Dışadönük kişi, algılarını, duygularını ve düşüncelerini çevresindeki insanlara, eşyalara ve durumlara yöneltmiştir. İçedönüklükte enerji, öznel ruhsal öğelere ve süreçlere odaklaşır. Bu iki tutum, bilinç düzeyinde ve aynı zaman içinde birlikte bulunamazlar. Ancak, sürekli olarak birinin yerine diğeri geçer.
8 kişilik tipi: Dışa Dönük Düşünme, İçe Dönük Düşünme, Dışa Dönük Duygu, İçe Dönük Duygu, Dışa Dönük Algı, İçe Dönük Algı, Dışa Dönük Sezgi, İçe Dönük Sezgi (Jung, 1971).
İçe dönük kişilik tipleri, mümkün olduğunca az uyaranın olduğu ortamlarda rahat eder ve yenilenmek, güçlenmek için kendi içine dönmeyi, kendisiyle kalmayı tercih eder. Dışa dönük kişiler ise başkalarıyla bağlantıda olmayı tercih eder ve sosyal ortamlarda kendilerini enerjiyle dolmuş hissederler.
Kişilik boyutları ise içedönüklük – dışadönüklük, duyumsama – sezinleme, hissetme – düşünme ve sonuçlandırma – izleme başlıkları altında incelemiştir.
Kişiliğin düşünme, duygu, sezgi ve duyum olmak üzere dört ana işlevi vardır.
İlgili 39 soru bulundu
Dışadönük sezgisel tip, nesnel gerçeklikle başa çıkmak için sezgilerine başvuran kişilerdir. Baskın işlev rasyonel olmadığından akıl yürütmede eksiktirler. Tutarsız ve uzun süreli konsatreli işlerde bulunamazlar. Dışadönük hisseden tip, dış değerlere uyan yargılara önem verirler.
2- İçedönük düşünen tip: Entelektüel fikirlerle ilgilenir ama bu dış dünyadan ziyade fikirlerden oluşan iç dünyaya yöneliktir. Derin düşünür, sorgular ama gerçekleri kabul etmede zorlanır. İlişkileri zayıftır, dünyadan kopuk olabilir.
Jung insanın ruhsal kişiliğini, bütün geçmişten soya çekimle gelen bu ortaklaşa bilinç dışı izlenimlerin onardığını ileri sürer. Freud'un cinsellik içgüdüsü ve Adler'in aşağılık kompleksine karşı çıkarak insanın ruhsal karakterini yaşama içgüdüsünün belirlediğini savunur.
Ancak Nature Human Behavior'da yayınlanan büyük ve yeni bir araştırma, 4 temel kişilik tipi olduğunu ortaya çıkardı: Ortalama insan tipi, rol model, çekingen ve ben merkezci.
Yeni insanlar tanımaktan ve yeni yerler keşfetmekten hoşlanan insanlar dışa dönük olarak nitelendirilir. Daha çok iç dünyasında yaşayan ve iletişime kapalı olan kişiler ise içe dönük olarak tanımlanır Dışa dönük ne demek?
Modern psikoloji araştırmaları Jung'un bu çıkarımını doğrular. Dengeli, karakterlerinde hem içe dönük hem de dışa dönük özellikler bulunan insanlara sıklıkla rastlanmaktadır. Bu kişiler 'ambivert' olarak tanımlanır.
Tipik içe dönük olanlar, sessiz, çevreye karşı kapalıdırlar. İnsanlardan kaçar, kendi başlarına kalmak isterler. Okumak, yazmak, resim, müzik gibi uğraşılardan hoşlanırlar. İnsanlarla kolay ilişki kuramazlar.
birl. i. psiko. İnsanın ilgisini kendi benliğinden, iç âleminden ziyâde çevresine ve dış âleme çevirmesi durumu. Karşıtı: İÇE DÖNÜKLÜK.
Dışa dönük (extrovert): Enerjisini dış dünyadan alan insanlara denir. Dış dünyadan aldıkları enerjiyi dışarıya geri aktarırlar. Konuşkan ve sosyallerdir, insanlarla etkileşim kurmaktan zevk alırlar.
İçe veya Dışa Dönük Olma. İçe dönüklük ve dışa dönüklük, terim olarak, 1920'lerin İsviçre'sinde psikiyatrist Carl Gustav Jung tarafından ortaya atıldı. Jung'a göre, dışa dönük bir kişi dış dünyayla yoğun bir ilişki kurmaya çalışır. Bir içe dönük ise, enerjisini içe doğru çevirir.
Jung'a göre ise kişiliğin Bireysel(kişisel) ve Kolektif(ırksal) bilinçaltı diye iki yönü vardır. Jung ekolünde kişiliğin tümü psişe olarak adlandırılır.
Jung, temel insan davranışlarını simgeleyen 12 temel arketip tanımlamıştır.
Persona, oyuncuların çeşitli rolleri canlandırırken taktığı maske anlamına gelir. Jung, bu kelimeyi, insanın kendisi olmayan bir karakteri yaşaması anlamında kullanmıştır. Başka deyişle, toplumun onayını almak için, insanın dış dünyaya karşı takıntığı maskedir.
İçedönük bir insanın enerjisi kendi içine yönelmiştir. İçedönük kişi daha dalgın kendi duygu düşüncelerini gözden geçiren birisidir. Dışsal etkilere karşı dayanıklıdır. Diğer insanlarla ve dış dünyayla olan ilişkilerinde kendine daha az güvenir, oldukça çekingen ve de utangaçtır.
İçe kapanıklık, zihinsel aktiviteleri ve içsel yaşamı diğer kişilerin dış dünyasına tercih etme ile karakterize olan bir kişilik tarzıdır. İçe dönük kişiler, dış dünyadan ziyade kendi iç düşüncelerine ve fikirlerine odaklanma konusunda daha rahat hisseder.
Psikoloji alanında akla ilk gelen isimlerden biri olan Carl Jung, 1900'lü yıllarda içe dönüklük ve dışa dönüklük kavramlarını ortaya çıkararak insanların sosyal tercihlerinin enerjileri üzerindeki etkisini inceledi.
Ünlü psikiyatr Carl Gustav Jung'un ortaya attığı 16 farklı kişilik tipinden biri olan INFJ, dünyada yaklaşık %1'lik bir dilimi içeriyor.
Gölge arketipi bireyin kendi kişiliğinin kötü, negatif, istenmeyen, reddedilen veya korkulan yönlerini temsil eder. Gölgenin birçok ismi vardır: reddedilen benlik, alt benlik, kötü ikiz, bastırılmış benlik, “alter ego”...
Anne arketipi, yeniden doğuş, masallarda ruhun fenomenolojisi ve hilebaz figürünün psikolojisi üzerine kaleme aldığı bu dört makale, Jung'un simge alanındaki çalışmalarına ışık tutacak önemli bir toplam.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri