Hz. Peygamber, güzel ahlâka çok önem ve değer vermiş, “Ben ancak güzel ahlâkı tamamlamak için gönderildim”, “Allah'ım!
Peygamberimiz (s.a.s.): “Ben, güzel ahlâkı tamamlamak için gönderildim.” (İmam Mâlik, Muvatta, Husnu'l-Hulk, 8) buyurmuştur.
“Ben, ancak güzel ahlâkı tamamlamak için gönderildim.” (bk. Muvatta, Husnü'l Halk, 8; Müsned, 2/381) hadisine gelince: Bilindiği gibi, her peygamber (a.s.) kendi ümmetine güzel ahlâk dersi vermiş, onları Allah'ın râzı olacağı ahlâk modeline göre yetiştirmeye çalışmıştı.
Anlamı: Bu söz yani insanların hepsinin güzel ahlaklı iyi biri olmalarını sağlıycam diyor. Peygamber efendimiz asla ve asla yalan söylemezdi. Asla haram şeyler yiyip içmezdi.
Hazreti Muhammed (a.s.m) yeryüzüne "Güzel ahlâkı tamamlamak" üzere gönderilmiştir.
İlgili 27 soru bulundu
Anlamı: Peygamber efendimiz, çok iyi güzel ahlaklı biriydi. Herkese örnek davranışlar sergilerdi. Bu sözüde yani insanların hepsinin güzel ahlaklı iyi biri olmalarını sağlıycam diyor.
Ayetinde Allah “Üsve-i Hasene” kullanmıştır. Üsve-i Hasene'nin anlamı güzel örnektir. Allah Resulallah (s.a.v. )'i güzel örnek olduğu için bu yönünü vurgulamıştır.
Hadisçiler, bu rivayetin hadis teknikleri açısından sorunlu olmadığını, rivayet zincirinin (isnadının) güzel olduğunu söylemişlerdir.
"Ben ancak güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim." olacak. Cevapta böylelikle A. AHLAK olacak.
İnsanların benimsemiş oldukları iyi, hoş, güzel olan davranış biçimlerine ve huya güzel ahlak denilmektedir. Kişinin nefsine hakim olarak kibir, alay etmek, gıybet etmek, koğuculuk yapmak, riyakarlık, cimrilik, yalan söylemek gibi kötü huylardan kaçınması. Bunların aksine iyi olan huyları edinmesidir.
“Ahlâk” diyor Gazali: “Nefiste yerleşmiş bir melekedir. Ondan herhangi bir fikri zorlama olmaksızın (insan) eylemleri kolaylıkla ortaya çıkar.” Ona göre akıl ve din açısından övülen ve güzel sayılan işler bu melekeden meydana gelirse, buna güzel ahlâk, kötü işlerden gelirse, ona da çirkin ahlâk denir.
Muhammed (sav) güzel ahlakı tamamlamak için gönderilmiştir (Doğrudur.)
O'nun (SAS) özü sözüne uygundu. Hiç kimse ile alay etmez ve kimsenin dedikodusunu yapmazdı. Kimseye küsmez, küskünleri barıştırır, suçluları affederdi. Büyüklere hürmet, küçüklere şefkat gösterir; yetimlere, dul kadınlara ve ihtiyacı olanlara acır, elinden gelen yardımı yapardı.
Mevlana'ya sormuşlar; "Sen bu ahlakı kimden öğrendin?" diye. Mevlana da; "Ahlaksızlardan öğrendim" demiş. "Nasıl olur ahlaksızlardan ahlak öğrenilir mi?" demişler. Mevlana; "Evet öğrenilir, onlar ne yaptılarsa tersini yaptım ve doğrusunu buldum" demiş.
Kavram olarak ahlâkın ya da huyun hem olumlu hem de olumsuz tarafı vardır. Olumlu anlamda güzel davranışlı ve iyi huylu kimseler için ahlâklı denir.
Sahabe büyüklere saygı ve küçüklere sevgide önde idiler. Edep ve hayâ konusunda insanlara örnek oluyorlardı. Günümüz insanı hayâ duygusunu küçümsüyor, bu kimseleri güvensiz ve içedönük olarak tanımlıyor. Hayâ perdelerini yırtan gençler özgüveni yüksek çocuklar olarak tanımlanıyorlar.
Güzel ahlak, güler yüz, iyi ve güzel şeyleri yaygınlaştırmak ve başkalarına rahatsızlık vermekten kaçınmaktır. Nitekim Peygamber Efendimiz "Kıyamet gününde mümin kulun (amel) terazisinde güzel ahlaktan daha ağır gelecek bir şey yoktur.
♣ Doğmadan önce babası, 6 yaşındayken annesi, 8 yaşındayken de dedesi vefat etti.
Muhammed'in dedesinin adı Abdulmuttalip, babasının adı Abdullah ve annesinin adı da Amine'dir. Peygamber efendimizin anneannesinin ismi Berre, babaannesinin ismi ise Fatıma'dır.
Cevap: Cevâmi-ul-kelim, az kelime ile çok şey anlatmaktır ki Peygamber efendimizin özelliklerindendir.
Seyyid (Arapça: سيد), İslam peygamberi Muhammed'in kızı Fatıma ve torunları Hasan, Hüseyin, Zeynep, Rukiyye ve Ümmü Gülsüm'ün soyundan olduğu inanılanlar genel olarak bu adla anılır. Hanımlar için Seyyide sıfatı kullanılır.
“Ev halkı” anlamına gelen Ehl-i beyt (ehlü'l-beyt) terkibi ev sahibiyle onun eşini, çocuklarını, torunları ve yakın akrabalarını kapsamına alır.
İslam dininin ahlak prensipleri en son, en güzel, en yüce ahlaki prensiplerdir. Son peygamber ve insanların en güzel huylusu Hz. Muhammed için Kur'an-ı Kerîm'de “Elbette sen yüce bir ahlaka sahipsin” (68/Kalem, 4) buyurulmaktadır. İslam ahlakının temelinde Allah'ın emir ve yasakları vardır.
Değerli kardeşimiz, İlâhî ahlâk, en kısa ifadesiyle, Kur'an ahlâkıdır, Allah'ın razı olduğu ahlâk modelidir. Allah, hiçbir şeyi başıboş yaratmamıştır, faydasız hiçbir icraatı yoktur.
Beyan kelimesinden türetilmiş olan tebyin, bir şeyi herkesin anlayabileceği şekilde açıklamak demektir. Aynı zamanda gizli manaları görünür kılmak anlamına gelen bu sözcük, tüm peygamberlerin görevlerinden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri