Fırınınızın tabanındaki yağ lekelerini temizlemek için spatula kullanabilirsiniz. Fırınınızın kapısını da temizlemeyi unutmayın. Durulayın: Fırınınızı temizledikten sonra, ılık su ile fırınınızı durulayın. Fırınınızı kurulamak için temiz bez kullanmalısınız.
Bunun için ısıya dayanıklı bir kabın ya da direkt olarak fırın tepsinin içerisine bir miktar su koyun. Bu suya karbonat ve sirke de ekleyebilirsiniz. Daha sonra fırını 150 – 180 derece civarında yarım saat kadar çalıştırın.
Bir kap içinde ya da sprey şişe içinde 1 paket karbonat, 1 limon suyu ve suyu karıştırın. Daha sonra karışımı fırının iç yüzeyine püskürtün. Eğer sprey şişe kullanmıyorsanız bez yardımı ile temizliği yapabilirsiniz. Fırın içine dağılan karbonatlı suyu yaklaşık 30 dakika boyunca bekletin.
Kötü kokudan şikâyet ettiğiniz fırının içerisini, nemli bir bez üzerine döktüğünüz bir miktar karbonat ile silin. Daha sonra, temizlediğiniz fırının içerisinde bir fincan dolusu karbonatı beklemeye bırakın. Kısa sürede karbonat, tüm kötü kokuyu emecektir.
Fırın temizliği için bulaşık bezi, bulaşık süngeri, bulaşık deterjanı, yağ ve kir sökücü, fırın temizleme spreyi kullanabilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Ocak, fırın, davlumbaz, aspiratör, musluk, lavabo, mutfak tezgâhı, mutfak dolapları, mermer, fayans ve seramik yüzeyler, alüminyum, paslanmaz çelik, tencere ve tava, bahçe mobilyaları, PVC, motosiklet, bisiklet, otomobil jantı gibi araçlarda oluşan yağ ve kirleri temizlemede güvenle kullanılabilir.
Sirkeli sabunlu su
Karıştırma kabının içerisine 1 çay bardağı sirke ve 1 çay bardağı su ekleyin. Ardından 1 çay bardağı sıvı sabun ilave edin. Karbonatı da ekleyerek malzemeleri karıştırın. Hazırladığınız deterjan ile sünger yardımıyla fırının her yerini temizleyebilirsiniz.
Fırın telinin her yerine amonyaklı suyu sürün ve bekletin. Birkaç saat sonra fırın telini ve fırını temizleyin. Amonyaklı su birkaç saat içerisinde bütün yağı eritecektir ve fırın pırıl pırıl olacaktır. Nemli bir bez ile silme işlemi yapıldıktan sonra bez boş bir kap içerisinde durulanmalıdır.
Koku emici özelliğe sahip olan tarçın balık kokusunu temizler. Bir diğer yöntem ise bir kap içerisine eklediğiniz su, limon suyu ve limon kabuklarını fırına koyarak 10 dakika 180 derecede bekletmenizdir. Fırına sinen balık kokuları bu işlemden sonra yok olur.
Cif Krem Sprey Limon kullanmak, fırın içi yanıkları nasıl temizlenir sorusuna verilecek en etkili cevaplardan biridir. Fırınınız çok kirli değilse ya da başa çıkmanız gereken yağlar yoksa diğer doğal fırın temizliği yöntemlerini de uygulayabilirsiniz.
Fırın camı nasıl temizlenir
Bir cam temizleyicisi ve bir mikrofiber bez kullanmanızı tavsiye ederiz. Eğer inatçı kirlerle uğraşıyorsanız kolay bir şekilde fırın camına püskürtün, bir süre emmesini bekleyin ve silin. Ve işiniz bitti. Fırınınızın camını temizlemek için daha kolay bir yol yoktur.
Inox ankastre ürün temizliğinde kesinlikle sert maddeler ve ağır kimyasal içeren maddeler kullanmayın. Amonyaklı krem temizleyiciler, teller, havlu tarzı sert bezler ve çamaşır suyu ürünlerde hiç geçmeyen izler bırakabilir.
Bir kâsenin içine bir fincan karbonat ve bir miktar su ekleyip; karışım macun kıvamına gelinceye kadar iyice karıştırın. Elde ettiğiniz macunu temiz bir bez kullanarak fırınınızın rezistansı dışında her yerini kaplayacak şekilde sürün. Fırınınızı kapatın ve bu şekilde bir süre bekletin.
Bunun için öncelikle boş bir çalıştırma programı seçerek sıcak su kullanmanız gerekir. Ardından 1-2 bardak beyaz sirke veya limon suyu ekleyerek çamaşır makinesi içinde biriken kireç, deterjan kalıntılarının ve kötü kokuların giderilmesini sağlayabilirsiniz.
UYGULAMA: Kabartma tozu, tuz ve bulaşık deterjanını karıştırın. Fırına sürün, 20 dakika bekletin, silerek temizleyin.
İlk kullanımda koku ve duman geliyorsa
Fırınınızın ilk kullanımında koku olması normal bir durumdur. Fırının tüm aksesuarlarını ve tepsilerini çıkarıp boş olarak maksimum sıcaklıkta 30 dakika çalıştırın. Sonrasında fırını kapalı konuma getirin. Soğuduktan sonra içini ıslak bir bez veya sünger ile temizleyip kurulayın.
Eğer koku halihazırda çevreyi sarmışsa mutfağa sinen balık kokusu nasıl giderilir çözmek için mükemmel bir Kendin Yap çözümü var. Üç yemek kaşığı beyaz sirkeyi ve bir bardak suyu bir tencerede karıştırıp birkaç dakika kaynat. Sirke asidiktir ve kokular alkalidir, bu da kokuları nötralize etmesini sağlar.
Kötü kokan çamaşırlarınızın üzerine biraz karbonat serpin. 20 dakika kadar bekleyin. Daha sonra fırçalayarak karbonatı yedirin ve giysiyi temizleyin. Ayrıca gardırobunuza karbonat koyarak nemi emmesini, böylece rutubete sebebiyet vermemesini sağlayabilirsiniz.
Balığınızı kızartırken bir yan ocağın üzerinde ise içerisine su ve yumuşatıcı koyduğunuz karışımı kaynatabilirsiniz. Bunu balık pişirme işlemi bittikten sonra yaparsanız çok daha etkili olacaktır ve evinizde balık kokusunun kalmadığını göreceksiniz. Balığın sadece kızartırken odaya kokusu sinmez.
Fırın temizleme işlemi için güçlü yağ sökücü kullanmak gerekir. Ağır ve yanmış kirler için Soltek Kimya A.Ş tarafından üretilen yağ sökücü kimyasal hızlı reaksiyon gösteren etkisi ile öne çıkar. Yağ çözücüyü fırınınıza püskürttükten sonra, fırınınızı ılık suyla durulayın ve temiz bezle kurulayın.
Kıyafet ve benzeri gibi birçok eşyanın üzerine yağ döküldüğü zaman, genelde karbonat kullanımı öne çıkar. Aynı zamanda bu konuda imdada bulaşık deterjanı yetişir. Bir miktar bulaşık deterjanı döktükten sonra 5 dakika kadar bekletmek ve sonra durulamak yeterlidir.
Bulaşık teli kullanmayın Fırın ve ocak temizliği sırasında yapılan en büyük hata hiç kuşkusuz, bulaşık teli kullanmaktır. Bulaşık teli, fırın yüzeyine ciddi zarar verir. Aşınan fırın daha çabuk arızalanacaktır.
YAĞLANMIŞ FIRIN NASIL TEMİZLENİR? Kauçuk eldiven giyin ve temizlik sırasında gözlük veya maske takın, böylece kimyasal buharlara veya dumanına karşı korunmuş olursunuz. Fırını kapatın ve soğumasını bekleyin. Fırın sıcakken temizlemeye başlamayın.
En sık sorulardan biri olan ankastre ocak neyle silinir? sorusunun cevabı ise süngerin yumuşak yüzeyi, mikrofiber bezler ya da kağıt havlu olabilir. Krem temizleyici malzemeler yerine sıvı veya püskürtmeli malzemeler kullanılabilir.
Derin bir kap seçin ve içerisini beyaz sirke ile doldurun. Pas oluşan metal eşyanızı bu su içerisine kondurun. 24 saat kadar bekletip pas lekesinin yumuşamasını sağlayın, ardından sert bir fırça ile kalan lekelerin çıkmasına yardımcı olun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri