Kanser ve kalp hastalıkları tanısının konulmasına yardım eder. Özellikle kolorektal kanserlerin teşhisinde yaygın olarak kullanılır. Kanser evresinin belirlenmesinde etkili sonuç verir. 7. Sinüzit, mesane ve böbrek taşları, pulmoner emboli, ülseratif kolit gibi rahatsızlıkların varlığını doğrulamak için kullanılabilir.
PET/CT çok büyük bir oranda kanserin tanı ve evrelemesinde kullanılmaktadır. Bunun yanında nedeni bilinmeyen ateş gibi “tanı konulamayan hastalıkların” teşhisi, enfeksiyon odaklarının bulunması, kalp hastalarında canlı dokunun tespiti ile Alzheimer ve demansın ayrımında da etkinliğinden yararlanılmaktadır.
Kemik patolojilerinin saptanması ve iskelet sisteminin görüntülenmesinde, Var olan kanser evresinin belirlenmesi ve tedavisinin durumunun izlenmesi gerektiğinde, Metastaz durumunun saptanmasında, Diğer tedavi yöntemlerinin etkinliğinin görüntülenmesi gerektiğinde çekilir.
Tomografi sonuçları genellikle 24 saat içerisinde çıkar.
İlgili 41 soru bulundu
İnce bağırsak, kolon, mesane, pankreas, safra kesesi gibi organlarda var olan ağrı yada rahatsızlıkların tespitinde doktor tarafından bu testin uygulanması istenebilir. Ayrıca kadınlarda rahim, yumurtalıklar ve erkeklerde prostat problemlerinin belirlenmesinde de alt batın tomografisi uygulanabilir.
İlaçlı tomografi çektiren hastalarda zaman zaman ilacın etkisi ile yan etkiler görülebilir. Hastalarda genellikle döküntü, mide bulantısı, kaşıntı, kızarıklık gibi yan etkileri görülür.
Bilgisayarlı tomografi; kemik kırıklarında, kemik tümörlerinin teşhisinde, iç organlardaki yaralanmalar ve iç kanamaların teşhisinde, kanser ve kalp hastalığı gibi hastalıkların teşhisinde, kanser evresinin belirlenmesinde, böbrek ve mesane taşlarında ve kanser tedavi etkinliğinin belirlenmesinde kullanılan bir ...
BT yani bilgisayarlı tomografi yöntemi, düşme ve kaza gibi ciddi travmalar sonrası beyin ve vücudun diğer bölgelerinde oluşma ihtimali olan hasarları görüntülemek adına çekilir. Bunun yanında BT genellikle aşağıdaki durumlar için kullanılır: Kemik direncini ölçmek. Kemik kırılmaları ve tümörlerini teşhis etmek.
İlaçlı Tomografi çekimlerinde yapılacak incelemenin türüne göre hastaya ağız yoluyla veya damardan enjekte edilerek kontrast madde verilir. Bilgisayarlı Tomografide kullanılan ilaçlar genellikle iyot veya baryum içermektedir. İlaçlar, garip sıcak bir his veya ağızda metalik bir tat yaratabilir.
Bilgisayarlı tomografi akciğer nodüllerinin tespitinde, akciğer grafisinden daha duyarlı bir inceleme yöntemidir. Akciğer grafisi teknik özelliklerinden dolayı küçük çaplı tümörleri ve akciğerlerin “hilus” adı verilen kesimlerinde yerleşim gösteren ve orta hatta yakın tümörleri erken evrede saptayamıyor.
BT ile boyundaki kitle lezyonu (tümörler), lenf bezleri hastalıkları, infeksiyon, inflamasyon, teşhis edilmektedir. Çekim sırasında en net görüntülerin elde edilebilmesi için olabildiğince sabit durmaya ve hiçbir yerinizi hareket ettirmemeye çalışmalısınız.
'İlaçlı tomografiden sonra mutlaka çok su için'Tıpta görüntüleme yöntemlerinden biri olan tomografinin, kullanılan ışınların zararlı etkileri nedeniyle, mecbur kalınmadıkça çekilmemesi gerektiği belirtildi.
Damarların 3 boyutlu görüntüsü alınabiliyor
İki veya üç boyutlu olan bu görüntüleme işlemi için ortalama 10 saniyelik bir süre yeterlidir. Aslında bilindik akciğer veya beyin tomografisi ile aynı mantıkta işleyen bu yöntem ile tıkalı veya daralma olan bir damar olup olmadığı kontrol edilir.
Ağızdan kontrast madde alınması gereken durumlarda su içerisine karıştırılan kontrast maddenin tetkikten 1 saat önce içilmeye başlanması gerektiğinden hastanın randevu saatinden 1.5 saat önce merkezimizde bulunması gerekmektedir. Gereken hastalarda rektal yoldan (makattan) ilaç verilebilmektedir.
Tomografide her şey çıkar mı? Tomografi insan vücudu hakkında yapısal ve anatomi bilgisi verir. Organların işlevi ve hastalıkların ne tür hücreler tarafından oluşturulduğu ile ilgili bilgi vermez.
Bu görüntüleme yöntemi ile bağırsak tıkanıklığı, apandisit, akut karın, pankreatit, divertikülit, ürolitiyazis gibi durumların tespit edilmesinde kullanılmaktadır.
Bilgisayarlı tomografi kolon kanserlerinin yaygınlığını tespit etmekte sık kullanılan görüntüleme yöntemidir.
Tomografi sonuçlarının çıkma süresi genelde hastanelerin yoğunluk derecesine göre farklılaşabilir. Hastanın durumu ve raporları incelenir. İlgili bölümler tarafından bu raporlar değerlendirilir. Ortalama olarak on gün içerisinde hastalar sonuçlara ulaşabilir.
Her iki tarama türü de benzer kullanım alanlarına sahiptir. Ancak görüntüleri farklı şekilde üretmeleri temel farklılıklarından biridir. Bilgisayarlı tomografi uygulamasında x-ışını kullanılırken, emar taramasında radyo dalgaları ve manyetik alan kullanılmaktadır.
Bilgisayarlı Tomografi için uzman doktorlar tarafından hazırlanan rapor 3(üç) iş günü sonrasında sisteme gönderilecektir. Arzu edildiği takdirde hastalarımız e-nabız şifresiyle evdeki bilgisayarlardan ya da cep telefonlarından kendi sonuçlarına ulaşabilecek ve kendi cihazlarına görüntü ile raporlarını indirebilecektir.
Radyolojide kullanılan kontrastlı tetkikler (ilaçlı filmler) büyük oranda böbrekler ile atılırlar. Bu yüzden ilaçlı film çekilen hastaların bol miktarda su içerek o ilacı vücuttan çabuk bir şekilde atmaları istenir.
İlaçlı Tomografi Çekimi için Önemli Noktalar
Bu madde, idrar yoluyla atılmaktadır. Kontrast maddenin vücuttan atılması esnasında radyoloji hekiminin tavsiyelerine uyulması önem taşımaktadır.
İlaçlı tomografi sonrası kontrast maddenin vücuttan atılmasına yardımcı olmak adına bol miktarda su tüketilmesi önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri