1895 yılı sonlarında Hazîne-i
Aşk ve tabiat konularına ağırlık veren ve şiiri "sözcüklerle yapılmış bir resim" olarak tanımlayan Şahabettin, "kelimelerle çizilen tablo" karakterindeki ilk şiiri olan "Benim Kalbim"i 1895 sonlarında "Hazine-i Fünun" dergisinde yayımladı.
Cenap Şahabettin'in edebi kişiliği arasındaki bilgilerde sembolizm akımından etkilendiği yer almaktadır. Hatta bu akımdan etkilendiği için de sanatçının şiirde müzik ve ahenge fazla önem verdiği görülmektedir. Sanatçı sırf bu amaçla şiir türüne “nesir-musikisi” ismini vermiştir ve kendisi bu isimle şiiri anmaktadır.
Cenap Şahabettin'in ilk şiiri, 1885 yılında henüz öğrenciyken yazdığı, "Gamze-i hazır cevabından cevap ister cevap" ile başlayan gazelidir. Bu şiiri, Saadet gazetesinde yayınlanır. İlk eseri olan Tâmât, 18 şiirini içeren küçük bir kitaptır ve 1886 yılında yayımlanmıştır.
Edebî Akım Olarak Sembolizm
Cenap Şahabettin'in, 1890-1894 yılları arasında Fransa'da bulunduğu sıralarda realizm, natüralizm ve parnasyen yazar ve şairler ile sembolist şairleri tanıdığı açıktır.
İlgili 37 soru bulundu
Cenap Şahabettin (1871-1934) Edebiyat-ı Cedide (Servet-i Fünun) topluluğunun Tevfik Fikret'le birlikte şiirdeki en önemli temsilcisi şair, yazar, doktor.
Tevfik Fikret ve Halit Ziya Uşaklıgil'le birlikte Servet-i Fünun edebiyatının üç önemli isminden biri ve gelenekçi şairlerin en çok saldırdığı yenilikçi şâir oldu.
*Cenap Şahabettin "sanat sanat içindir" anlayışını benimsemiş, sembolizm ve parnasizm akımları etkisi altında şiirler yazmıştır. *Türk şiirine sembolizmi ve parnasizmi tanıtan kişi Cenap Şahabettin'dir. *Edebiyatımızda sembolizmin ilk başarılı temsilcisi olarak değerlendirilebilir.
Cenab'ın çeşitli yazılarından, bir kısım şiirlerinden ve özellikle Paris'ten gönderdiği 1912 tarihli iki mektubundan (Hisar, sy. 126, 129, Ankara 1974), din konusunda çok genel anlamı ile mistik ve panteist bir inanca sahip olduğu anlaşılmaktadır.
Türk Edebiyatı alanında Elhan-ı Şita adlı şiiri önemli bir yere sahiptir. Bu eser Cenap Şehabettin'e ait bir eser olmaktadır.
Servet-i Fünûn döneminin önemli temsilcilerinden Cenap Şahabettin, şiirleriyle olduğu kadar düzyazılarıyla da dikkate değer bir isimdir. Hac Yolunda, onun nesir türünde kaleme aldığı en önemli eserlerinden biridir.
Gece, kişinin ruh dünyasına yerleşerek onun sonsuz kâinatta kendisini aciz hissetmesine yol açmaktadır. “Yakazât-ı Leyliye” adlı şiirde şair, sevgilisiyle birlikte gece içinde kâinatı seyreder. Cenap, “gecenin titreyişi” ifadesiyle orijinal bir tamlama ve imaj oluşturur.
Sen Benimsin Ben Senin - müzik ve şarkı sözleri: Neşet Ertaş | Spotify.
Neşet Ertaş - Sen Benimsin Ben Seninim - YouTube.
Sen Benimsin Ben Seninim Senfoni ile Neşet Ertaş Türküleri Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası Ağustos 2020 Bodrum Kalesi Orkestra Şefi: Eray İnal Solist: İsmail Altunsaray Söz Müzik: Neşet Ertaş Orkestrasyon ve Düzenleme: Eray İnal Etnik Enstrümanlar; Candeniz Eroğlu "bağlama" Hüseyin Yalçın "kabak Kemane" Burak Çakır ...
Servet-i Fünun döneminde Tevfik Fikret'in ve diğer Edebiyat-ı Cedide şairlerinin de bazı denemeleri olmakla birlikte bu tarzın yetkin örneklerini veren Cenap Şahabettin'dir.
Tevfik Fikret, Servet-i Fünun dönemi yazarıdır. Servet-i Fünun dönemi, 7 Şubat 1896'da Servet-i Fünun dergisinde edebi hareketin gerçekleşmesiyle başlar.
TEVFİK FİKRET(1867-1915)
Şiir türünde eserler vermiş bir sanatçıdır. Servet-i Fünun Edebiyatının öncülerindendir. Servet-i Fünun şiirinin de en büyük temsilcisidir. 1901'e kadar yazdığı şiirlerde “Sanat, sanat içindir.” anlayışı hakimdir.
Cenap Şahabettin on dört yaşında şiir yazmaya başlar. İlk olarak aruzu öğrenir. Muallim Naci ve Şeyh Vasfi gibi dönemin usta kalemlerinin etkisi ile Divan şiir geleneğinde şiirler yazar.
Nikolaidi'nin sahibi olduğu Servet gazetesinin fen eki olarak Ahmet İhsan tarafından yayımlanmaya başlayan Servet-i Fünûn'un ilk sayısı 27 Mart 1891'de çıkar. Başlangıçta günlük olarak çıkmaya başlayan dergi kısa süre sonra haftalık olarak yayımlanmaya başlanır.
Bu atamayla beraber Servet-i Fünûn dergisi bir edebiyat dergisi kimliğine bürünür ve aktif olduğu 5 yıl içerisinde Türk edebiyatı, zamanın başat akımları olan sembolizm ve parnasizm etkisinde yeni bir üsluba bürünür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri