Kişi Tanrı'yı psikolojik bir realite olarak kendi zihninde hisseder. Tanrı'dan söz ederken genellikle Tanrı imgesi kavramını kullanan Jung, “çağrılsın ya da çağrılmasın, Tanrı hep var olacak- tır” sözüyle kendi fikir sisteminde Tanrı'ya olan inancını dile getirmiştir.
Çünkü Jung, dini yönelimi, insan hayatındaki merkezi problem olarak görmüş olan ilk psikanalisttir. Ayrıca yaşadığı dönemde psikoloji alanına din psikolojisi ile ilgili konuları en fazla dahil eden psikolog olduğu, ve dini bakış açısı ondan daha fazla tartışılan başka bir psikolog olmadığı da bir gerçektir.
Jung, insan ruhunu "doğuştan dindar" olarak gördü ve bu dindarlığı araştırmalarının odak noktası yaptı. Rüya analizi ve sembolizma üzerine katkılarıyla en çok bilinen çağdaş yazarlardan biridir.
Jung insanın ruhsal kişiliğini, bütün geçmişten soya çekimle gelen bu ortaklaşa bilinç dışı izlenimlerin onardığını ileri sürer. Freud'un cinsellik içgüdüsü ve Adler'in aşağılık kompleksine karşı çıkarak insanın ruhsal karakterini yaşama içgüdüsünün belirlediğini savunur.
Anima ve animus Carl Jung analitik psikoloji ekolünde kolektif bilinçdışı teorisinin bir parçasıdır. Jung animusu bir kadının bilinç dışı erkek tarafı ve animayı da bir erkeğin bilinç dışı kadın tarafı olarak tanımlamıştır ve her ikisi de kişisel psişenin ötesine geçer.
İlgili 21 soru bulundu
(Jung, 2006: 86-87). Bilinç, bireyin çevreye dönük tarafıdır. Bireyin bilinçli olması hem çevresinde olup biteni algılaması hem de kişinin kendisini tanıması ve çevresiyle ilişki halinde olduğunu fark etmesi anlamına gelir.
Arketipleri de kişiliğimizin sembolize edilmiş hali olarak düşünebiliriz. Jung'un temel olarak aldığı dört arketip var; Persona, Gölge, Anima / Animus ve Öz.
“Gölge, insanın bastırılmış, fakat aynı zamanda sürekli belli bir formda yaşamak isteyen canlı bir yanıdır” (Jung, 1968: 20). Yani insan yaşadığı sürece gölgesi de hayatta kalmak isteyecektir. İlkel ve gölge, kolektif bilinçdışının önemli ögelerin- den ikisi olarak kabul edilmektedir.
Persona, Carl Gustav Jung'un terminolojisinde egonun, gerçek kişiliğini ve yüzünü toplumdan saklamak amacıyla yarattığı bir dış çehredir, yani bir maskedir. Persona bir dış kişiliktir. Sahte kişiliktir.
Jung'un İçedönüklük ve Dışadönüklük kavramları, modern görüşten oldukça farklıdır. Modern teoriler, bu kişisel özellikleri tanımlamada davranışçı araçlar kullanırken (sosyallik, konuşkanlık, kendine güven vb.), Jung bunları birer bakış açısı olarak ifade etmiştir.
Gölge arketipi bireyin kendi kişiliğinin kötü, negatif, istenmeyen, reddedilen veya korkulan yönlerini temsil eder. Gölgenin birçok ismi vardır: reddedilen benlik, alt benlik, kötü ikiz, bastırılmış benlik, “alter ego”...
8 kişilik tipi: Dışa Dönük Düşünme, İçe Dönük Düşünme, Dışa Dönük Duygu, İçe Dönük Duygu, Dışa Dönük Algı, İçe Dönük Algı, Dışa Dönük Sezgi, İçe Dönük Sezgi (Jung, 1971).
Kur'an'a göre, dinin sahibi, kurucusu Yaratıcı kudrettir, Cenabı Hak'tır. Yani Allah'tır. Peygamberler, dinin kurucusu değil, dini gösterendir. Dini, kutsal metin getirir ve canlı model olan peygamber gösterir.
Doğanın kendisidir. Tanrıça arketipi, bilinçdışını, sezgileri, geceyi, şekillendirmeyi, yaratıcılığı, güzelliği ve vahşiliği anlatır… Tanrıça arketipi bir erkek için içsel rehberlik, bir kadın için ise kim olduğunun bilgisidir.
Jung'a göre insan zihni, onun evrimi tarafından biçimlendirilmiştir. Dolayısıyla, bireyin varoluşu onun geçmişiyle de bağlantılıdır. Bu bağlantı, yalnızca kişisel geçmişini değil, kendi türünün geçmişini, hatta insanlığın evrimini içerir. Kişisel bilinçdışının içeriği, daha önce bilinçte varolmuş yaşantılardan oluşur.
Jung'a göre ego bilinçtir, persona hafızalardan (hem geri çağrılan hem de bastırılan), kolektif bilinç ise doğduğumuzdan beri bizimle olan bilgileri, deneyimlerden oluşur. Jung'ın insan zihnine dair çalışmalar yaparken Budizm, Hinduizm gibi dinlerden ve Doğu felsefesinden etkilenmiştir.
Carl Jung'un psikoloji dünyasına kazandırdığı 'Arketip' kavramı; algılamamızı örgütleyen, bilinci düzenleyen, değiştiren zihinsel görüntülerdir ve çok çeşitlidir.
Benlik,self veya ben arketipi:
Bir insan kendisini bir bütün olarak uyum içinde hissedebildiği an, ben "görevimi iyi yapıyorum" demektedir. Kişi kendi kendiyle ve dünya ile uyum içinde olduğunu söylüyorsa, özben yani self arketipi işini iyi görüyor demektir.
Jung, temel insan davranışlarını simgeleyen 12 temel arketip tanımlamıştır.
Teoride Jung arketipleri anne, çocuk, hilekâr, tufan vb. gibi imge ve motiflerin çıktığı temel belirsiz biçimler anlamında kullanılır. Tarihsel, kültürel ve kişisel şartlar bu biçimlere kendilerini gösterdikleri özel içeriklerini verir. Bu imge ve motiflere daha açık olarak arketip imgeler denir.
Jung'a göre self arketipi (kendilik, öz) bir kişide bilinçdışı ve bilincin birleşmesini ve ruhun bir bütün olarak temsil edilmesini ifade ediyor. Self (kendilik, öz), bilinçdışındaki diğer arketipleri ve arketiplerin bilince erişimini düzenleyerek örgütlüyor ve kişiliğin bütünleşmesini sağlıyor.
Örn: çocuksu tavırları bilinç dışına göndererek yetişkin maskesini bürünmek. enflasyon: kişinin persona ile özdeşleşmesidir. Bilinç altı: 1 Kişisel bilinç dışı: Persona'nın diğer bastırdığı maskeler buraya atılır.
Psişik enerji; algılama, anımsama, düşünme, duyma, isteme, arzulama, çaba gösterme gibi psikolojik etkinlikler biçiminde kendini ifade eder. Libidonun kaynağı, ruhsal yapı içindeki karşıtların yarattığı gerilim ve kişinin yaşantılarıdır. Belli bir ruhsal öğeye enerji aktarılmasına değer bağlama adı verilir.
Her insanın içinde saf, masum bir yön olduğu kadar vahşi, kötü bir yön vardır ve bu yönler eşit olarak dağılmıştır. Üçüncü ilke ise “Entropi ilkesi”dir. Bu ilke de zıtlıkların bir arada olmasıdır (Jung, 1998). Jung, kişiliğin tümünü psişe olarak adlandırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri