Stres, kaslardan bir gerginliğe ve zorlanmaya sebebiyet veriyor.
Bol Bol Egzersiz Yapın
Düzenli şekilde egzersiz yapmak bedenen esnemenizi ve daha rahat hareket etmenizi sağlayacaktır. Böylelikle zaman içerisinde strese bağlı kas ağrılarında azalma görmeye başlayacaksınız. Alanında uzman bir antrenörden profesyonel hizmet de alabilirsiniz.
Özellikle de vücuda alınan darbelerden sonra kas gerilmeleri yaşanır. Ayrıca ani hareket, vitamin eksikliği ve deformasyon nedeniyle de kaslar gerilebilir. Kişide yaşanan duruş bozuklukları, iltihaplı hastalıklar, şiddetli darbeler ve ağır yük kaldırma sonucunda da kas gerilmeleri ortaya çıkabilir.
Core yani tüm karın kaslarının dengelenmesini ve bel düzgünlüğünü sağlayan psoas kası, korku ve stres anlarını hissederek kasılıyor.
Kronik stresle; kan basıncında artma, immün sistemde bozulma, doğurganlıkta sorunlar, kalp hastalıkları ve bağırsak sorunları gelişebilir. Akut stres tekrar tekrar yaşanırsa ya da stres kronikleşirse damarlarda hasara yol açabilir. Bu durumsa hipertansiyon, kalp krizi veya felç riskini artırır.
İlgili 26 soru bulundu
Kaslar ve eklemler
Stres kaslarınızda ağrı, güçsüzlük ve acı olarak kendini gösterebileceği gibi spazmlar şeklinde de görülebilir. Stres, ağrı eşiğini düşürdüğü için artrit, fibromiyalji ve diğer hastalık semptomlarının artmasına da yol açabilir.
Vücudun kumanda merkezi beyin, stres ile karşı karşıya geldiğinde bunu bir tehlike olarak algılar ve vücuda şu emri verir; kaç ya da savaş! Vücut bu emre itaat etmek için kasları devreye sokar. Bu durum kaslarda gerilemelere yol açar. Kaslardaki bu gerginlik ve sertleşmenin sebebi stres hormonlarının ortaya çıkmasıdır.
Kas gerginliği çoğunlukla spor sırasında ortaya çıkar. Burada, kas yapılarında küçük hasarlara neden olan kasların aşırı gerilmesi söz konusudur. Tipik semptomları, ani çekme ağrısı ve kasın sertleşmesidir. Kas gerginliği genellikle kendiliğinden iyileşir.
Stres, gerginlikte kaslarımızın kasılmasına yol açarak kas ağrısına yol açabilir. Kas ağrısı çoğunlukla ağrıyan yerin tam olarak lokalize edilemediği şiddeti az, yüzeysel yaygın kasılma veya ağırlık şeklinde tarif edilebilir. Kasların tek taraflı kullanımlarında o tarafın kasları bölgesel olarak ağrıyabilir.
Sinir, stres, ve heyecan
Sinir ve stres başlıca birçok rahatsızlığın nedeni olarak tanımlanmaktadır. Kaslarda meydana gelecek kasılmalarda aktif rol oynayan bu duygular istemsizce kasların kasılmasına neden olabilmektedir. Aynı durum heyecanın ve paniğin arttığı dönemler için de geçerli olmaktadır.
Kas ağrısında ilk müracaat edilmesi gereken doktor genellikle dahiliye uzmanı olmaktadır. Kas ağrısı, romatizmal hastalıkların öncüsü olabileceği için genel dahiliye bölümü ile başlamak hızlı çözüm sunar. Şikayetlerinizin özelliklerine göre, dahiliye doktoru sizi romatoloji uzmanına sevk edebilir.
Psikosomatik ağrı, kronik ve fiziksel semptomları olan ancak tıbbi bir açıklaması olmayan bir rahatsızlıktır. Bu terim zihinsel durumumuzu anlatan psike ve vücut anlamına gelen soma kelimelerinden türemiştir. Yani psikosomatik ağrı kişinin psikolojik durumu tarafından tetiklenen fiziksel bir ağrı türüdür.
Psikolojik ağrının herhangi bir ağrıdan farksız olmadığını belirten Erkmen, “Yani en az onun kadar şiddetlidir hatta çok çok daha şiddetli olur. Psikolojik ağrıların tahrip gücü çok yüksektir ve kişinin hayatını perişan ediyor. Bir işi yapıyorsun ve sırtın, başın veya herhangi bir yerin ağrıyor, performansınız düşüyor.
Kas gerilmesi genel olarak 5 saat boyunca sürer. 5 saatten sonra uygulanan tedavi yöntemleri ile de kas gevşemeye başlar. Ancak bu süreç içerisinde kişilerin hareketlerinde dikkat olması gerekir. Gerilen kaslara zarar vermemek için yavaş hareket edilmeye özen gösterilmelidir.
Kalsiyum, potasyum içeren besinler tüketerek, Kasılma olan bölgeye kasın gevşemesi için kompres uygulayarak, Tropikal kremler ile kasılmanın meydana geldiği bölgeye 20 dakika boyunca masaj uygulaması yaparak. Kas gücü gerektiren bir aktiviteye başlamadan önce mutlaka ısınma egzersizleri yaparak engelleyebiliriz.
Kas gerilmesi genellikle bir kas veya liflerinin aşırı uzaması ve yırtılması sonucu ortaya çıkar. Sıklıkla kas-tendon bileşkesinde meydana gelir. Kaslara doğrudan bir darbe olduğunda benzer bir yaralanma meydana gelebilir. Gerilme veya burkulma oldukça ağrılı olabilir.
Kas ağrısının belirtileri. Kas ağrılarının en yaygın nedenleri arasında spor yaralanmaları ve kas gerilmeleri bulunmaktadır.
Psikosomatik ağrıların kökeninde sıklıkla stres yatar. Bununla birlikte, depresyon, anksiyete, panik bozukluk, cinsel işlev bozuklukları gibi psikolojik rahatsızlıklara sahip bireylerde psikosomatik ağrıların görülme olasılığı yüksektir. Hissettiğimiz her duygunun kendine özgü frekansı vardır.
Üzerinizdeki baskı arttığında sizi rahatlatacak bir şarkı dinlemek, stres seviyenizi düşürmeye yardımcı olabilir. Diğer yandan uzun bir yürüyüş de strese iyi gelebilir. Strese sebep olan sorundan uzaklaşmak da üzerinizdeki baskıyı azaltacağından film izlemek ya da oyun oynamak gibi aktiviteler de fayda gösterebilir.
Sürekli kas ağrısı olur mu? Kas ağrısı kısa sürede geçebileceği gibi sürekli de olabilir. Sürekli olan kas ağrısı, kronik bir hastalığın işareti olabilir. Kas yaralanmaları, kas spazmı, fibromiyalji (kas romatizması), kas ve iskelet sistemi bozuklukları (skolyoz, osteoartrit gibi) kronik kas ağrılarına neden olabilir.
Stres ve sıkıntının kişide bazen altta yatan fiziksel hastalığın oluşturacağından çok daha fazla bir ağrı duyulmasına neden olabileceğini aktaran Baran, 'Örneğin zorlanma sonucu hafif bir kas yırtığına bağlı kol ağrısı olan hasta, bu ağrıyı çok kafaya takar, dikkatini sürekli bu ağrıya verirse ağrı daha şiddetli ve ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri