Mazur görmek Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre mazur görmek kelimesini kullanan kişiyi mazeretli saymak, özrünü uygun görmek ve bağışlamak anlamlarına gelmektedir. Mazur görmek kelimesinin cümle içinde kullanımları şu şekildedir; "Toplantıya geç kaldığım için lütfen beni mazur görün."
Mazur kelimesinin sözlük anlamı bir özrü ya da mazereti olan kimsedir. Örneğin, bir öğrencinin hastalık nedeniyle okula gidememesi, o öğrencinin mazur görülmesini sağlar.
“Beni mazur gör.” yani “Beni hoş gör, affet.” “Tehlikeye mazur kalmak” ya da “Beni maruz gör.” söyleyişleri doğru değil.
kusura bakmamak, hoş görmek, bağışlamak, affetmek.
Mazur kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Mazur kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı maʿẕūr şeklindedir.
İlgili 30 soru bulundu
Özellikle maruz kelimesi 'maruz kalmak' sözcük grubu üzerinden ele alınmakta ve daha çok ifade edilmektedir. Bu doğrultuda maruz kalmak kelime grubu, 'Bir olay ya da duruma uğramak,' biçiminde ele alınmakta ve amaca uygun olarak kullanılmaktadır.
mazur / mâzur / mâzûr / معذور
Özürlü, mazeretli.
Mahur bakışlı kelimesi, yumuşak, süzgün bakışı nitelemek için kullanılır. Mahur bakışlı kişi, bakışları ile karşı tarafı etkilemektedir. Bir kişiye mahur bakışlı dendiğinde o kişinin daha baygın, süzgün, etkileyici bir bakışı olduğu ifade edilmektedir.
“Mahsur” sözcüğü Arapça “kuşatılmış” anlamına geliyor. “Hisar” ve “muhasara” sözcükleriyle ortak kökenden… Yine aynı dilden gelen “mahzur” ise “sakınca, engel” demek. Yani bir yerde “mahsur kalmak” mümkün veya bir şeyin “mahzuru yok” denebilir.
Büst, insan figürünün üst kısmını gösteren heykel ya da dökümdür. Büstte insan vücudunun baş ve boyun kısmıyla çeşitli oranlarda göğüs ve omuz bölgesi bulunur.
MAZURAT MI, MARUZAT MI? Türk Dil Kurumu'na göre ''maruzat'' olarak yazılmaktadır. Günümüzde birçok kişi ''mazurat'' olarak hatalı yazmaktadır. Söylemeye çekindiğim bir maruzatım var.
Mahçup Kelimesinin Doğru yazılışı
TDK'ya göre mahcup kelimesinin doğru yazılışı "mahcup"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
maruz kalmak, 12 karakter ile yazılır.
Tenkitçi; hadisin tahlil ve kritiğinde uzman olan hadis âlimi.
Kötürüm Olmak Ne Demek? Sakatlık ya da yaşlılık nedeniyle artık yürüyememek kötürüm olmak anlamına gelmektedir. Özellikle bacakları üzerinden yürüyemeyecek noktada olan sakat kişiler için kötürüm kelimesi değerlendirilir. Bu şekilde engelli insanlar için ise kelime grubu üzerinden kötürüm olmak ifadesi kullanılır.
Kaçın kurası cümlesinin TDK ilk anlamı kolay kolay aldanmayacak kadar görmüş geçirmiş kimse anlamına gelmektedir. Kaçın kurası cümlesinin TDK sözlüğünde ki ikinci anlamı uyanık kelimesidir.
Mütehakkim TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Hâkim olan, hükmeden. Zorbalık eden, hükmünü zorla yürüten.
Noksan kelimesi anlam olarak, herhangi bir şeyde olmayan bir durumu belirtmek için kullanılan bir kavram olmaktadır. Noksan kelimesi halk arasında eksik olan eksiği bulunan şeklinde ifade edilmektedir. Bu kelime bazen bilgi eksikliğini bazen de insan davranışlarındaki eksikliği belirtmek için kullanılmaktadır.
Hem edebiyatta hem de günlük hayatta sıklıkla kullanılan ''beylik laflar'' terimi, daha önce birçok kişi tarafından söylenmiş olan, sıradan söz manasına gelir.
Farsçadan ''Muje'' kirpik demektir. Bu kelimenin çoğulu olan Müjgan ise kirpikler anlamına gelir. Müjgan kelimesi hem Divan şairleri hem de günümüz şairleri tarafından sıklıkla kullanılmıştır. Attila İlhan'ın ''mahur beste'' adlı şiirinde de ''O mahur beste çalar / Müjgan ile ben ağlaşırız'' dizeleri yer alır.
Günümüzün modern isimlerinden biri olan Umay, ummak ve istemek anlamlarına gelmektedir. Anlam bakımından zengin olan bu ismin diğer bir anlamı ise devlet kuşu demektir. Tarihi oldukça geçmişe dayanan bu ismin Orhun Yazıtlarında yer alan anlamı çocuk ve kadınları koruduğu düşünülen, inanılan tanrı demektir.
Fakat bu kelime 20. yüzyıldan ilk yıllarından itibaren ''çok da matah bir şey değil'' kalıbında kullanılır. Bu kalıplaşmış ifadede de matah, çok kıymetli ve pek nadir anlamına gelir.
Maruziyet, TDK sözlük anlamı maruz olmak, maruz bulunmak ya da maruz bırakmak anlamlarına gelen bir sözcüktür.
İçine alan, içeren, kapsayan, tazammun eden. Üstüne alan, tazmini kabul eden. Muhit ve müştemil olan.
Molla (Farsça:ملا), İslami ilahiyat ve dini yasa (fıkıh) üzerine eğitim almış din bilginidir. Arapçada efendi, sahip gibi anlamlara gelen mevla (Arapça:مولی) kelimesinden türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri