Çelişki, bir önermenin doğru halinin, aynı ortam geçerli iken ikinci defa önerildiği bir durumda, yerine negatif biçiminin doğru bulunması ile ortaya çıkar. Mantık tekniğinin yeniden gözden geçirilmesi adına bir koşul olarak kabul edilebilir.
Bir bileşik önerme, önermeyi oluşturan önermelerin tüm doğruluk değerleri için her zaman 0 oluyorsa bu önermeye çelişki denir.
Totoloji, hepdoğru veya eşsöz, bir bileşik önermenin kendini oluşturan önermelerin her değeri için daima doğru sonuç vermesi durumu. Bir şeyi kendi kaplamıyla tanımlayan tanımlardır. Bu tür tanımlar yeni bir bilgi vermez. Örneğin, 'Ev evdir.
İki veya daha fazla önermenin birbirine ve (∧), veya (∨), ise (⇒), ancak ve ancak (⇔) gibi önerme işlemi olan bağlaçlarla bağlanması ile oluşan önermeye bileşik önerme denir. p ile q önermelerinden oluşan p veya q bileşik önermesi p ∨ q şeklinde gösterilir.
Totoloji (retorik), sözün gereksiz, herhangi bir ek bilgi içermeyen şekilde tekrar kullanımı. Truizm, tartışmaya hiçbir şey katmayan çok bariz bir iddia, söylem.
İlgili 38 soru bulundu
Çelişki, bir önermenin doğru halinin, aynı ortam geçerli iken ikinci defa önerildiği bir durumda, yerine negatif biçiminin doğru bulunması ile ortaya çıkar. Mantık tekniğinin yeniden gözden geçirilmesi adına bir koşul olarak kabul edilebilir.
Her durumda doğru olan önermeler totoloji olarak ifade edilebilir. '' İnsanlar erkek veya kadındır. '' önermesi her daim doğru olacağı için bu önerme bir totoloji örneği olarak ifade edilebilir. Bir bileşik önermenin her daim yanlış sonuç vermesi durumunda ise bu önermenin bir çelişki olduğunu söylemek mümkün olabilir.
Tümel önerme, bir varlık sınıfının tamamı/bütünü hakkında bir evetleme veya değilleme yapan bir önermedir ve genellikle “Bütün”, “Her”, “Hiçbir”, “...'in hepsi”, “...'in hiçbiri” ve benzeri ifadeler yoluyla kurulur. Örnekler: “Bütün insanlar canlıdır”, “Kedilerin hepsi kuyrukludur”, “Hiçbir bitki bilinçli değildir.”
Basit önerme: Klasik mantıkta tek yargı bildiren önermedir. Bileşik önerme: Birden fazla yargı bildiren önermedir. Sembolik mantıkta ise önerme eklemi almayan önermeler basit, önerme eklemi bulunan önermeler bileşik kabul edilir.
Mantıkta, matematik ve psikoloji gibi alanlarda ancak ve ancak, iki ifade arasındaki iki koşullu mantık bağlacını belirtir. Birbirine bağlı olan iki ifadenin birinin doğruluğu için ötekinin doğru olması gerekmektedir, dolayısıyla ya iki ifade de doğru, ya da her ikisi de yanlıştır.
Bir bileşik önerme, kendisini meydana getiren her değer için daima doğru olduğunda bu bileşik önerme türü totoloji olarak ifade edilir. Daima yanlış olması halinde bileşik önermeye çelişki denilmektedir.
Aksiyom, belit veya postulat, diğer önermelerin temeli ve ön dayanağı niteliğindeki önermelerdir. Belitlerin başka bir önermeye götürülmeye ve kanıtlanmaya gereksinimi yoktur. Bu yüzden de kendiliğinden apaçıktırlar. Ne türlü bir belitten yola çıkılırsa o türlü bir sonuca varılır.
Gerektirme ise ye ozel. Totoloji hepsini kapsar.
Aralarında bağ olması gereken iki farklı şeyin birbirine ters düşmesi yani birbiri ile uyumsuz olması anlamına gelir. Bazen bir kişinin ağzından çıkan sözlerin çeliştiği söylenir. Buna çelişkili ifade adı verilir.
Aristoteles karesinde, özne ve yüklemi aynı olan, fakat birbirlerinden hem nicelik ve hem de nitelik bakımından farklı olan önermeler çelişik önermeler olarak tanımlanır.Buna göre, 'Tüm insanlar ölümlüdür' önermesi ile 'Bazı insanlar ölümlü değildir' önermesi çelişik önermelerdir.
Kesin olan cümleler yanlış veya doğru da olsa önermedir; yani cümlenin yanlış veya doğru olduğunun bilinmesi gerekmez, doğrulanabilir olduğunun bilinmesi yeterlidir. Soru tümceleri önerme olamaz çünkü bir soru doğruluk ifade etmez.
p ≡ 1 iken q ≡ 0 durumu haricinde (p ⇒ q) önermesi “her daim doğru” doğruluk değerini alır. p ≡ 1 iken q ≡ 0 durumu ise koşullu önermenin yanlış olduğu durum olmaktadır.
3. “ya da” Bağlacı : p ile q önermeleri denk önermelerken 'ya da' bağlacı ile kurulan “p ya da q” bileşik önermesi yanlış, aksi taktirde “p ya da q” bileşik önermesi doğrudur. p ve q bileşik önermesi genellikle p q ile belirtilir.
O: Tikel olumsuz önerme Örnek: Bazı insanlar ölümlü değildir. Örneğin, bütün insanların ölümlü olduğu yargısının doğruluğundan, bazı insanların ölümlü olduğu yargısının doğru olduğunu da geçerli olarak çıkarsayabiliriz.
Bir bütünü oluşturan parçaların her birine tikel denir. Tekil kavramlar ve olgularla yapılan önermeler ise tikel önerme olarak adlandırılır. Örneğin: ''Bazı insanlar doğuştan yeteneklidir'' önermesi tüm insanları kapsamadığı için bu önerme tümel değil tikel olarak nitelendirilir.
Olumlu önermelerde yüklem daima tikeldir: “Her insan ölümlüdür.” ancak “Her ölümlü insandır.” demeyiz. Sadece “Bazı ölümlüler insandır.” diyebiliriz. Buradaki dikkat noktası, önermenin niceliği ile, yüklemin tümelliğini karıştırmamaktır. Yani burada bütün insanları, ölümlülerin bir kısmı olarak kabul etmiş oluyoruz.
İçerisinde değişken olan ve değişkenin değerlerine göre doğru ya da yanlış olabilen önermelere açık önerme denir. Açık önermeler değişkenine göre P(x),q(a),k(x,y) biçimleriyle gösterilebilirler. x=-1,3 için doğru x=5 için yanlıştır. Doğruluk Kümesi : Açık önermeyi doğru yapan değerlerin kümesine doğruluk kümesi denir.
P ve Q 'ya iki bileşik önerme dersek, P ve Q mantıksal eşdeğerse P ≡ Q veya P ⇔ Q şeklinde gösterilir. Totolojiler ve çelişkilerde olduğu gibi mantıksal eşdeğerlilik de P ve Q' nun yapılarının sonucudur. İki önerme arasında oluşabilecek bir diğer yapıya-bağımlı ilişki de mantıksal anlamdır.
Yağmur yağarsa sokaklar ıslanır gibi ifadeler ise doğru ve yanlış olabilirler ve bunlar birer önermedir. Bir sözün doğru veya yanlış olabilmesi için, o sözün bir şeyi tasdik veya inkâr etmesi gerekir, yani bir hükmü ihtiva etenelidir. O halde önerme bir hükümdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri