Jung'un sistemindeki en önemli arketip olan ben, bilinçaltının tüm yönlerini dengeleyerek kişiliğin tüm yapısına birlik ve istikrar kazandırır. Kişiliğin tamamını temsil eden benin amacı tam bir bütünleşmeye ulaşmaktır. Jung ben'i kendini gerçekleştirmeye yönelik bir ihtiyaca benzetmiştir.
Benlik,self veya ben arketipi:
Bir insan kendisini bir bütün olarak uyum içinde hissedebildiği an, ben "görevimi iyi yapıyorum" demektedir. Kişi kendi kendiyle ve dünya ile uyum içinde olduğunu söylüyorsa, özben yani self arketipi işini iyi görüyor demektir.
Kişilik boyutları ise içedönüklük – dışadönüklük, duyumsama – sezinleme, hissetme – düşünme ve sonuçlandırma – izleme başlıkları altında incelemiştir.
Özet Psikolojide ilk defa Carl Gustav Jung tarafından kullanılan “arketip” kavramı, kolektif bilinçaltını oluşturan öğelerdir. Kalıtsal eğilimler doğrultusunda bireyin hayatlarına rehberlik eden ve ortak bilinçdışının içinde yer alan arketipler, yoğun duygusal öğeler ve enerjiler taşıyan evrensel düşünce biçimleridir.
İlgili 32 soru bulundu
Arketipler diğer deyişle başka şekillerde yeniden anlatılan karakteristik hikayelerdir. Yedi arketip dediğimiz Aşil, Külkedisi, Kirke, Faust, Orfeus, Romeo ve Juliet ve Tristan'dır.
Arketipleri de kişiliğimizin sembolize edilmiş hali olarak düşünebiliriz. Jung'un temel olarak aldığı dört arketip var; Persona, Gölge, Anima / Animus ve Öz.
Kişilik tipimize uygun tercihi yaptığımızda kendimizi yetkin, doğalvecanlı hissediyoruz. Myers-Briggs yaklaşımı, 16 farklı kişilik tipi olduğunu ortaya koyuyor. Bu 16 kişilik tipi, 4 farklı kişilik özelliğinin farklı bir araya gelişlerinden meydana geliyor.
(Jung, 2006: 86-87). Bilinç, bireyin çevreye dönük tarafıdır. Bireyin bilinçli olması hem çevresinde olup biteni algılaması hem de kişinin kendisini tanıması ve çevresiyle ilişki halinde olduğunu fark etmesi anlamına gelir.
Persona, Carl Gustav Jung'un terminolojisinde egonun, gerçek kişiliğini ve yüzünü toplumdan saklamak amacıyla yarattığı bir dış çehredir, yani bir maskedir. Persona bir dış kişiliktir. Sahte kişiliktir.
Arketip Modelleri
Her türün kendine özgü değerleri, anlamları ve kişilik özellikleri vardır. Ayrıca, on iki tür Ego, Ruh ve Benlik olmak üzere dört gruba ayrılır. 12 Arketip, Margaret Mark ve Carol Pearson tarafından The Hero and Outlaw'dan popüler bir modeldir.
İnsanın bilinçdışı- nın derinlerine dalması ve bu karanlık özelliklerle karşılaş- ması kolay değildir. Bu yüzden Jung, karanlık özelliklerini reddeden insanın, onları bastırdığını ve farkında olmadan sürekli olarak çevresine yansıttığını ifade etmektedir. Bu karanlık özelliklere gölge arketipi adını vermiştir.
Eşdeğerlik ilkesi: Enerji miktarı sabittir. Bir alanda azalma varsa aynı miktardaki enerji başka bir bölüme aktarılır. Entropi İlkesi: Sistemdeki enerjinin dengelenmesine ihtiyaç vardır. Bunlar arasında denge kurma çabasına denir.
Kral/Kraliçe
Bu arketipin ana rolü, denge ve diğer insanların gelişimini desteklemedir. Bu arketipi gelişmemiş insanlar sakin ve dingin olamazlar; “benlik” algıları oluşmamıştır ve diğer insanlar için ulvi bir idealleri yoktur.
Jung, erkek kişiliğinin kadınsı yönlerini “anima” ile kadın dişiliğinin erkeksi yönlerini ise “animus” arketipi ile açıklamıştır. Erkekteki kadın imajı, “anima” olarak adlandırılır.
8 kişilik tipi: Dışa Dönük Düşünme, İçe Dönük Düşünme, Dışa Dönük Duygu, İçe Dönük Duygu, Dışa Dönük Algı, İçe Dönük Algı, Dışa Dönük Sezgi, İçe Dönük Sezgi (Jung, 1971).
Gölge arketipi bilinçdışı veya bilinçaltının bir parçasını oluşturan ve bastırılmış fikirlerden, içgüdülerden, dürtülerden, zayıflıklardan, arzu ve isteklerden, toplumun kabul görmeyeceği eğilimlerden ve utanç verici korkulardan oluşan tarafındır. Gölge, insan doğasının vahşi, karmaşık ve bilinmeyen karanlık yüzüdür.
Jung'a göre self arketipi (kendilik, öz) bir kişide bilinçdışı ve bilincin birleşmesini ve ruhun bir bütün olarak temsil edilmesini ifade ediyor.
Jung insanın ruhsal kişiliğini, bütün geçmişten soya çekimle gelen bu ortaklaşa bilinç dışı izlenimlerin onardığını ileri sürer. Freud'un cinsellik içgüdüsü ve Adler'in aşağılık kompleksine karşı çıkarak insanın ruhsal karakterini yaşama içgüdüsünün belirlediğini savunur.
Atatürk aynı zamanda açık sözlü, planlı ve programlı çalışan, bol bol kitap okuyan, başka ülkelerin kültürlerini araştıran, bilime önem veren, gerçekçi ve mantıklı kişilik özelliklerine sahipti. Tüm bu kişilik özellikleri ile Mustafa Kemal Atatürk dünyanın en büyük önderlerinden biridir.
Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater. INFJ kişilik, içe kapanık davranışlar, sezgi, hissiyat ve sağduyu gibi özelliklerin bir araya gelmesinden oluşan ve Carl Jung'a göre toplumun yalnızca %1'lik diliminin sahip olduğu özgün bir kişilik türüdür.
C tipi kişilikler kaygılı, aşırı duygusal, duygularını, özellikle öfkelerini içe atan, başkaları odaklı yaşayan aşırı verici insanlardır. Kendi öncelikleri yerine diğerleri odaklı yaşarlar. “Diğergam” olmada çok ileriye gidebilirler ve koca bir ömrü aileleri, dostları, eşleri, çocukları için yaşayıp tüketebilirler.
Animus, kadının bilinçdışındaki ruh-imgesine C. G. Jung tarafından verilen isim. Anima ruh hali üretirken, animus düşünce (Logos) üretir[1], der Jung. Bunu şu şekilde yorumlayabiliriz: Animus, bir kadının farklı olasılıkları düşünmesini sağlar, yani varsayımda bulunmasını veya gerçek dışı olasılıklar yaratmasını.
“Persona, bireyin dış dünyaya karşı genel ruhsal davranış biçimidir” (Jung, 2006, s. 39) Buna göre persona, işlevsel bir komplekstir. Bireyin dış dünyada kabul görmek için taktığı, bir nevi maskedir.
Jung'a göre kolektif bilinçdışı, insan veya hayvan hafızasında kayıtlı ve yaşadığı kültüre dayalı her türlü imgeler, semboller, dil ve diğer tecrübeleri kapsar ve psişenin bu tecrübeleri kendi kendine nasıl organize ettiğini inceler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri