Cevap: evet eş seslidir.
Cümlenin yapısına göre 'kendim' ya da 'şahsım' olarak kullanılabilir. Ancak vücut beninin doğrudan bir karşılığı bulunmamaktadır. Benliği ifade eden kelime için ise 'ego' ya da 'id' kullanılabilir.
Yani ses kalıbı aynı olan bu sözcüklerin karşıladıkları kavramlar tamamen farklıdır. Eş sesli kelimeler: Aç, alay, bin, ay, atlet, at, bel, boğaz, çay, cilt, bağ, diz, dil, dolu, ekmek, hayır, güç, koca, kazan, koy, ekmek, iç, in, pazar, ocak, soluk, satır, sağ, yaz, yat, yaş, yar, yüz, sıra.
Yazılışları ve okunuşları aynı olsa bile anlamları farklı olan kelimeler eş sesli olarak bilinmektedir. Diğer bir ifade ile sesteş olarak da bilinmektedirler. Bu kelimelerin farkını anlayabilmek için ise cümle içerisinde kullanmamız gerekmektedir.
Doğrulanmış Cevap. > Benim bugün bitirmem gereken bir iş var kelimesindeki eş sesli kelime benim olmalıdır. Açıklama: Benim kelimesi hem kişilik zamiri olan bendir hemde vücutta yüzde çıkan siyah lekelerdir bu yüzden eş seslidir.
İlgili 35 soru bulundu
Türkçe içerisinde birçok farklı eş sesli kelimeler yani diğer anlamıyla sesteş kelimeler bulunur. Bu kelimelerin farkını anlayabilmek için ise cümle içerisinde kullanmamız gerekmektedir. Sesteş kelimeler hem yalın hem de ek almış olarak günlük dilde kullanılmaktadır. Dilimizde birden çok sesteş kelime yer almaktadır.
Bir kelimesi, hem sözlük hem de mecazi anlamda kullanıldığı için sesteştir. Matematikte "1" olarak yazılan bir, pozitif sayıların en küçüğüdür. Kelime, eşi benzeri bulunmayan, nadir manasında da kullanılır.
Yani ses kalıbı aynı olan bu sözcüklerin karşıladıkları kavramlar tamamen farklıdır. Örneğin bir sayı olan “yüz” ile “başın ön bölümü” ve suda “yüz” anlamındaki yüz; çaygillerden bir içecek olan “çay” ile ırmaktan büyük akarsu vb.
Dilimizde kullanılan kelimelere baktığımız zaman birçoğunun eş sesli olduğu görülmektedir. Bu eş sesli olan kelimeler yazılış olarak aynıdır. Ancak anlam yönünden baktığımızda farklı oldukları görülür. Bundan dolayı anlamları farklı ama yazılışları aynı olan kelimeler eş seslidir.
Sözcüklerden biri olarak da çay kelimesi öne çıkıyor. Yani saç çay sözcüğü sesteş eş sesli bir kelimedir. İlk anlamı ile beraber çay kelimesi bir içecek şeklinde ifade edilir. Aynı şekilde ikinci anlama üzerinden ise çay kelimesi dere anlamına gelmektedir.
Örneğin ''hâlâ'' kelimesi ile ''hala'' kelimeleri eş sesli kelimeler değildir. Bu iki kelimenin anlamları birbirinden farklıdır. Bakıldığı zaman yazılışları aynı gibi görünse de aynı değildir. Anlamları da birbirinden farklıdır.
Farklı anlamlara gelseler dahi yazılış ve okunuşları aynı olan sözcükler eş sesli sözcükler olarak bilinir. Aynı zamanda sesteş sözcükler olarak da dile getirilmektedirler. Bu sözcüklerde aynı harfler kullanılır ve aynı şekilde kelime oluşturulur.
Sağ kelimesinin belli bir eş anlamlısı yoktur. Sağ tarafta kelimesi sağ kelimesinin eş anlamlısı olarak kabul edilebilir. Bunun dışında sağ kelimesi eş sesli bir sözcüktür. Yani hayatta olmak anlamında kullanıldığında diri ve canlı kelimeleri eş anlamlı kelimelerdir.
Karşıt rengi mavidir. Kırmızının, tamamlayıcı rengi yeşildir.
Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur. Fiillerin ve bazı sıfatların olumlu-olumsuz biçimleri zıtlık oluşturmaz. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
Ocak kelimesi bir yemeği ısıtan fırın veya ateşi kontrol altına alan cihaz olarak ifade edilirken, diğer anlamlarına bakıldığında Ocak, aile, birey, bir çatı altında toplanmak, aile bağları gibi eş anlam değeri ile de tanımlanmaktadır.
Eş Sesli Kelimeler Sözlüğü, Türkçemizde en çok kullandığımız, 200 taneden fazla eş sesli sözcükten ve anlamlarından oluşmaktadır.
Cevap: Cevap : Kahve kelimesi eş şeslidir. Anlamları ise; Kahve kelimesinin ilk anlamı içilen sıcak yada soğuk sıvı demektir.2.anlamıysa çeşitli oyunların oynandığı mekan,kahvehane. Soluk kelimesi eş seslidir.
Ancak öz kelimesi sesteş olduğu ve birden fazla anlamı olduğu için özün eş anlamlısı kelimeler kullanılırken mutlaka cümlenin ve kelimenin anlamına bakmak gerekir. Özün eş anlamlısı olan sözcükler, cümlenin anlamına ve bağlamına göre kullanılır.
Çim kelimesi eş sesli bir kelime değildir.
Ten kelimesi denilince akla sadece insan vücudunun dış kısmı,cilt veya vücut gelmektedir.Tek bir anlamı olduğu için Sesteş DEĞİLDİR.
Eş seslisi de yoktur.
Benim adım, derken adımımı kasdetmedim.İsmim demek istedim. adım = ismim-1 adım = ayak adımım-2 Gördüğünüz gibi,”adım”kelimesi de EŞ SESLİ çıktı.
Dağ eş sesli bir kelimedir.
Bu söylenen kelimenin eş seslisi vardır. Tamı tamına 2 tane anlamı olan yedi kelimesi hem sayı anlamına hem de bir yemeği tatmak anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri