Ben aldırma oldukça güvenli bir işlemdir. Bazen, işlem sırasında hafif kanama olabilir, ancak kolayca durdurulabilir. Benin alındığı bölgede birkaç gün içinde kaybolacak hafif bir kızarıklık ya da kaşıntı hissi yaşayabilirsiniz. Enfeksiyon görünme riski oldukça düşüktür.
Lokal anestezi altında gerçekleşen cerrahi bir işlem olan ben aldırma ameliyatı, yaklaşık 15 ila 30 dakika sürer.
Ayrıca travmaya çok maruz kalan yerlerde olan benler (örneğin ayak tabanı, el ayası, erkeklerde sakal traşı olunan bölge) risk oluşturur. Baştan beri rengi mavi-siyah olan benlerde özellikle dikkatli olunmalıdır. Bunların dışında ailesinde cilt kanseri (melanom) öyküsü olan kişilerde dikkatlice izlenmelidir.
Bazı kişiler lazerle ben aldırma zararlı mı diye sorabiliyor. Bu işlemin sağlığınıza herhangi bir zararı yoktur. Uzman doktor gözetiminde yapıldığı sürece herhangi bir sıkıntıya sebep olmayacaktır.
Ben Aldırma İşlemi
Bu sayede hasta ameliyat sırasında herhangi bir şekilde ağrı veya acı hissetmemektedir. Anestezi küçük iğneler ile benin çevresine ve altına uygulanır. Anestezi etkisi hızlı bir şekilde görülür. Yapılan anestezi sonrasında cerrahi operasyon başlar ve ben ve deri altındaki yağ dokusu tamamen alınır.
İlgili 28 soru bulundu
Tedaviden sonra yaklaşık 1 hafta içerisinde işlem yapılan bölge iyileşir ve yalnızca hafif bir kızarıklık gözlemlenir. Kızarıklığın iyileşerek cilt ile aynı tona ulaşması 1-6 ay arasında gerçekleşir. Tedaviden sonra uygulama yapılan bölge kısa sürede iyileşir ve işlem yapıldığı belli olmaz.
Genellikle benler çıkarıldıktan 1 ay sonra tekrar ortaya çıkabilir.
Lazerle Ben Tedavisi Nasıl Yapılır? Uygulama öncesinde lokal anestezik kremle cilt uyuşturulur, bu sayede hasta ağrı hissetmez. Uygulama süresi 15- 20 dakika kadardır. Benler çok sayıda olsa bile lazer tedavisi ile tek seansta alınabilmeleri mümkündür.
Benlerde lazer tedavileri 6-8 hafta ara ile 1-2 seans uygulanmaktadır. Büyük ve pigmente yani koyu renkli benlerde 2. seanslara ihtiyaç duyulabilmektedir. Ancak seanslar yani lazer uygulaması bittiğinde ben tekrar oluşmaz.
Eğer sağlık durumunuz elverişliyse ve geçmişinizde ben aldırma işleminin uygulanmasına yönelik bir sıkıntı yoksa rahatlıkla yaptırabilirsiniz. Ancak yine de ciddi bir durum teşkil etmeyen, estetik amacı ile yapılan ben aldırma işlemlerinde 18 yaşını olunmasını öneriyoruz.
Et beni denilen sonradan ortaya çıkan, deri ile aynı renkte olan, kabarık benler ise tehlikesizdir. Fakat bir kabarık oluşumun et beni mi gerçek ben (nevüs) mi olduğu, dermatolog muayenesi ile açığa kavuşur.
Bu kabuk bir veya iki hafta içinde kendiliğinden düşeceğinden endişelenmeye gerek yoktur. Kabuğun mutlaka kendiliğinden düşmesinin beklenmesi lazımdır. Ben çok büyük ve derinse dikiş atılması gerekebilir. 2 haftanın sonunda dikişlerin çıkartılabilmesi için yeniden hekimi ziyaret etmeniz gerekecektir.
Özellikle; yüz, boyun, kol ve bacak bölgeleri dışarıdan görünüyor oldukları için kişide daha fazla rahatsızlığa sebep olur. Kanser bulgusuna bağlı olarak benlerin alınması gerekebilir. Bu durumda yapılması gereken patolojik inceleme için ise benlerin kesinlikle alınması gerekir.
Hangi Benler Lazer ile Alınır
Ciltten kabarık olmayan, yüzeysel benlerde lazer tedavisi tercih edilir. Lazer ile ben tedavisi yapılabilmesi için benin kesinlikle iyi huylu olması gerekir.
Dikişler alınan bölge veya yaşa göre 1-2 hafta içinde alınır. Cerrahi olarak çıkarılma sonrası özellikle yüz bölgesinde iz kalmaması ya da mümkün olduğunca az kalması önemlidir.
🤔 Hayır, yaş sınırı yoktur.
Lazerle ben aldırma işlemi birkaç dakika süren, tehlike arz ettirmeyen bir işlemdir. Ben sildirme veya ben aldırma olarak bilinen bu tedavi yöntemi için cildiye uzmanına başvurmanız gerekmektedir.
İyi huylu olduğuna emin olunursa, ben cerrahi olarak veya lazer ile alınabilir. Eğer kötü huylu olduğu konusunda bir şüphe varsa doktorunuz kesin tanı için önce biyopsi önerebilir. Biyopsi ile kesin tanı koyduktan sonra benin alınması daha uygun olur. Görüldüğü gibi kötü huylu benlerin de alınması gereklidir.
Toplumun hemen hepsinde gördüğünüz birbirine benzer benlerin hepsi iyi huyludurlar ve risk taşımazlar. Ancak yine de şüphe ettiğiniz benler için mutlaka bir doktora tercihen plastik cerrah veya dermatoloğa başvurabilirsiniz.
Benleri ortadan tamamen kaldıracak bir krem veya başka bir ürün yoktur. Ben tedavisinde günümüzde en iyi yöntem radyofrekans yöntemidir. Burada dokuyu buharlaştırma söz konusudur.
Devlet hastanesinde ben aldırılır. Ameliyat uygulamalarında ve ameliyat dışı uygulamalarda devlet hastanesinde hareket etmeniz mümkündür. Bunun için cildiyeden randevu almanız gerekir. Daha sonra doktorun uygun gördüğü şekilde hareket edilir ve tedavi kapsamında ben aldırma işlemi yapılır.
3 seanslık bir işlem için 3 haftalık bir süre yeterli olacaktır. Benin büyüklüğü ve rengine bağlı olarak uygulanacak seans sayısı belirlenmektedir. Lazer sonrasında herhangi bir kesi ve iz söz konusu olmadığı için kişi sosyal yaşantısına rahatlıkla devam edebilir.
Ben çıkarma işleminde lazer mi, ameliyat mı? Ben çıkarma işleminde, basit ve küçük benler için dermatologlar tarafından kullanılan lazer tedavisi kullanılabilir. Şüpheli ve büyük benlerin çıkarılmasında cerrahi olarak benlerin yok edilmesi tercih edilmelidir.
“BENLERDE RENK DEĞİŞİMİNE DİKKAT”
Yaz aylarında benin alınması gerekiyorsa zamana bakılmaz. Ama cerrahi uygulamalarda daha çok yaz aylarını tercih etmiyoruz. Kansere dönüşme potansiyeli olan bir benin alınmaması o kişinin hayatını tehdit eder, alınması değil.
Benin çevresine iğneyle lokal anestezi yapılıyor. İşlem yarım saat kadar sürüyor. Ben aldırdıktan sonra güneşe rahatlıkla çıkılabilir mi? Ben aldırsan da aldırmasan da güneşe çıkmamak en iyisi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri