2017 yılının sonlarında çıkarılan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile merkezî idarede ve mahalli idarelerde personel hizmeti sunan alt işverenler bünyesinde çalışan (taşeron) işçiler kadroya geçirilmiştir.
Yani, belediyeler, kamu tüzel kişiliğine sahiptir. Oysa, belediyeler tarafından kurulan veya ortak olunan şirketler, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi sermaye şirketleridir. Sermaye şirketi olan belediye şirketleri, bu nitelikleri gereği, belediye tüzel kişiliğinden ayrı ve bağımsız özel hukuk tüzel kişileridir.
Belediye şirket işçileri kamu hizmeti yapmaktadır. Bu nedenle tüm belediye işçileri haklar konusunda eşit olmalı ve belediye şirket işçilerine de kadro ve ilave tediye hakkı verilmelidir.
Şirket işçiliği Kadro değildir.
Taşeron işçiler, sendikalı ve kadrolu işçilerden farklı olarak, alt işveren tarafından istihdam edilmekte ve genellikle çok daha ağır işleri yapmak zorunda kalmaktadır. Taşeron işçiler genellikle kısa süreli sözleşmeli, asgari ücretli ve sosyal güvencesiz olarak istihdam edilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Belirtelim ki il özel idareleri ve belediyeler ile bağlı kuruluşlarında çalıştırılan taşeron işçilerinin “kadroya” alınması bahsi ise 375 sayılı KHK'nın geçici 24.maddesinde düzenlenmiştir.
Toplu sözleşmeyle birlikte en düşük 6.800 lira alan Taşeron işçi maaşı 11.000,00 liraya yükseltildi. Ayrıca ikinci altı ay Temmuz ayından itibaren yevmiyelerine % 10 ek zam yapılmasına karar verildi.
Bu işlerde çalıştırılan taşeron işçileri, işin başlangıcından itibaren belediyenin işçisi sayılır ve geçmişe dönük beş yıllık dönem için, kadrolu işçilerin aldıkları ücret, ikramiye, yemek parası, sosyal yardım gibi hakları elde eder.
6495 sayılı Kanunun 9'uncu maddesi, memur kadrolarına geçirileceklerin belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerinde 5393 sayılı Belediye Kanununun 49'uncu maddesinin üçüncü fıkrasına göre çalışan tam zamanlı sözleşmeli personel olduğunu belirtmektedir.
Belediye Şirketlerine Geçen İşçiler 52 Günlük İlave Tediye Ödemesi Alamayacak mı? Maliye Bakanlığı tarafından İçişleri Bakanlığı'na gönderilen yazıda belediye şirketlerinde çalışan işçilere ilave tediye verilemeyeceği hükme bağlanmıştır.
hizmetleri ekseriyetle özel hukuk rejimine tabidir (Gözübüyük ve Tan, 2021: 564). Buradan hareketle belediyelerin idari kamu hizmetlerinin asli ve sürekli kamu hizmeti olduğu ifade edilebilir.
Bu kapsamda 2022 yılı Aralık ayında ortalama 12.724 TL olan kadrolu işçilerimizin maaşlarına yüzde 75'e varan güncelleme yaparak 2023 yılı Temmuz ayı itibariyle kadrolu işçilerimizin maaşlarını da ortalama 22.275,98 TL'ye yükselttik” ifadelerini kullandı.
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 696 sayılı KHK ile kamu kurum ve kuruluşları ile belediye şirketlerinde sürekli işçi kadrolarında çalışan işçilere uygulanan zorunlu emeklilik uygulamasının kaldırılması nedeniyle, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e ve emeği ...
3.BELEDİYE ŞİRKETLERİNİN TÜZEL KİŞİLİĞİ
Yönetimleri de belediyelerin elindedir. Yönetim Kurulu Başkanı otomatik olarak belediye başkanıdır. Yönetim kurulu üyeleri ve genel müdür belediye yönetimince belirlenmekte, dolayısıyla şirket politika ve stratejileri belediye yönetimince biçimlendirilmektedir.
Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) kavramı devletten devlete değişmekle birlikte, genel olarak kamusal kaynakları kullanmak yoluyla ekonomik alanda faaliyet gösteren Devlet Kuruluşlarını ifade eder.
[1] Sermayesinin yarıdan fazlası belediyeye ait olmayan ya da yönetimi belediyenin elinde bulunmayan şirketlerin “Belediye İktisadi Teşebbüsü” yerine “Belediye İştiraki” olarak adlandırılması daha uygun olabilir.
Bu hükümlere göre belediyelerde çalışan memurlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun kapsamı içinde bulunmaktadırlar. Memuriyet, kadroya bağlı bir görev olup, kamu hizmetinin aslî unsurlarından birini oluşturur.
Sözleşmeli personel hangi durumlarda işten çıkarılır? İş veren tarafından işe alınan sözleşmeli personelin zaman içerisinde niteliklerini kaybetmesi, mazeretsiz olarak üst üste 3 gün ve toplamda 10 gün işe gelmemesi ve o personele o pozisyonda ihtiyaç kalmaması durumunda işine son verilebilir.
MADDE 2 - (1) Bu Yönetmelik belediyeler ve bağlı kuruluşları ile belediye ve il özel idarelerinin üye oldukları mahalli idare birliklerinde istihdam edilen memur, sözleşmeli personel, sürekli işçi ve geçici iş pozisyonlarında çalıştırılanları kapsar.
Sonuç olarak belediye şirketleri, hukuki statüleri itibariyle özel şirketlerdir. Buralarda çalışan işçiler, iş güvenceleri bakımından 4857 Sayılı İş Kanununa tabidirler. Şirket yöneticilerinin veya belediye yöneticilerinin işçileri, geçerli sebep olmaksızın işten çıkarmaları sözkonusu değildir.
Toplu iş sözleşmelerinde 6772 sayılı kanuna göre ödenen ilave tediye, kapsamdaki tüm işçilere (Belediye şirketleri ve il özel idare şirketleri dahil) ödenir.
Aynı şekilde kıdem şartını yerine getirse dahi işçilerin kıdem tazminatları birçok alt işveren tarafından ödenmemekte, herhangi bir uyuşmazlık durumunda ise alt işverene ulaşılamamakta, birlikte sorumluluk esas alınarak ödemenin tümü asıl işverene bırakılmaktadır.
Kamu kurumlarında yapılmakta olan hizmet alım ihalelerini kazanan özel sektör deki şirketlerin bünyesinde istihdam edilen, ancak fiili olarak kamu kurumuna ait işyerinde çalışan ve kamu hizmeti yapmakta olan işçi sınıfında çalışan kişilere taşeron işçi denir.
1- Kamuda çalışan taşeron işçilere, işçilerin beklediği şekilde bir kadro verilmeyecektir. 2- Bu işçiler, ne memur statüsüne alınacak ne de kadrolu işçi olarak çalıştırılacaktır.
Taşeron veya tali işveren, alt ısmarlanan, alt işveren, alt işletici gibi isimler ile de anılan, birçok durumda bir işin veya işin bir kısmını gerçekleştirmek ya da işverenin sözleşmesindeki tüm yükümlülüklerini yerine getirmek amacıyla anlaşma imzalayarak üstlenen diğer yüklenicidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri