İnşaat ruhsatı inşaat yapılabilmesi için zorunlu belgelerden olup, ruhsat işleminin onaylanmasından itibaren 5 yıl süre ile geçerlidir. Bu süre içerisinde inşaat işlemleri tamamlanamamış ise, mevzuata göre inşaata devam edilemez.
İlk ruhsat düzenlendiği tarihten sonra hangi amaçla olursa olsun yapılan her ruhsat işlemi ile 5 yıllık süre yeniden başlar. Yapı ruhsatı alındıktan sonra mahkemelerce, Bakanlıkça veya ilgili idarelerce durdurulan yapılarda durdurma süresi ruhsat süresine ilave edilir.
Yapı ruhsatlarının geçerlilik süresi 5 yıldır. Alındığı tarihten itibaren 2 yıl içinde inşaata başlanması ve 5 yıl içinde bitirilmesi gerekir. Bu kuralın ihlal edilmesi halinde de ruhsat geçerliliğini kaybetmektedir. 5 yılı aşan inşaatlar için tekrar izin alınması gerekir.
Süreye ilişkin ruhsat yenileme en çok iki kere yapılır. (4) Süre uzatımı başvurusu yapılmayan yapılarda idareler, ruhsat süresinin dolduğu tarihten itibaren en geç 30 gün içinde yapı yerinde seviye tespitini yapar. (5) Ruhsatı hükümsüz hale gelenlerin inşasına devam edilebilmesi için yeniden ruhsat alınması zorunludur.
3194 sayılı İmar Kanunu'nun 29 uncu maddesi ve Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 12 nci maddeleri uyarınca; İnşasına 2 yıl içinde başlanmayan veya 5 yıllık ruhsat süresi içinde tamamlanmayan ve ruhsat yenilemesi yapılmayan yapıların ruhsatı hükümsüz hale gelir.
İlgili 32 soru bulundu
En az iki yıl içerisinde Temel Üstü Ruhsatının alınması gerekir. Eğer alınmamışsa ruhsat süresi dolmadan Ruhsat Yenilenmesi şarttır. Aynı işlem beş yıl içerisinde bitirilmeyen ve Yapı Kullanma almayan binalar içinde geçerlidir. Aksi takdirde ruhsat hükümsüz sayılır.
Yapı ruhsatının imar planına aykırılık oluşturacak bir içerikle verilmiş olması durumunda, yapı ruhsatının, veren ilgili yönetimce geri alınması ya da iptal edilmesi olanaklıdır. Bunun dışında, komşu parsel sahiplerinin yönetsel yargıya başvurusu üzerine de, yargı kararıyla yapı ruhsatı iptal edilebilir.
07 NisYapı Ruhsatı (İnşaat Ruhsatı)
Bir yapının inşası belirli izin ve kurallara tabi olup inşa faaliyetinin imar düzenine ve mevzuata uygun olması gerekmektedir. Bir yapının inşaatına / esaslı tadilatına başlanılmadan önce “Yapı Ruhsatı (İnşaat ruhsatı) alınması bu kapsamdaki en önemli şartlardan biridir.
Her beş yılda bir yenileme harcı ödenerek bu ruhsat süresi uzatılabilmektedir. Sürenin sona ermesinden bir ay önce tebligat için gerekli işlemler başlatılmaktadır. Tebligattan itibaren altı ay içinde ruhsatlarını yeniletmeyenlerin o silaha ait ruhsatı iptal edilmektedir.
S.S KAMUKENT ARSA VE KONUT YAPI KOOPERATİFİ
Buna göre, Bodrumsuz konutlarda Belediye'ye, Teknik Uygulama sorumlularına ve Şantiye şefliği için toplam 18.745,00TL, Bodrumlu konutlarda ise Belediye'ye, Teknik Uygulama sorumlularına ve Şantiye şefliği için toplam 20.770,00 TL kdv dahil ödenecektir.
Silah Ruhsatları verildiği tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir. 5 Yıl sonunda yenilenmesi gerekmektedir. Müracaat esnasında getirilen evrakların geçerlilik süresi 6 aydır.
Silah Ruhsatları verildiği tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir. 5 yıl sonunda yenilenmesi gerekmektedir.
İskan belgesi alınması için projeye uygun olarak yapılmayan kısımların yeniden yapılması ya da düzenlenmesi gerekebilir. Bu da ciddi masraflara yol açabilir. 5 yıl içinde iskanı alınmayan yapılara para cezası ya da yıkım kararı uygulanır. Ayrıca iskanı olmayan binada oturmanın cezası da vardır.
Araç ruhsatı, belirli zaman aralıklarında yenilenmelidir. Ruhsat sahibinin değişmesi, ruhsat bilgilerinin güncellenmesi, ruhsatın kaybolması veya hasar görmesi, emisyon testi veya muayene işlemleri, vergi ve ücretlerin ödenmesi, aracın satışı veya devri gibi durumlarda da ruhsat yenileme işlemi gerekebilir.
Önemli konulardan bir tanesi de Yapı Kayıt Belgesinin devredilip devredilemeyeceğidir. Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğünün görüşüne göre yapı kayıt belgesinin ve yapı kayıt belgesine konu yapıların devredilmesi mümkündür.
Birincisi belediyeye giderek imar biriminden yapı kullanma izin belgesini sorgulayabilirsiniz. Burada ihtiyacınız olan, oturduğunuz binaya ait bilgilerin tam olması ve o binada oturduğunuzu kanıtlayan evraklardır.
3194 sayılı İmar Kanunu kapsamına giren bütün yapılar için (27. madde de belirtilen istisna hariç ) yapı ruhsatı alınması zorunludur. İnşaatın ilk aşaması olan hafriyat işlemine dahi ruhsat alınmaksızın başlanamaz.
Hizmetin tamamlanma süresi: Gerekli kontroller yapıldıktan sonra ruhsat 5 gün içinde düzenlenir. Otuz gün içerisinde işyeri işyerinde kontrol edilerek ruhsat kesinleşir.
Muvakkat yapı, kalıcı olmayan, belirli bir süre kullanma amacıyla ve sökülüp takılabilen, taşınabilen malzemeden yapılan ve ruhsata tabi olan yapıdır. Şantiye binaları muvakkat yapının tipik bir örneğidir.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
İmar Kanunu'nun 21. maddesine göre konusu yapı olan bütün inşaatlar için yapı ruhsatı alınması zorunludur.
Yapı ruhsatı her bina için 5 yıl süre ile geçerli olmaktadır. Ruhsatın alınmasından itibaren 2 yıl içinde inşaat başlanma şartı konulmaktadır. İnşaatın bitme süresi ise 5 yıldır. Bu süre zarfında inşaatın yapılmaması halinde ruhsat geçersiz kabul edilmektedir.
Eğer ruhsat alındığı tarihten itibaren iki yıl içinde yapının inşaatına başlanmazsa alınmış olan ruhsat hükümsüz hale gelir. İki yıl içinde inşaata başlanıp, başlama süresiyle birlikte beş yıl içerisinde inşaat bitirilmezse verilen ruhsat yine hükümsüz hale gelecektir.
Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Ruhsatı olmayan binalar kaçak sayılmaktadır. İskan belgesi olarak da adlandırılan yapı kullanma izin belgesi ise inşaatın yönetmeliğe, projeye ve yapı ruhsatına uygun bir şekilde tamamlandığını, müteahhitin bir borcunun bulunmadığını göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri