Nükleer, petrol, kömür ve doğal gaz başlıca yenilenemez enerji kaynaklarındandır.
Yenilenebilir enerjiler; güneş, rüzgar, biyokütle, jeotermal, dalga enerjisi gibi doğada kendiliğinden var olan kaynaklardan elde edilmektedir. Bu kaynaklar, fosil enerji kaynaklarının tersine zamanla tükenmez ve kömür, benzin, doğalgaz gibi yenilenemeyen enerjilere alternatiftirler.
Yenilenemez enerji kaynakları fosil yakıtlar ve nükleer enerji olmak üzere iki ana başlıkta toplanabilir.
Fosil yakıtlardan birkaçı doğalgaz, petrol ve kömürdür. Bu yakıtlar aynı zamanda yenilenemez enerji kaynakları arasındadır.
İlgili 43 soru bulundu
Benzin daha hafiftir ve mazottan çok daha hızlı tutuşur. Mazot daha zor tutuşmakla birlikte hacim birimi olarak benzine nazaran daha fazla enerji sağlar. Böylece yük taşımak, uzun yol almak gibi performanslar için mazotlu motorlar; hızlı ivme ve süratle yol almak için ise benzinli motorlar geliştirilmiştir.
Öte yandan, petrol, doğalgaz, kömür ve nükleer enerji gibi “yenilenemeyen”, geleneksel enerji kaynakları çevreyi ve insan sağlığını giderek daha fazla tehdit eder hale gelmiştir.
Nükleer, petrol, kömür ve doğal gaz başlıca yenilenemez enerji kaynaklarındandır.
Kömür, petrol ve doğal gaz fosil kaynaklı yenilenemez enerji kayna- ğı olarak değerlendirilirken, uranyum ve toryum ise çekirdek kaynaklı yenilenemez enerji kaynağı grubunda yer almakta- dır. Hidrolik, güneş, rüzgâr, jeotermal, biyokütle, dalga gel- git, hidrojen birer yenilenebilir enerji kaynağıdır[1-2].
20 ve 21. yüzyılda dünya çapındaki teknolojik gelişmelerle, fosil yakıtlardan elde edilen enerjiye olan ihtiyaç artmaktadır. Özellikle petrolden elde edilen benzin, dünya çapında ve bölgesel olarak büyük çatışmaların ana sebebi haline gelmektedir.
Rüzgârın kinetik enerjisi çok eski bir yenilenebilir enerji kaynağıdır. Rüzgâr türbinleri hareket halindeki havanın kinetik enerjisini önce mekanik enerjiye, ardından elektrik enerjisine dönüştürür.
En büyük yenilenebilir enerji kaynağı konumundaki güneşten elde edilen enerjidir. Elektrik üretimi için gerekli güneş ışınları, paneller yardımıyla toplanır.
Tükenmeyen enerji kaynakları arasında güneş, rüzgâr, biyokütle, jeotermal, hidroelektrik, dalga gibi sürekli kendini yenileyebilen doğal kaynaklar yer almaktadır. Bu kaynakların kullanılması ve enerjiye dönüştürülmesi sürecinde çevre kirliliğine sebep olmayan yöntemlerden yararlanılır.
Güneş Enerjisi
Güneş asla tükenmeyecek temiz bir enerji kaynağıdır.
Bilim insanları için kömür, petrol ve gazın yerini almak ve iklim krizini durdurmak için en güvenilir enerji kaynakları Güneş, Rüzgar, Jeotermal, nükleer ve hidroelektrik.
Yenilenemeyen kaynaklardan bazıları şunlardır: petrol, madenler, metaller, doğal gaz ve yer altı suyu (yeniden dolmayan kapalı akiferler).
Üst toprağın bir santimetresinin oluşması birkaç yüzyıl ila birkaç binyıl sürebilir. Bu nedenle üst toprak yenilenebilir olmayan kaynak olarak nitelendirilir. Yer kabuğunun daha derin katmanları yeraltı suyu, mineraller ve fosil yakıtlar dâhil diğer doğal kaynakları içerebilir.
Güneş enerjisi, kurulum ve kullanım kolaylığı olmasının yanı sıra çevreyi kirletmemesi ve zararlı atık oluşturmaması gibi özelliklere sahip bir yenilenebilir enerji kaynağıdır. Güneş enerjisi, güneşin çekirdeğinde yer alan füzyon süreci ile (hidrojen gazının helyuma dönüşmesi) açığa çıkan ışıma enerjisidir.
LPG esasında doğal gaz ve petrol üretiminden elde edilmekle birlikte giderek yenilenebilir kaynaklardan da üretilmektedir. Lpg'nin avantajları arasında güvenilir olması da bulunmaktadır. Ekonomik ve uzun süre enerji kaynağı sunması, sıvılaştırılmış gazın özelliklerindendir.
Enerji kaynakları, klasik olarak yenilenebilen ve yenilenemeyen kaynaklar şeklinde iki kategoride toplanmaktadırlar. Bunlardan yenilenemeyen enerji kaynakları fosil yakıtları içermekte olup bunlardan taşkömürü ve linyit bilinen en eski enerji kaynağıdır.
Enerji kaynakları, yenilenebilir enerji kaynakları ; güneş, su, rüzgar, jeotermal, biyomas ve yenilenebilir olmayan (fosil kökenli) enerji kaynakları ; kömür, petrol, doğal gaz, nükleer diye ikiye ayrılır.
Geçtiğimiz hafta Uluslararası Enerji Ajansı da, güneş enerjisinin en ucuz elektrik kaynağı olduğunu ve kömürün yerini devralmaya başladığını açıkladı.
Geleceğin sürdürülebilir ve yüksek verimli enerji kaynaklarının oluşturulmasına katkı sağlayan bor; yenilenebilir yapısıyla enerji sektörüne sodyum borhidrür ile değer katmaktadır.
Hidrojen yenilenebilir enerji kaynakları arasındadır. Herhangi bir enerji kaynağı kullanılarak üretilebilir. Hidrojen, elektrik kullanılarak üretilebilir. Nispeten yüksek verimle de elektriğe çevrilebilir.
Fosil yakıtlar, linyit, petrol, kömür, doğalgaz, taşkömürü, bor, nükleer enerji, uranyum gibi kullanıldığında tükenebilen ve yenilenemeyen enerji kaynaklarına “tükenebilir enerji kaynakları” denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri