Genellikle tek varlığı ya da kavramı karşılayan, anlatımda tek öğe olarak görev yapan ve yargı bildirmeyen sözcük kümelerine “belirtme öbeği” denir.
2.2. İyelik öbeklerinde tamlanan, tamlayanın durumuyla bağlantılı olarak birinci, ikinci, üçüncü kişi iyelik eklerinden uygun olanını alır. Buna göre, altı çeşit iyelik öbeğinden söz edilir. benim arabam, bizim arabamız / senin araban, sizin arabanız / onun arabası, onların arabaları vb.
Tek bir sözcük türü olarak kullanılan birbiriyle ilişkili sözcükler grubudur. Farklı sözcük türleri bir araya gelerek öbek oluşturabilir. Ancak bir öbeğin içinde özne ve eylem birlikte yer alamaz. Öbekler başka bir öbeğin parçası olabilir.
Tamlayanı eksiz, yalın durumda bulunan, tamlananı teklik üçüncü şahıs iyelik eki alan, yani belirti eki almayan ad tamlaması (Korkmaz, 1992, s. 23) belirtisiz ad tamlaması olarak adlandırılır.
Bu bağlamda bir unvan adı ile kişi adından oluşan kelime grubu unvan grubu / öbeği veya san öbeği olarak adlandırılmaktadır (Banguoğlu, 1990: 513; Ergin, 1989: 367; Korkmaz, 2003:219; Topaloğlu, 1989: 146; Karahan, 2004: 68; Şimşek, 1987: 364).
İlgili 17 soru bulundu
Özne ya da fâil, bir cümlede yüklem ile bildirilen işi, eylemi ya da oluşu yerine getiren veya yüklem vasıtasıyla hakkında bilgi verilen öğe. Özne yükleme sorulan "kim" ve "ne" soruları ile tespit edilir. Öğrenciler yerlerine oturdular. (Kim oturdu?)
Kalıp sözler de, atasözleri, deyimler ve ikilemeler gibi kalıplaşmış dil birimleridir. Bunlardan bir kısmı, atasözleri ve bazı deyimler gibi tamamen donmuş, değişti- rilemeyecek, ekleme veya çıkarma yapılamayacak bir yapıya sahiptir.
Sıfat tamlamaları bir ismin işaret ettiği varlık veya kavramın adedi, biçimi, rengi, durumu, konumu vs. hakkında bilgi verir. Örnekler: mavi gökyüzü, yarım ekmek, yaşlı adam, küçük ev, zeytinyağlı sarma, birinci yarışmacı, ikiz yatak, hangi çocuk, öteki okul, görünen köy.
Bir isim-fiil (mastar) ile ondan önce gelen ve ona bağlı olan kelimelerin veya kelime gruplarının oluşturduğu yeni gruba isim-fiil grubu denir. Grubun ana unsuru isim-fiildir ve sonda bulunur. Vurgu isim-fiilden önceki unsurdadır. Mastar, grupta yüklem görevi yapar.
Durum zarfı
Hemen hemen bütün niteleme sıfatları zarf olarak da kullanılabileceğinden, sayıları oldukça fazladır. Hızlı, hızla, tek tek, iyice, sora sora, geze geze, böyle, şöyle gibi kelimeler ve kelime grupları durum zarflarına örnek olarak verilebilir.
En az iki sözcükten oluşan tamlamalara ve kelime gruplarına söz öbeği denir. Ayrı değil bitişik yazılan birleşik kelimeler de tek bir kelime olmasına rağmen söz öbeği sayılır.
işaret etmiş, Türkçedeki sözcük öbeklerini ad öbeği (AÖ), sıfat öbeği (SÖ), zarf öbeği (ZÖ), ilgeç öbeği (İÖ) ve eylem öbeği (EÖ) olmak üzere toplam beş öbekle sınırlandırmıştır.”(Alıntıdaki bazı ifadeler farklılığı vurgulamak için tarafımızdan ka- lınlaştırılmıştır.)
Söz öbeğinin diğer adı kelime grubudur. Türkçede pek çok söz öbeği bulunmakta ve deyimler, atasözleri, özdeyişler, yansımalar, ikilemeler, dolaylama, güzel adlandırma olarak yedi ana başlıkta incelenmektedir.
Eğer yüklem tamlamalardan vs. oluşmuş bir sözcük grubuysa buna "yüklem öbeği" denir.
ZARF-FİİL GRUPLARI
Bir zarf-fiil ve bu zarf-fiile bağlı unsur veya unsurlardan kurulan kelime gruplarına zarf-fiil grubu denir. Grubun ana unsuru zarf-fiildir ve sonda bulunur. Cümleler öğelerine ayrılırken zarf-fiil ve ondan önce gelen ve ona bağlı olan kelimeler ayrılmazlar.
İyelik ekleri veya sahiplik ekleri, isimlere ve isim görevinde kullanılan sözcüklere eklenerek kime veya neye ait olduğunu bildiren ekler. İyelik ekleri ad soylu sözcüklerde ve isim görevinde kullanılan diğer sözcüklerde sahiplik kategorisini temsil eder.
Ek alıp cümle içinde sıfat olarak kullanılan kelimelere ulaç denir. 1- O, ''dönüp dönüp bakılası'' bir güzelliğe sahip. 2- Evde ''bakmadığım'' tek yer bile kalmadı yine de gözlüğümü bulamadım. 3- Babam da ben de çok ''konuşan'' insanlara karşı tahammül edemiyoruz.
Sıfat-fiil, ortaç veya partisip; bir fiilin cümlede sıfat görevinde kullanılan hâli. Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir. Fiillerin sonuna sıfat-fiil ekleri olan -en, -esi, -mez, -ar, -di(k), -di(ği), -ecek ve -miş getirilerek oluşturulur ve kısaca anası mezar dikecekmiş şeklinde formülize edilir.
-Ir/-Ar/-Xr: EAT'de geniş zaman sıfat fiil ekleridir. Kullanımı bugünkünden farksızdır.
Edat grubu oluşması için en az bir isme ihtiyaç vardır, birden fazla ismin sonuna edat gelerek yine ilgeç öbeği meydana getirebilir. Ayrıca edat grupları cümleye “amaç, benzetme, sebep, eşitlik, uygunluk, karşılık, görelik, özgülük, aitlik, yakınlık” gibi anlamlar kazandırabilir.
Her iki kelime de ek almadığı için, tahta kapı, takısız isim tamlamasıdır.
Sıfat tamlamaları kendi içerisinde altı gruba ayrılır. Bunların başında niteleme, işaret, belgisiz sıfat tamlamaları gelir. Ek olarak soru ve sayı sıfatlarıyla oluşan tamlama çeşitleri de vardır.
Sözcük öbekleri ya da kelime grupları, en az iki sözcükten oluşan ve genelde oluştukları sözcükten farklı anlamlara sahip olan ifadelere verilen addır. Türkçede pek çok kelime grubu ya da diğer bir deyiş ile sözcük öbeği bulunmaktadır.
Bu tarihin izlerini taşıyan, önemli kişilerin deyişlerini barındıran kalıplaşmış sözler barındırır. Atasözleri, deyimler ve birleşik fiiller, bazı şeyleri açıklamak için ortaya çıkmış kalıplaşmış sözlerdir. Türk tarihinden izler taşıyan bu sözlerden biri de Başını bağlamak ifadesidir.
Yüklem en temel en önemli öğe olduğu için cümle, öğeleri bakımından incelenirken önce yüklem bulunur. Yüklemi bulmak için cümlede herhangi bir öğeye soru sorulmaz. Yüklemin varlığı, cümledeki çekimli fiillerle ve ek fiil almış isim soylu kelimelerle belirlenir. Yüklem genelde cümlenin sonunda bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri