Kırmızı Enerjisi epey yüksek olan ve bu sebeple dikkatli kullanılması gereken bir renk olan kırmızı, yatak odası için elbette iyi bir seçimdir. Yine de hayatında sakinliğe ihtiyaç duyanlar bu rengi dikkatli kullanmalıdır. Loş ışık ise kırmızı rengin keskinliğini yumuşatmanın en iyi yoludur.
Kalınlaşmış cilde nüfuz ederek cilt hücrelerini güçlendirmeye destek olan kırmızı ışık, cilt kuruluğunun önlenmesi ve aknenin tahrip ettiği cilt dokularının onarımında rol oynuyor. Kırmızı ışığın insan sağlığındaki olumlu etkilerini göz önünde bulundurarak, yatak odasında rahatça kullanılmasını öneriyoruz.”
Modem kırmızı ışık uyarısı veriyor ise bu durum internete bağlanamıyorsunuz anlamına gelir. Yeşil yanması gereken ışığın kırmızı yanması, modeminizin internet sağlayıcı firmadan IP adresi alamaması olarak da ifade edilebilir. Gerekli IP bağlantısı sağlanamadığı için var olan interneti de kullanmanız mümkün olmaz.
Renk sıcaklığını doğru seçin
Yatak odasında 2700K ya da 3000K renk sıcaklığına sahip ampuller kullanın. Bunlar daha çok sarı ışık ya da sıcak renk diye satılırlar. Dinlendirici bir etkiye sahiptirler ve yatak odaları için uygundur.
Dikkat çekilmek istenen yerlerde ise kırmızı renk ışık kullanılır. Kırmızı rengin uyarıcı ve nabzı hızlandırıcı etkisi bulunmaktadır. Kırmızı-sarı arası renkler ise dinlendirici özelliğe sahip olduğundan dinlenme odalarında kullanılabilmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Aydınlatmaların kullanımı ile ilgili tavsiyelerde bulunan Fırat, "Uyanık kalmak istediğimiz saatlerde doğal ışığa yakın olan beyaz ve gün ışığı renkleri tercih edilmelidir. Lümen gücü düşük, sarı ışıklar ise gözlerimizi dinlendirmek ve sakin bir şekilde uykumuzun gelmesi için ideal ışıklardır." dedi.
Daha fazla melotonin için… Düzenli ve yeterli bir melatonin salınımı için, karanlık ortamda uyumak gerekmektedir. Eğer kullanılıyorsa gece lambaları solgun kırmızı ışık vermelidir. Televizyon karşısında uyuklama yapılırsa, televizyon kapatılmalıdır.
Ali Kutlu, “Melatonin mutlu olmanın altyapısını oluşturan en önemli moleküldür. Melatonini eksik olan insanın mutluluğu da eksiktir. Bu yüzden geceleri yatak odalarında gece lambalarının solgun kırmızı ışık olması tercih edilmelidir. Çünkü bu ışık melatonin salgısını en az etkileyen dalga boyuna sahiptir” dedi.
Sarı ve turuncu tonları yatak odalarında sıcak bir etki yaratmaktadır. Ayrıca yine bu renklerin kasları gevşettiği bilinmektedir. Pembe rengi ise insanlara pozitif enerji vermektedir.
"Mavi, yeşil ve morun tonları, uykusuzluktan şikayet edenlerin yardımına koşuyor." Yatak odanızın duvarlarının, çamaşırlarınızın ya da panjurların rengini yeşil, mavi veya mor tonlarına değiştirerek özlemini çektiğiniz deliksiz uykuya kavuşabilirsiniz.
Yanıp sönen tek kırmızı ışık, kavşağa gelince durularak geçilmesi, yanıp sönen tek sarı ışık ise, kavşağa gelince yavaşlayarak dikkatlice geçilmesi gerektiğini belirtir.
Dışarıda hava karadığında içerideki ışıklar da çok daha loş olan kırmızıya çevrilir ve bu sayede hem mürettebatın panelleri rahatça görmesi hem de vücutlarının sirkadiyen ritimlerini geceye uyarlamaları sağlanır.
Yüksek güçteki ışıklar, bebeğinin uykuya dalmasına engel olur. Işık göz yormamalı, ortam loş ve sakin olmalı. Bebek odası ışığı ne renk olmalı, dersen sıcak beyaz (sarı) renkte aydınlatmalar kullanman gerektiğini söyleyebiliriz.
Yeşil ışık: ilgili doğrultuda trafiğin akabileceğini, Sarı ışık: ışığın yeşilden kırmızıya ya da kırmızıdan yeşile değişmek üzere olduğunu, Kırmızı ışık: trafiğin durması gerektiğini gösterir.
Kızılötesi ışık ve sıcaklık cildinize derinlemesine nüfuz ederek kan dolaşımını uyarır ve kan damarlarını genişletir. Ayrıca, kızılötesi ışık metabolik süreçleri ve atık maddelerin vücuttan atılmasını hızlandırır. Kızılötesi ışık, sinir, kas ve eklem ağrınızı etkili bir şekilde hafifletir…
2021 yılı trafik cezalarına göre kırmızı ışıkta geçmenin cezası yayalar için 162 TL, araçlar içinde 314 TL olarak belirlendi. Bu cezaların yanı sıra kırmızı ışıkta geçtiği tespit edilen sürücülerin ehliyet puanlarından 20 puan düşülecek.
Rahatlatan renk temaları ile evinizde huzura kavuşun...
Mavi, yeşil ve mor tonları serinleten ve huzur veren tonlar olarak bilinir.
Sakinleştirici Renkler
Yeşil ve mavi gibi soğuk renkler kişide sakinleştirici bir etki yaratabilir. Bilhassa lila, nane ve bebek mavisi gibi renkler daha çok rahatlatıcıdır. Bej, beyaz ve gri gibi nötr grubundaki renkler de sakinleştiricidir.
Yatağı Doğru Konumlandırın
Tüm odayı görebileceğiniz bir konum seçmeli, arkanızın pencere ya da kapıya dönük olmamasına dikkat etmelisiniz. Bu uyku sırasında 'tehdit edilme' hissini ortadan kaldıracak. İnanışa göre yatağınızın ayak ucunun kapı ile aynı hizada olması da kötü enerji yayıyor.
Gece ışığa maruz kalırsanız melatonin üretiminiz baskılanır ve kan basıncınız yükselir. Bu dalgalanmalar, kalp hastalığı ve felç riskini artırabilir. Geceleri maruz kalınan yapay ışık metabolizmanın yavaşlamasına neden olabilir.
Fotobiyomodülasyon (PBM) olarak da bilinir. Kırmızı Işık Terapisi, yara iyileşmesi, ağrı azaltma ve cilt gençleştirmeye destek sağlarken vücudumuzun enerji merkezi olan mitokondrinin sağlıklı hücreler ve gelişmiş hücre üretimi için ihtiyaç duyduğu enerjiyi üretmesine de yardımcı olabilir.
Uykuya etkileri üzerinde tartışılan mavi ışık aslında sağlık için gerekli. Ancak geceleri mavi ışığa maruz kalmak vücut saatini ciddi şekilde bozuyor. Nöroloji Uzmanı Doç.Dr. Burcu Örmeci, "Mavi ışığa maruz kalmış gelişme çağındaki çocuklarda bellek oldukça zayıf olur" diyerek önemli bilgiler verdi.
Söz konusu çalışmada uzun dalgalı derin kırmızı ışığa her gün üç dakika maruz kalmanın, insan retinasında enerji üreten mitokondri hücrelerini faaliyete geçirdiği ve doğal şekilde bozulan gözleri desteklediği gösterilmiş.
Yapılan bir araştırmaya göre mavi ışığa maruz kalmak, uyku hormonu olan melatonin üretimini diğer bütün ışık türlerinden daha fazla azaltıyor. Floresan lambalar ve ışık yayan diyotlar (LED'ler) daha tasarruflu oldukları ve daha fazla aydınlatma sağladıkları için artık klasik elektrik ampullerine tercih ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri