Dizel mi Benzinli mi Daha Güçlü? Sahip olacağınız arabanın motor gücüne dikkat ediyorsanız ve benzinli mi, dizel mi güçlü diyorsanız eğer, bu sorunun cevabı benzinli otomobil. Dizel motora sahip araçlar, aşağı yukarı benzer kapasitedeki benzinli bir otomobilden daha az güç üretebilir.
Benzinli araçların motor güçleri dizel araçlara göre daha fazladır. Bu sebeple de motor performansları genellikle daha iyidir. O yüzden aynı kapasitedeki dizel araçlara göre daha fazla güç üretebilirler. Ayrıca benzinli otomobiller dizel araçlara göre daha az bakıma ihtiyaç duyarlar.
Bu sorunun yanıtı ise, otomobilinizi kullanım alanınıza ve sıklığına göre değişir. Dizel sıfır otomobilin ya da ikinci el bir otomobilin kilometre başına tükettiği yakıtın fiyatı, benzinliye göre daha azdır. Dizel araçlar ise, benzinli araçlara göre yaklaşık olarak %25'e kadar daha az yakıt harcar.
Benzinli bir motor, bujiler tarafından ateşlenmeden önce yakıtı hava ile birleştirir. Ancak dizel motorlarda buji ve karbüratör bulunmaz. Dizel motorda hava önceden sıkıştırılır. Bu sıkıştırma, bujideki gibi bir kıvılcım yerine yakıtı ateşleyen bir ısı üretir.
Yarış halinde iki araçta dip gaz gideceği ve benzinli çokça devir çevireceği için dizeli geçer. Ancak normal şartlarda dizel o rampayı çok rahat bir şekilde çıkabilir. Dizelin avantajı günlük kullanımda çıkıyor. Zaten dizel motorlardan performans motoru olsaydı firmalar çoktan dizele geçerdi.
İlgili 38 soru bulundu
Benzinli Motor Ve Dizel Motor Farkı
Kısa sürede artan hızlarda benzin daha idealdir. Bu durum mazotta sabit hızlarda geçerlidir. Mazotlu motorlar yük taşımak ve uzun yol almak gibi performanslar için geliştirilmiştir. Benzinli motorlar ise hızlı ivme ve süratle yol almak için geliştirilmiştir.
Benzin, motorine göre çok daha hızlı tutuşan bir maddedir. Motor içerisinde benzinin tutuşmasını sağlayan parça ise bujidir. Bujiler, benzini tutuşturacak kadar sıcaklık açığa çıkarırlar. Bu nedenle araca yanlış yükleme yapıldığı zaman motor ya motorini ateşlemeyi başaramaz ya da başarsa bile oldukça zorlanır.
Mazot olarak bilinen motorin, karbon ve hidrojen yapı bileşenlerinden oluşan petrol türevli bir akaryakıt türüdür. Benzine göre daha zor tutuşur. tutuşması için çok daha fazla sıkıştırma yapılması gerekir. Benzine göre kaynama noktası daha yüksek ve buharlaşma eğilimi oldukça düşüktür.
Benzin daha hafiftir ve mazottan çok daha hızlı tutuşur. Mazot daha zor tutuşmakla birlikte hacim birimi olarak benzine nazaran daha fazla enerji sağlar. Böylece yük taşımak, uzun yol almak gibi performanslar için mazotlu motorlar; hızlı ivme ve süratle yol almak için ise benzinli motorlar geliştirilmiştir.
Benzinli motorlar karbüratör ile çalışan içten yanmalı motorlardır. Karbüratör yakıt ve havanın karıştırılması işlemini motorun dışınmda yapar. Dizel motorlarda bu işlem motorun içinde yapılır. Benzinli motorlarda ise motor dışında gerçekleşir ve motor içerisine benzini buharlaştırarak verir.
Türkiye İstatik Kurumu'nun (TUİK) 2020 Ağustos ayı istatiklerine göre yapmış olduğu araştırmaya göre ülkemizde kayıtlı 12.853.573 araç bulunuyor. Yakıt türü sıralamasında zirve dizel araçların oluyor. İstatistiklere göre ülkemizde 4.920.739 dizel araç kullanılıyor.
1 litre otogaz- LPG ile 11.36 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre mazot yani motorin ile 22.22 km yol gidilebilir.
Ancak özellikle soğuk havalarda aracın benzinden LPG'ye geçmesi 5 km'yi bulabiliyor. Ayrıca LPG'nin araç çekişinde güçlüklere yol açtığı da bilinen bir gerçek. 100 km'de yapılan yakıt tüketimine bakıldığında da LPG, dizelin gerisinde kalıyor. Bu sebeple dizelin, LPG'den daha iyi bir seçim olacağı söylenebilir.
Dizel motor çok daha dayanıklıdır.
LPG'li araçlar
LPG, benzine ve dizele göre daha ucuz olan bir yakıt türüdür.
Dizel polo alır. Uzun mesafelerde zaten benzin her zaman alır.
Fiyat farkının artmasının en önemli nedeni ise Türkiye'de ihtiyacın çok altında motorin üretiminin gerçekleştiriliyor olması. Aylık 1.6 milyon ton motorin üretimine karşın tüketim 2.1 milyon tona çıktı. Fark ithalatla karşılandığı için motorinin litresi benzine göre daha pahalı.
Mazottaki biriken su ise yakıt filtresinden geçerken hazneye daha fazla suyun filtrelenmesine sebebiyet verir. Yakıt sisteminde su bulunması pompaya ve enjektörlere zarar verir. Bu sebeple de yakıtların içine karışan suyun ayrıştırılması için araçlarda özel bir parça bulunur. Bu parça yakıt filtresidir.
Siyah akaryakıt, kaloriferlerde kullanılan yakıtlar, fuel oil, asfalt gibi ürünlerin temelini oluşturmaktadır. Siyah akaryakıt aynı zamanda izolasyon gibi işlerde de kullanılmaktadır. Benzin, motorin, gaz yağı ve jet yakıtı çeşitlerinden oluşan “beyaz akaryakıt” ise motorlu taşıtlarda kullanılmaktadır.
Mazotun son kullanma tarihi yoktur bekleyen mazotun rengi değişir kalitesi artar.
Benzinin mazottan daha pahalı olma nedeni, benzinin rafine edilmesinin mazottan daha zor olmasıdır.
Dizel araçlar genellikle benzinli araçlara oranla daha pahalıdır, çünkü dizel araçlar daha ağır bir motora sahiptir. Araç kiralama firmaları genellikle benzinli araçlarla hizmet vermektedir. Çünkü dizel araçlar daha az yakıt tüketmelerine rağmen, bakım ve tamir ücretleri benzinli araçlardan daha pahalıdır.
Benzinli araçların yakıt tüketimi, dizel araçlara göre daha fazladır ve güç üretimi de daha zordur. Ancak dizel araçlar daha ekonomik olmasına rağmen, benzinli otomobiller yakıt ateşlemesinde daha iyi olduğu için çok daha çabuk hızlanır ve aynı zamanda seri bir kullanım sunar.
Yanlış yakıt dolumu direkt olarak aracın performansını etkiler, kısa süre içerisinde durmasına sebep olur. Çoğu zaman araç, servislere çekici yardımı ile götürülüp tamir ettirilir. Aracın çalıştırılması esnasında motordan oldukça gürültülü sesler gelir ve egzozdan siyah duman çıkabilir.
Filtrede meydana gelen arıza mazot filtresi tıkanması, mazot besleme pompasının arızalanması gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Bu durumlar motora yeterli yakıtın gitmesini engeller. Motor yeterli seviyede yakıt alamazsa çalışırken zorlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri