Yani, "Ben çok günahkârım, bana mutlaka azap eder." demek, Allah'ın irâdesine karışmaktır.
Allah Teâlâ kulunun zannı üzerinedir. Kul hayır zannederse hayır, başka bir şey zannederse zannettiğini bulur. İmam Ahmed'in Müsned'inde Ebu Hureyre –radıyallahu anh-'den rivayet ettiği hadiste Allah Rasûlü –sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmaktadır: Allah Teâlâ buyurdu ki: «Ben kulumun zannı üzereyim.
Hadiste Allah'ın kulunun zannı üzere olduğu belirtilirken, Necm suresi 28. ayette, zannın hakikat namına hiç bir şey ifade etmediği belirtiliyor.
Resulullah (asm) bir hadis-i kudsîde şöyle dedi ki: ALLAH (cc) şöyle buyurmuştur: “Ben kulumun bana olan zannı üzereyim. O beni zikrettiği (andığı, hatırladığı) zaman onunla beraberim.
“Kulumun benim hakkımdaki zannı ibaresinin manası: Vaadinde sadık olan Resululllah'a dayanarak dua edince icabet zannı, tevbe edince kabul zannı, istiğfar edince mağfiret zannı, şartlarına uyarak ibadet yapınca mükâfat zannı beslemektir. Bu hususu bir başka hadis teyid eder: “İcabetten emin olarak Allah'a dua edin.”
İlgili 21 soru bulundu
Sözlükte “kuşkulanmak, kesin bilgiye ulaşmak, itham etmek” anlamlarındaki zan (zann) masdarından isim olup hem “yakīnin zıddı, kuşku, kesinleşmemiş kanaat” hem de “ilim, düşünüp taşınarak ulaşılan kesin bilgi” mânasına gelir.
Bir hadis-i kudside Allah şöyle buyurur: "Kul beni nasıl bilirse o kuluma öyle davranırım." Yani hüsnüzandan bahsediyor; o halde "ben kesin cennetliğim" diyebilirim anlamı çıkıyor. Bir çocuk annesine ne kadar kötülükte bulunsa da annesi affediyor, fakat Allah'ın affı daha üstün.
Allah'a karşı hüsnüzan ise; O'nun merhametini, rahmetini ve keremini dilemek, af ve rahmetiyle muamele edeceğini tereddütsüz bir şekilde ummak ve böyle bir mutluluğa ereceğine inanmak şeklinde yorumlanmış.
Zan, dini literatürde sıkça ifade edilen bir kavramdır. Tek başına mutlak iyi ya da kötü bir an- lam taşımayan zan kavramı, daha çok nötr olarak bir şey hakkına bir kanaate sahip olmaktır.
CEVAP: Peygamber efendimizin, mânası da, kelimeleri de kendisinden olan sözlerine hadis denir. Mânâsı Allahü teâlâ tarafından bildirilip de, Peygamber efendimizin kendi kelimeleriyle bildirdiği sözlere ise hadis-i kudsî denir. Bunun için, hadis-i kudsîler nakledilirken, (Allahü teâlâ hadis-i kudsîde buyurdu ki…) denir.
“Yüce Allah buyuruyor ki: Kulum beni nasıl düşünüyorsa ben öyleyim. O beni anarken ben onunla beraberim. O beni kendi başına anarsa, ben de onu kendim anarım. O beni bir topluluk içinde anarsa, ben onu daha hayırlı bir topluluk içinde anarım.
Allah bizden yalnız kendisine kulluk etmemizi, hamd etmemizi, yardım beklememizi istiyor. Salih amellerle kendisine ulaşmamızı istiyor. Kendisine asla isyan etmememizi ve itaat etmemizi istiyor. Namaz kılmamızı, zekat vermemizi, oruç tutmamızı, gücü yetenlerin hac etmesini istiyor.
Bakara Suresi, 163. ayet: Sizin İlahınız tek bir İlah'tır; O'ndan başka İlah yoktur; O, Rahman'dır, Rahim'dir (bağışlayan ve esirgeyendir).
Allah Rasûlü -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur: «Ben kulumun bana olan zannı üzereyim. O beni zikrettiği zaman onunla beraberim. O beni kendi nefsinde zikrederse, ben onu kendi nefsimde zikrederim.
Kelimenin fiil hali ''zannetmek'' şeklinde kullanılır. Bu sözcük ''sanmak'' ile eş anlamlıdır. Örnek Cümleler: 1- Elinizde bir tane bile delil olmamasına rağmen beni zan altında bırakmaya utanmıyor musunuz?
(İtl.) Commedia dell'Arte türünün kadın ve erkek uşak tiplerine verilen ad.
Zannın bir kısmı bizatihi, yani yapısı gereği günahtır; aynı zamanda günaha götürmektedir. Günah olan zan, günah doğurmakta, günah yaptırmaktadır. Hz. Peygamber, “Zandan sakının, çünkü zan, sözün en yalanıdır” (Buhârî, Vesâyâ, 8; Nikâh, 45; Müslim, Birr, 38; Tirmizî, Birr, 56) demektedir.
Suizan, daha çok dini kaynaklarda karşılaşabileceğiniz bir kelimedir. Suizan, "kötü zan, kötü düşünce" anlamına gelir. Bu nedenle suizan, kötü bir düşünceyi ifade etmek için kullanılır. Bahse konu kelime Arapça kökenlidir.
HÜSNÜNAZAR – HÜSNİNAZAR. (ﺣﺴﻦ ﻧﻈﺮ) i. (Ar. ḥusn “güzellik” ve naẓar “bakış” ile ḥusn-i naẓar) İyi gözle bakma, takdir etme, iltifat.
Büyük hadis âlimlerinden Süfyân es-Sevrî'nin belirttiğine göre, zan, günah olan ve olmayan şeklinde iki çeşittir. Günah olan zan şudur: Bir kimse, bir başkası hakkında zanda bulunur ve onu söyler. Sakınılması gereken “sû-i zan” işte budur.
Suizanın anlamı kötü zan iken hüsn-ü zannın anlamı iyi zandır. Daha ayrıntılı tarif etmek gerekirse hüsn-ü zan, yeterince tanınmayan bir insan hakkında olumlu düşünmek, iyi düşünmek anlamına gelir.
Durumu bilinmeyen bir kişi hakkında güzel zanda bulunmak vâcip olmasa bile kötü zanda bulunmak da câiz değildir. Ancak haksızlığı ve günahkârlığı bilinen kişiler hakkında kötü zanda bulunmak haram değildir. "Zannın çoğundan kaçının" buyurulması, genel bir üslûp içinde kaçınılması vâcip olan zanlar bulunduğunu gösterir.
Zanlar (Gürcüce: ზანები, zanebi) veya Çanlar (Gürcüce: ჭანები, chanebi) Zan dilini konuşan Kartveli grubuna bağlı Güney Kafkas halklarının alt kollarından biridir. Megreller ve Lazlar bu gruba dahildir.
Hayvanlar İle İlgili Ayetler Nedir? Bakara Suresi, 171. ayet: İnkar edenlerin örneği bağırıp çağırmadan başka bir şey işitmeyip (duyduğu veya bağırdığı şeyin anlamını bilmeyen ve sürekli) haykıran (bir hayvan)ın örneği gibidir. Onlar, sağırdırlar, dilsizdirler, kördürler; bundan dolayı akıl erdiremezler.
5- Vahdaniyet:
Allah'ın bir ve tek olması demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri