Sigmund Freud'un anlatısınca id,
Cooley ve Ayna Benlik Teorisi
Kavram, ilk olarak 1902'de Amerikalı sosyolog Charles Horton Cooley tarafından ortaya atıldı.
Baumeister (1999), benlik kavramı tanımını şu şekilde yapmaktadır: “Kişinin özellikleri ve kişinin kim ve ne olduğu da dâhil olmak üzere bireyin kendisi hakkındaki inancı.''
Benliği ve benlik saygısını, ilk ele alan psikolog William James'tir. James'e (1950) göre benlik, kişinin kendisidir. Kişinin kendisiyle ilgili sayabileceği her şey, bedeni, özellikleri, beceri ve kabiliyetleri, sosyal hayatındaki kişiler v.b. benliği oluşturur. James, benliğin iki boyutu olduğunu söyler.
Charles Cooley: Ayna Benlik.
İlgili 38 soru bulundu
Carl Rogers tarafından ortaya atılan bu benlik algısı kuramı, yani fenomenolojik benlik kuramı, herkesin kendine özgü gerçekleri olduğu ve herkesin kendisinin merkez olduğu bir evrende yaşadığını savunur. Kişinin gerçek çevresi algıladığı çevredir, yani gerçeği algılar oluşturur.
Ayna benlik, bireylerin benlik görüşlerinin başkalarının kendilerini nasıl gördüğü algısı yoluyla etkilendiği süreçlerdir. Ayna benlik hem "kişinin kendi hakkındaki görüşlerini" hem de "başkalarının kendisi ile ilgili görüşlerine yönelik algısını" kapsamaktadır.
Gestalt, fenomenci ve varoluşçu görüşlerle birlikte hümanist psikolojinin kapsamı altında yer alan birey merkezli yaklaşımın kurucusu, bu tutumun en önemli temsilcisi olan Carl Rogers'tır (Bilge, 1996).
Carl Rogers (1902-1987), Abraham Maslow'un temel varsayımlarını kabul eden hümanist bir psikologdu. Bununla birlikte Rogers, bir kişinin “büyümesi” için, onlara içtenlik (açıklık ve uyum), kabul (koşulsuz olumlu bir bakışla görülme) ve empati içeren bir çevre yaratılması gerektiğini savunuyor.
Mead, benliğin bireysel kimliğin zaman içerisin- deki tutarlılığına yönelik katkısının nesne benlik tarafından belirlendiğini, ancak benliğin gelişiminin, ilerleyişinin, öngörülemezliğinin ise özne benlik tarafından belirlendiğini savunur.
Ego (Benlik)
Kişinin dış dünya ile uyum içerisinde yaşamasını sağlayan zihinsel işlevler bütünü olarak karşımıza çıkar. Kişiliğin gerçekle ilgilenen kısmını içerir. Freud'a göre ego, id'den gelişir ve id'in dürtülerini gerçek dünyada kabul edilir şekilde ifade eder.
Benlik; öz varlık, birini kendisi yapan şey, onu diğerlerinden ayıran temel şey, kendilik olarak farklı biçimlerde tanımlanabilen bir kavramdır. Daha genel anlamda ise benlik, özne olarak "ben"in nesne olan "ben" hakkında düşünmesi olarak ifade edilebilir. Psikolojik açıdan benlik oldukça derin ve geniş kavramdır.
Bebeklikte başlayan bu bilinç öncelikle kendisini görsel olarak tanıma, ismine ve “ben, sen, biz” kavramlarına duyarlılaşma olarak ortaya çıkar. Benlik kavramının oluşması ve ben bilincinin gelişimi 22-24 aylar arasında olur.
Benlik. Kim olduğumuza dair öznel düşüncelerimizdir. Kendimiz hakkındaki değerlendirmelerimizdir. Kendimize dair algılarımızdır.
Kişiliği ve nasıl geliştiğini açıklamaya yönelik psikanalitik yaklaşım, insancıl yaklaşım, davranışçı yaklaşım, bilişsel yaklaşım, ayırıcı özellik yaklaşımı ve biyolojik yaklaşım olmak üzere birçok kuramın geliştirildiği görülmektedir.
AKADEMİK BENLİK KAVRAMI ÖLÇEĞİ ABKÖ, Kuzgun (1996) tarafından KDE'ye oldukça paralel bir yapıda geliştirilmiştir. ABKÖ öğrencilerin yetenekleri ve ilgileri hakkında daha berrak ve gerçekçi bir kavrama sahip olmalarına yardımcı olmak amacıyla geliştirilmiştir.
Bunlar arasında “Rogers'ın Yeniliğin Yayılması Teorisi” bilgi sistemleri uygulaması araştırmalarında yaygın olarak kabul gören bir teoridir. Yeniliğin Yayılması Teorisi, yeniliğe uyum süreciyle ilgili bilgi toplamaya ve belirsizliği azaltmaya odaklı karmaşık bir teoridir (Agarwal, Ahuja, Carter ve Gans, 1998).
Bu yaklaşım, insanlara yeterli özgürlük ve yeterli duygusal destek verildiğinde geliştiklerini, ancak böylece insan olma işlevlerini bütünüyle yerine getirebilen bireyler olabildiğini savunur.
Hümanist yaklaşım fenomenolojiktir.
Hümanist yaklaşım insan deneyimlerini merkeze alır. Başkalarının davranışlarını dışarıdan gözlemlemek kadar bireysel farkındalığa ve öz keşiflere de değer verir. Yani insan davranışını sadece dışarıdan gözlemlemez. Davranışı gerçekleştiren birey açısından nasıl göründüğüne de bakar.
Psikolojinin belli başlı ekolleri Strukturalizm (yapısalcılık zihin yapısı ile ilgili), Fonksiyonalizm (İşlevselcilik -zihin göreviyle ilgili psikoloji), Behaviorizm (davranış psikolojisi), Psikanalitik Psikoloji,Gestalt psikolojisidir.
Bilincin yapısını ve hallerini bir fizikçinin maddenin atomlarını incelemesi gibi yapı bütününü elamanlarına ayırarak, analiz yaparak inceleyen psikoloji anlayışıdır. Bu ekolün kurucusu, fizyologların kullandıkları metotları psikolojiye uyguladığı için deneysel psikolojinin de kurucusu kabul edilen Wilhelm Wundt'tur.
Kusursuz müşteri memnuniyeti için bitmeyen bir enerjiyle hizmet veren 7.500'ün üzerinde çok uluslu çalışanı, Ekol'ü başarıya taşıyan yolda çok önemli bir rol oynar.
Bunların dışında, Rogers ideal benlikten bahsetmiştir. İdeal benliğin, benliğin alt kümesi olduğunu ve bireyin olmak istediği benlik olduğunu söylemiştir (Feist ve Feist, 2008). Benlik gibi, ideal benliğin de akışkan ve değişebilir bir yapısının olduğunu belirtmiştir (Frager ve Fadiman, 1998).
O'nun Günlük Yaşamda Benliğin Sunumu (Goffman, 2009) adlı kitabı bir bireyin kendini ve yaptıklarını nasıl sunduğu, başkalarının kendisiyle ilgili izlenimleri nasıl yönlendirdiği ve denetlediği, başkalarının karşısında neler yapıp yapamadığıyla ilgili sosyolojik bir bakış açısının yansımasıdır (Hülür, 2017: 158).
Charles Horton Cooley (17 Ağustos 1864 – 7 Mayıs 1929), Amerikalı sosyolog. Sembolik etkileşim teorisyenlerinden Cooley, görünümlü cam benlik kavramı ile bilinmektedir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri