Çocuklarda fitil kullanımı yüksek ateş, kusma, havale, bilinç kapalılığı gibi durumlarda kullanılabilir. Diğer durumlarda ise genelde ilaçlar ağızdan uygulanmalıdır. Fitil uygulaması kurallara uygun olarak yapılmalıdır. Aksi taktirde kanama, enfeksiyon gibi sorunlar yaşanabilir.
Etkisini genellikle 15-30 dakikada gösterir.
Vajinaya uygulandıktan sonra erir ve ilaç bırakır. Etkisini lokal olarak gösterir.
Ateş düşürücünün etki süresi 4-6 saattir. 3.5-4 saat sonra ateş çıkıyorsa yine ateş düşürücü verebilir.
Bebeklerde Fitil Ne Kadar Sürede Etki Eder? Eğer fitil kullanma sebebiniz bebeğinizin kabızlık sorunuysa, bebeğinizin fitil kullanımının hemen ardından tuvalete çıkacaktır. Bağırsakları rahatlayan bebeğinizin huzursuzluğu da azalacaktır.
İlgili 17 soru bulundu
Supozituvar (fitil) şeklinde rektuma (makat içine) uygulanması sonucu, kısmen kaydırıcı (lubrikan) ve kısmen de lokal uyarma (stimulasyon) sonucu dışkılamayı (defekasyon) kolaylaştırır. Basit kabızlıkların (konstipasyonların) giderilmesinde laksatif (dışkılatıcı, dışkı yumuşatıcı ) olarak kullanılır.
XL sadece vajina içine (hazneye) uygulanmak suretiyle kullanılır. İlacı uygulamadan önce ellerinizi iyice yıkayıp kurulayınız. Daha sonra sırtüstü yatınız.
Şurup verdikten sonra ateş düşmediği için hemen fitil vermeyin. Ateş düşmese bile tekrar ateş düşürücü ilaç vermek için 4 saat geçmesini bekleyin. Eğer, ateşin ilk kez 38 derecenin üzerine çıkmasının üzerinden 72 saat geçmesine rağmen, ateş hala zaman zaman 38 derecenin üzerine çıkıyorsa, mutlaka doktorunuza başvurun.
Ateş düşürücü olarak ilk tercihimiz her zaman parasetamoldür (Calpol, Minoset, Tylol gibi). Parasetamolün şurup ve fitil formu (Paranox-S) bulunmaktadır. Bilmemiz gereken şudur ki bu iki ilacı aynı anda kullanmamamız gerekmektedir.
Bir bebeğin normal vücut sıcaklığı yetişkin bir bireye oranla daha yüksektir. Bu noktada normal kabul edilen 35- 37 derece iken bir bebeğin vücut sıcaklığı ise 35-37,5 arasında değişmektedir. 38 derece ise bebekler için önemli bir sınırdır ve hafif derecede ateş olarak kabul edilir.
Vajinal fitiller, doktor tarafından önerildiği şekilde kullanıldığında, enfeksiyonların tedavisinde veya önlenmesinde oldukça etkilidir. Ancak, kendi kendine tedavi amacıyla kullanılmaları önerilmez. Herhangi bir sorun yaşandığında, mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
Fitil, ateş düşürücü ve bazen de kabızlık gibi durumlar için kullanılan bir ilaç formudur.
Vajinal mantarda fitil tedavisi sonrası akıntı bir miktar artış gösterebilir. Yanma hissi olabilir. Vajinal fitilin bir kısmı dışa çıkabilir. Yaşanan bu durumların hepsi normaldir.
Kullanımdan yaklaşık yarım saat sonra başlayan beyaz ve krem renkli akıntılar, ağırlıklı olarak fitilin erimesinden ve dışarı sızmasından kaynaklanır ve bu tarz akıntılarda korkulacak herhangi bir durum yoktur.
Piyasada ayrıca fitil (supozituvar) ve tablet formu da bulunmaktadır. PARANOX çocuklarda hafif ve orta şiddette ağrılar ile ateşin semptomatik (hastalığı tedavi edici değil fakat belirtileri giderici) tedavisinde kullanılır.
Etkisi birkaç dakikada meydana geldiğinden bu supozituvarlar bilhassa süratle rahatlatılması gereken hastalarda kullanılmaktadır. 4.2 Pozoloji ve Uygulama Şekli Pozoloji / uygulama sıklığı ve süresi : Günde iki defa kullanılabilir.
Supozituvar veya fitil; eridiği veya çözündüğü bölgede, lokal veya sistemik etki oluşturmak için vücut deliklerine uygulanan, ilaç taşıyıcı bir dozaj formudur.
Ateş Küçük çocuğunuzun ateşi varsa, 38°C'nin üzerinde ise, elleri ve ayakları soğuk olabilir. Bunun nedeni, yeni kan dolaşımı ve bağışıklık sistemlerinin vücutlarının başka yerlerindeki mikroplarla savaşmakla meşgul olmaları olabilir. Bu, ısıyı eller ve ayaklar gibi dış kısımlardan uzaklaştırabilir.
Başta su olmak üzere bol sıvı tüketmek, pamuklu ve ince giysiler tercih etmek, ılık duş almak, vitamin ve mineral bakımından zengin beslenmek ateşi düşürmeye yardımcı olabilir.
Çocuklarla ateş genellikle elleri-ayakları soğuk başı sıcak olarak hissedilir. Böyle durumlarda üşümesin diye kalı giysiler giydirmek doğru olmaz, ancak ellerini ellerimizle ısıtıp, ayaklarına çorap giydirebilirsiniz. Ancak üstünü ince giysisiyle bırakmanız gerekir.
Hafif ateşlerde (38-39 derece, kulaktan) çocuk ince giydirilmeli, bol su verilmelidir. Yüksek ateşte ise önce ateş düşürücü ilaç verilmeli, bol su içirilmeli, ince giydirilmeli yarım saat 45 dakikada ateş düzeyi azalmıyorsa ılık su ile banyo veya sadece başı yıkanabilir.
Uyku halindeyken tespit edilen ateşte ise fitil uygulaması yapılabilir. Dünya Sağlık Örgütü, ateş 39 dereceyi geçmediği ya da genel durumu bozmadığı sürece ateş düşürücü kullanımını önermemektedir.
Fitil tedavisinde, fitil vajinaya yerleştirilir ve bir süre sonra kendiliğinden çözünür. Çözünen fitilin dışarı atılması sırasında ilacın çözünmüş hali de olacağından daha yoğun bir akıntı görülebilir.
Supozituvar eller iyice yıkandıktan sonra, baş ve işaret parmakları ile tutularak makat içine itilir. Yumuşak fitiller buzdolabında 15 dakika bekletilerek sertleştirildikten sonra ambalajı yırtılarak kullanılabilir. Supozituvar uygulanmadan önce soğuk su ile ıslatılarak kaygan hale getirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri