- benzeyen: bakımından zayıf olan varlık ya da durum. - kendisine benzetilen: özellik bakımından güçlü olan varlık ya da durum. - benzetme yönü: benzetilen özellik. Bu ögelerden benzeyen ve kendisine benzetilen teşbih sanatının asıl ögeleridir.
Aralarında çeşitli yönlerden ilgi bulunan iki varlıktan zayıf olanı güçlü olana benzetme sanatıdır. "Ahmet aslan gibi güçlüdür." Cümlesinde güç yönünden zayıf olan Ahmet aslana benzetilmiştir. Her benzetme bir karşılaştırmadır. Örnek cümlede "Ahmet" ile "aslan" karşılaştırılmıştır.
Benzetme edatı
Bu sanatta benzeyen ile benzetilen arasında bir ilgi kurabilmek için bazen "gibi, göre, kadar vb..." edatlar kullanılır. Bunlara benzetme edatı denir.
Benzeyen: Zayıf unsur. Benzetilen: Kuvvetli unsur. Benzetme yönü: İki unsur arasında olan benzetme sebebi. Benzetme edatı: Benzetme için kullanılan, 'gibi, kadar' şeklindeki kelime gruplarıdır.
Benzetilen (müşebbehün-bin): Kendisine benzetilen, birbirine benzetilen nesne ya da kavramlardan nitelikçe daha güçlü, daha üstün olan. Benzeyen (müşebbeh): Birbirine benzetilen nesne ya da kavramlardan nitelikçe daha güçsüz, zayıf olan.
İlgili 31 soru bulundu
Açık İstiare (İstiareyi Musarraha)
Sadece kendisine benzetilenle (müşebbehu bih-müstearı minh) yapılan istiaredir. Bir sözcüğün yerine benzetme amacı güderek başka bir sözcük kullanmaya denir.
Benzetme (Osm. teşbih, İng. simile), “insanoğlunun anlatıma güç vermek amacıyla, bir takım nesne- ler, kavramlar arasında görülen yakınlıklardan, benzerliklerden yararlanarak bun- lardan birini anlatırken ötekini de anması eğilimidir” (Aksan, 1995: 511).
Aralarında daha farklı bir ilişki var. Bu ilişkiye "benzerlik" denir. Öyleyse yazalım, ABC üçgeni, benzerdir Denk gelen kenarları doğru sırayla yazmalıyız- ABC üçgeni, benzerdir XYZ üçgeni şeklinde yazabiliriz.
Teşbih (Benzetme): Anlamı kuvvetlendirmek için aralarında gerçek ya da mecazi olarak benzerlik bulunan iki varlıktan zayıf olanın güçlü olana benzetilme sanatıdır.
Edat-ı teşbih (Benzetme edatı): Taraflar arasındaki benzerliği ifade eden söz, teşbih edatıdır. Türk edebiyatında edatlar dışında, başka gramer kategorisine giren kelimeler de bu amaçla kullanılmıştır. Türkçe Fiil ve Ekler: Dönmek, benzemek, sanmak, demek, andırmak; -casına cesine, -cıleyin/-cilayın, layın/-leyin vb.
Sanki kelimesi edat kategorisinde yer almaktadır. Sanki edatı benzetme edatı olarak da bilinmektedir. Sanki edatı sanmak veya zannetmek anlamlarında da kullanılabilmektedir.
Karşılaştırma iki varlığı veya olayı birbiriyle zayıflık güçlülük gibi özellikleriyle kıyaslamaktır. Benzetme bir şeyi daha iyi açıklamak, betimlemek için başka bir şeyle karşılaştırma olarak ifade edilir.
Herhangi bir olayı, durumu ya da varlığı daha iyi açıklayabilmek için yaptığımız karşılaştırma benzetme denir. Benzetme yaparken iki farklı durum cümle içerisinde kullanılır. Bunlardan biri benzeyen varlık ve diğeri ise kendisine benzetilen varlıktır.
1) Benzetme (Teşbih): Özellikleri zayıf olan kişilerin kuvvetli olan varlıklara benzetilmesi sanatıdır. 2) Eğretileme (İstiare): Yalnızca benzetilen ve benzeyen ile kurulan benzetme sanatına denmektedir.
Teşbih-i Beliğ Örnekleri
Sadece kendisine benzetilen ve kendisine benzeyen ile yapılan teşbih-i beliğ sanatı ile ilgili örnekler aşağıdaki gibidir; Dev çocuk görenleri şaşkınlığa uğrattı. Yeni doğan bebeğin elma yanakları hemen dikkat çekiyordu.
AÇIKLAMA. İki çokgenin karşılıklı açıların ölçüleri eşit ve karşılıklı kenarların uzunlukları birbiriyle orantılı ise bu iki çokgen "benzerdir" denir. Benzerlik “∼” sembolü ile gösterilir.
Periyodik cetveldeki farklı periyotta ve gruptaki iki element arasındaki benzerliklere çapraz ilişki denir.
Yakınlık İlişkisi: Birbirine yakın olan nesneler birlikte bir bütün olarak algılanır. Benzerlik ilişkisi: Benzer olan uyarıcılar bir arada bir bütün olarak algılanır.
Benzetme (Teşbih)
Sözün etkisini arttırmak veya anlatımı güçlendirmek için aralarında ilgi bulunan iki kavram ya da varlıktan, zayıf olanın güçlü olana benzetilmesidir.
Sadece benzeyen ve benzetilen unsurların kullanıldığı ve benzetme yönü doğrudan söylenmediği için en etkili türü teşbih-i beliğdir. “Anlam burada etkili ve abartılı biçimde ifade edildiğinden teşbih türlerinin en makbulü sayılır. Beliğ teşbih Batı retoriğinde “metafor” (istiare) olarak tanımlanmıştır.
Söz sanatları Türk edebiyatında beş adet olacak şekildedir, bunlar arasında abartma (mübalağa), benzetme (teşbih), kişileştirme (teşhis), karşıtlık (tezat) ve konuşturma (intak) gibi sanatlar yer almaktadır.
Benzeyen varlıklar: Bir durumu anlatmak istediğimiz varlıktır. Kendisine benzetilen varlık: Yine bir durumun büyüklüğünü anlatabilmek için örnek kullandığımız varlıklardır. Burada en önemlisi benzetme cümleleri kurarken kullanmamız gereken ifadedir. O ifade ise, 'gibi' kelimesidir.
BENZETME: Bir kavram ya da varlığı kendi dışında farklı bir kavram ve varlığın özelliklerini göstererek anlatmak için kullanılmaktadır. Aralarında benzerlik olan iki şeyden benzerlikçe zayıf olanı güçlü olanla anlatma şeklidir.
Benzetme edatının hazfedilip benzeyenin benzetilen yerine getirilmesidir. 14. Teşbîh-i sarîh (mürsel). Benzetme edatının zikredildiği teşbihtir; benzetme edatının zikredilmediği teşbihe de teşbîh-i müekked denir. 15. Teşbîh-i temsîl.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri