyesinde çalışan işçilerdir. Bu işçiler, kamusal bir görevi yerine getirmekle birlikte, doğrudan kamu kurumları tarafından işe alınmamaktadır. Dolayısıyla, belediye işçileri, kamu işçisi olarak kabul edilmezler.
Çünkü belediye şirket işçileri de kamu işçisidir. Bu nedenle kadro onlar için hakkıdır. İlave tediye de diğer kamu işçileri gibi analarının ak sütü gibi hakkıdır.
Şirket işçileri sosyal güvenlik açısından 5510 sayılı Kanuna tabidirler. Belediye işçileri de aynı Kanuna tabidirler. Şirket işçileri toplu iş sözleşmesi bakımından 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na tabidirler. Belediye işçileri de toplu iş sözleşmesi açısından aynı Kanuna tabidirler.
Bu işlerde çalıştırılan taşeron işçileri, işin başlangıcından itibaren belediyenin işçisi sayılır ve geçmişe dönük beş yıllık dönem için, kadrolu işçilerin aldıkları ücret, ikramiye, yemek parası, sosyal yardım gibi hakları elde eder.
İlgili 28 soru bulundu
696 sayılı KHK İle belediye şirketlerine aktarılan belediye işçileri Sürekli işçi kadrolarına alınmalıdır. Şirket işçiliği Kadro değildir.
Belediye şirketleri bazı yerel hizmetlerin yürütülmesi amacıyla belediyeler tarafından kurulan ya da yönetiminin elde edilmesi koşuluyla belediyelerce ortak olunan, bağımsız bütçeli, özel hukuk tüzel kişileridir (Tortop, 1993: 91).
Aynı şekilde kıdem şartını yerine getirse dahi işçilerin kıdem tazminatları birçok alt işveren tarafından ödenmemekte, herhangi bir uyuşmazlık durumunda ise alt işverene ulaşılamamakta, birlikte sorumluluk esas alınarak ödemenin tümü asıl işverene bırakılmaktadır.
696 sayılı KHK ile birlikte belediyelerde sürekli (kadrolu) işçi, geçici işçi ve belediye şirket işçilerinden oluşan parçalı bir istihdam yapısı meydana gelmiştir. İşçi istihdamındaki bu parçalı yapı, belediye yönetimlerince de bilinçli bir şekilde tercih edilmiştir.
Resmi yazışmalarda imza ve paraf yetkisinin işçiler tarafından kullanılması genel olarak hukuka aykırıdır. Belediye şirketlerinde işçi statüsünde çalışan işçilerin, belediyenin asli personeli olmadığı da dikkate alındığında, bu kişilerin memurların kullandığı imza ve paraf yetkisine sahip olması mümkün değildir.
Bu hükümlere göre belediyelerde çalışan memurlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun kapsamı içinde bulunmaktadırlar. Memuriyet, kadroya bağlı bir görev olup, kamu hizmetinin aslî unsurlarından birini oluşturur.
Kamu işçilerine yüzde 45 oranında zam yapıldı. 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle imzalandı. Protokol, kamuda ve kamuya bağlı çalışan yaklaşık 700 bin işçiyi kapsıyor.
6495 sayılı Kanunun 9'uncu maddesi, memur kadrolarına geçirileceklerin belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerinde 5393 sayılı Belediye Kanununun 49'uncu maddesinin üçüncü fıkrasına göre çalışan tam zamanlı sözleşmeli personel olduğunu belirtmektedir.
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 696 sayılı KHK ile kamu kurum ve kuruluşları ile belediye şirketlerinde sürekli işçi kadrolarında çalışan işçilere uygulanan zorunlu emeklilik uygulamasının kaldırılması nedeniyle, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e ve emeği ...
2017 yılının sonlarında çıkarılan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile merkezî idarede ve mahalli idarelerde personel hizmeti sunan alt işverenler bünyesinde çalışan (taşeron) işçiler kadroya geçirilmiştir.
Belediye Şirketleri İşçilerinin 6772 Sayılı Kanun'a Göreİlave Tediye Hakkı -Yargıtay Karar İncelemesi. Öz: 6772 sayılı Kanun'a göre kamu kurumları ile bunların sermayesinin yarısından fazlasına sahip oldukları şirketlerde çalışan işçilere her yıl birer aylık istihkakları tutarında bir ikramiye ödenecektir.
Haftalık 45 saat olarak belirlenen çalışma süresi, haftanın çalışılan günlerine günde 11 saati geçmemek şartı ile dağıtılabilmektedir.
“Davalının, mesai sonrasında başka bir işyerinde çalışmasını yasaklayan bir hüküm hukuk sistemimizde bulunmamaktadır.” Dolayısıyla genel hükümler açısından işçinin birden fazla işyerinde çalışmasında mevzuat açısından engel yoktur.
Belediyeler, Anayasamızın 127. maddesi gereğince “mahalli müşterek ihtiyaçların karşılanması” amacıyla kurulan kamu tüzel kişileridir.
Ancak birçok işçi devlet memurluğuna geçiş durumunda kıdem tazminatı alıp alamayacağı konusunda tereddüt yaşamaktadır. İş Kanunu'muza göre kural olarak istifa eden işçi kıdem tazminatına hak kazanamaz. Ancak iş sözleşmesinin feshi, haklı bir nedene dayanıyorsa işçi kıdem tazminatına hak kazanabilir.
İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşam tarzından kaynaklı olarak hastalanması veya engelli duruma gelmesi halinde, bu sebeple doğacak devamsızlığın 3 iş günü art arda sürmesi veya bir ayda 5 iş günü devamsızlık yapması halinde işveren iş akdini feshederse işçi kıdem tazminatı alamaz.
Kendi isteğiyle işten ayrılan çalışanın tazminat alma şartları şöyledir: eğer çalışan, işten ayrılma nedeninde haklı ise kıdem tazminatını alabilir. Meslek hastalığı, iş kazası ya da iş yerindeki yoğun çalışma koşulları ve bu koşulların sağlığı etkilemesi tazminat almanızı sağlar.
Madde metni uyarınca; bir kişinin emekli maaşı alarak Belediye Şirketinde çalışması mümkün değildir.
Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ve 6085 Sayılı Sayıştay Kanununa göre belediye işletme ve şirketlerinin denetimi kamu kaynağı açısından Sayıştay'ın denetimine tabidir. yasama organı adına Sayıştay'ca yapılmaktadır.
Belediye şirketleri, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu çerçevesinde Sayıştay denetimine ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu çerçevesinde de Kamu İhale Kanunu hükümlerine tabi olan ve aynı zamanda Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre yönetilen sermaye şirketleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri