Kaşınan yara enfeksiyon kapmış olabilir Halk arasında yaraların kaşınmaya başladığı zaman iyileştiği yönünde bir inanış bulunmaktadır. Aslında yara iyileşmesinin belirtilerinden birisinin de kaşıntı olduğu gerçektir.
En inatçı yaralar bile doğru ve özenli bakım sonucu iyileşebilir. Yaranın kaşınması, dokuların iyileşme sürecinin doğal bir parçasıdır.
Kaşıntı, yaranın iyileşme sürecinin bir belirtisi olabilir. Ancak aşırı kaşıntı, alerjik bir reaksiyonun işareti olabilir.
Yara iyileşmesinde birbirinden ayrı ancak iç içe geçmiş dört basamağı bulunmaktadır: Hemostaz fazı, inflamasyon fazı, proliferasyon fazı, olgunlaşma ve yeniden şekillenme fazı.
İlgili 37 soru bulundu
Yara bölgesi yıkanmamalı, su ile temasından kaçınılmalıdır. İlk 24 saat boyunca yaranın üzerindeki bandaj çıkarılmamalıdır. Bu süreden sonra yaralı bölge ıslanmayacak şekilde duş alınabilir. İlk günden sonra, bandaj çıkartılmalı, yara bölgesi sabun ve su ile hafifçe temizlenmelidir.
K vitamini içeren yeşil yapraklı sebzeler, kanın pıhtılaşmasını sağlar. Yara iyileşmesini hızlandıran besinler arasında yeşil yapraklı sebzeler, tavuk, balık, süt ürünleri ve turunçgiller, bu besinlerin zengin kaynaklarıdır. Yeterli miktarda su içmek de yara iyileşmesini hızlandırma da önemlidir.
Yaraların Temizlenmesi Ve Sarılması
Her kıyafet değişiminde açık yaralar, antiseptikler veya temiz su ile temizlenmelidir. Modern yara örtüleri yarayı nemli ve temiz tutarak iyileşmeyi hızlandırır. Aynı zamanda enfeksiyona karşı bir bariyer oluşturur ve yaranın çevresini kuru tutar.
Yeni oluşan deri daha az elastiktir ve yaklaşık bir-iki yıllık bir süre boyunca gelişmeye devam eder.
Yarada enfeksiyon mikroorganizmaların koloniasyonu ile olur ve bu evrede yara için kritik bir süreç başlar. Mikroorganizmaların doku içerisinde üreyip yayılmasıyla başlayan süreçte bazı fizyolojik tepkiler görülür. Sıcaklık, şişlik, kızarıklık ve ağrı meydana gelir. Hemen sonrasında ateş ve CRP yükselir.
Doğal bir dürtü olan kaşıntı, çoğunlukla vücuda temas eden böcek ve bitkileri uzaklaştırmak, toksik maddelere karşı bağışıklık sisteminin histamin salgılamasını tetiklemek için oluşur. Esneme gibi bulaşıcı olduğu düşünülen kaşıntı, bazı durumlarda rahatsız edici bir cilt sağlığı sorununa dönüşebilir.
Vücutta kaşıntı bazen altı haftadan daha uzun sürebilir. Bu durumda kronik kaşıntı olarak adlandırılır. Kişinin yaşam kalitesini derinden etkileyen bu tür kaşınma günlük aktiviteleriniz ve hatta uykunuzu dahi etkileyerek stres seviyeleriniz artmasına neden olabilir.
Ameliyat sonrasında vücut, hasar gören dokuların onarımını ve iyileşmesini sağlamak üzere çeşitli mekanizmaları devreye sokar. Ameliyat sonrası cilt iyileşme sürecine girdiğinde, yeni hücrelerin oluşumu ve doku onarımı kaşıntıya neden olabilir.
Yaralanma anında vücudun ilk tepkisi kanamaktır. Daha sonra burada pıhtılaşma olur. Pıhtının üst tabakası kuruyarak kabuk haline gelir. Böylece yara dış etkenlerden korunur.
Yaranın yetersiz beslenmesi, oksijenlenmesi ve enfeksiyonu gibi lokal faktörlerin yanısıra ileri yaş, beslenme sorunları, diyabet gibi eşlik eden ko-morbid durumlar, stres, çeşitli ilaçlar, alkol ve sigara alışkanlığı, radyasyon gibi etkenler de yara iyileşmesini olumsuz etkileyen pekçok önemli faktörlerdendir.
Yara izinin son halini alması 1-2 yıl sürer. Zamanla yara izi ten rengine döner. Başlangıçta hissedilen sertlik yumuşar ve daha düzenli hale gelir, ancak iyi veya kötü mutlaka bir iz kalır. Bir yara izi oluştuğunda izin zamanla değişeceği bilinmeli ve sabırlı olunmalıdır.
Genellikle 3. haftanın sonunda yaralanma bölgesinde olgunlaşmaya aday bir skar doku- su gelişmiş olur ve bu dönemde başlayan olgunlaşma- yeniden şekillenme fazının tamamlanması bazen yıllarca sürebilir. İyileşmenin yeterliliği ve kalitesi her zaman istenilen dü- zeyde değildir.
Birinci evre: Cilt kızarık görünür ve dokunulduğunda sıcaktır. Kaşıntı hissiyatı olabilir. İkinci evre: Renksiz bir şekilde ağrılı açık yaralar ya da kabarcıklar görülebilir. Üçüncü evre: Cilt yüzeyinin altındaki doku hasarına bağlı olarak krater benzeri bir görünüm oluşabilir.
2-Uygun yara bakımı ve pansuman: -Yaranın yeri, durumu, genişliği gibi faktörler göz önüne alınarak, dikiş sonrası 48-72 saat ıslatılmamalı ve yıkanmamalıdır. Cildin en üst tabakasının iyileşmesi bu sürede tamamlanır. -Bazı kirli ve akıntılı yaralarda bol suyla, basınçlı suyla ya da sabunlu suyla yıkamak gerekebilir.
Yarayı açık bırakmak daha çabuk iyileştirmez
Yaraların açık bırakıldığı zaman daha çabuk iyileştiği doğru değildir. Yara iyileşmesi için oksijen gerektiği doğrudur ancak yaranın hızla iyileşmesi için kuru değil nemli bir ortam gereklidir. Kurumuş bir yarada iyileşme beklemek güçtür.
Fibrotik; Kirli sarı renkte, yara tabanına yapışık tabakadır.Yarada bulunan fibrin ve proteinlerin birikimi ile oluşur. Kuru yaralarda sertleşir, ayrılması güçleşir, ıslak yaralarda yumuşar ve cıvıklaşır. Yara iyileşmesini durdurur, infeksiyon yükünü arttırır.
Bu tip yaralar için doktorunuzun tavsiyelerini dinleyiniz lütfen. Su değdirmemek gereksiz yara atıklarının birikimine ve mikroorganizma üremesine yol açarak yaraya zarar bile verebilir.
Yaranın temiz olması durumunda içinin temizlenmesine gerek bulunmaz. Yaranın temizlenme işleminin bitmesinin ardından, gazlı bezin yaraya yapışmaması için beze yapışmayı önleyici krem sürülür ve pansuman bu biçimde uygulanır.
BepanJel, aynı zamanda hasar görmüş cildin iyileşme sürecini hızlandırmada etkilidir. Yara yüzeyini örterek nemli bir ortam yaratır ve böylece iyileşme sürecini hızlandırmaya destek olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri