Benzin, motorine göre çok daha hızlı tutuşan bir maddedir. Motor içerisinde benzinin tutuşmasını sağlayan parça ise bujidir. Bujiler, benzini tutuşturacak kadar sıcaklık açığa çıkarırlar. Bu nedenle araca yanlış yükleme yapıldığı zaman motor ya motorini ateşlemeyi başaramaz ya da başarsa bile oldukça zorlanır.
Eğer dizelle doldurulmuş benzinli bir deponuz varsa, benzin enjektörleri dizel yakıtı silindirlerin içine gönderecektir. Bujiler ateşler fakat daha ötesi olmayacaktır. Çünkü dizel yakıt çok iyi buharlaşma özelliğine sahip değildir, bujiler tutuşturacak bir şey bulamadığı için motor çalışmayacaktır.
Benzin hidrokarbondur ve mazotta güzel çözünür.
Yanlış yakıt dolumu direkt olarak aracın performansını etkiler, kısa süre içerisinde durmasına sebep olur. Çoğu zaman araç, servislere çekici yardımı ile götürülüp tamir ettirilir. Aracın çalıştırılması esnasında motordan oldukça gürültülü sesler gelir ve egzozdan siyah duman çıkabilir.
-Araç teklemeye başlar. -Egzozdan siyah duman yükselir. -Ateşleme sistemi arızası gerçekleşir. -Motor parçaları yanlış yakıttan arındırılıp hasar gören parçalar yetkili oto servisde tamir edilene kadar araç çalışmaz.
İlgili 26 soru bulundu
Benzin, motorine göre çok daha hızlı tutuşan bir maddedir. Motor içerisinde benzinin tutuşmasını sağlayan parça ise bujidir. Bujiler, benzini tutuşturacak kadar sıcaklık açığa çıkarırlar. Bu nedenle araca yanlış yükleme yapıldığı zaman motor ya motorini ateşlemeyi başaramaz ya da başarsa bile oldukça zorlanır.
Yanlış yakıt konulduğu hemen anlaşılır ve motor çalıştırılmazsa depoyu boşaltmak yeterlidir. Yanlışlıkla doldurulan motorinin miktarı deponun yüzde 4'ünden az ise depoyu ağzına kadar benzinle doldurup çalıştırmaya devam edilebilir.
Pompa alanındaki her yakıt tipi için farklı semboller kullanılır, böylece tanımlanması kolaylaşır: Daire içindeki sayıyla birlikte “E” benzinde ve içeriğinde maksimum bulunabilecek biyoyakıt yüzdesini(biyoetanol) gösterir. Örneğin, “E5”, yakıtın %5'e kadar biyoetanol içerebileceğini gösterir.
Ya ateşleme yapılmıyor ya da benzin motora ulaşmıyordur. Benzin pompasının çalışıp çalışmadığını, sessiz bir ortamda kontağı açarak ve dinleyerek anlaşır. Aracın arkasından uğultu gibi kısa süreli bir ses gelmesi gerekmektedir.
Benzinli araç 100 km kaç litre yakar en çok aratılan sorulardan bir tanesidir. Benzinli araçlar 100 km'de ortalama 8,5 litre yakmaktadır. Dizel araç 100 km kaç litre yakar 2022 en çok aratılan sorulardan bir tanesidir. Dizel araçlar 100 km'de ortalama 6 litre yakmaktadır.
Mazottaki biriken su ise yakıt filtresinden geçerken hazneye daha fazla suyun filtrelenmesine sebebiyet verir. Yakıt sisteminde su bulunması pompaya ve enjektörlere zarar verir. Bu sebeple de yakıtların içine karışan suyun ayrıştırılması için araçlarda özel bir parça bulunur. Bu parça yakıt filtresidir.
Dizel motorlarda yakıt, benzinli motorlarda olduğu gibi kıvılcımla değil, sıkıştırılan havanın ısısıyla ateşlenerek yanar. Yanma sırasında benzinden daha fazla enerji salar, bu nedenle de dizel motorlar çoğu durumda benzinlere göre daha iyi yakıt ekonomisi sunar.
Motorin ekonomik olarak benzinden daha ucuz ve faydalı görülse de benzinli bir araca motorin koyulması araçta büyük arızalar ile karşılaşılmasına neden olabilir. Çünkü dizel yakıtı olarak bilinen mazot içinde belirli kimyasallar bulunur ve bu kimyasallar motor piston parçalarında kayganlaştırmaya neden olur.
HİÇBİR ŞEY OLMAZ BİN GEZ. BAZI USTALAR ÖZELLİKLE BENZİNLİ ARABAYA DİZEL YAĞ KOYUYORLAR. DİZEL YAĞIN DAHA DAYANIKLI OLDUĞUNU SÖYLÜYORLAR. Hiçbirşey olmaz rahat ol takma kafana.
Mazotun son kullanma tarihi yoktur bekleyen mazotun rengi değişir kalitesi artar. Benzin öyle değildir 6 ay sonra kullanılamaz hale gelir tortu yapar dıştan takma motorlardaki arızaların sebebi budur. Mazottan korkmayın.
Günlük hayatınızda uzun mesafe yol gidiyorsanız, yakıt bakımından daha tasarruflu olan dizel araçlar sizin için uygun olacaktır. Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre yıllık 15.000'den fazla kilometre yapan sürücülerin dizel araç kullanmasında fayda var.
- mazotlu araçlarda yakıt depo kapağı sola, benzinlilerde sağa çevrilir. - mazot pompasının ağız kısmı benzinli deponun kapağından büyük. - mazotlu araçlarda yakıt kapağının vidası kırmızı, benzinde siyahtır. - dizel aracın eksozu solda, benzinli araçlarda eksoz çıkışı sağda olur.
Ynt: Su deposuna mazot karışırsa
Depoya bol deterjan basılacak. Sonra marinanın pis su tahliye sistemi ile depo muhteviyatı çektirilecek. Depoya tekrar su ve deterjan basılacak; işlem tekrarlanacak.
Asidik bir çözelti olan soda ve karbonat ikilisi, mazot lekesini temizlemek için kullanılan en güçlü yöntemlerden biridir. Mazotun yağ molekülleri, soda-karbonat karışımı ile parçalanarak yok olur. Soda ve karbonat yöntemi için mazot lekesi olan yüzeye yarım çay bardağı karbonat dökülür.
Garanti dışında kullanılabilirlik açısından sürelerine baktığınızda da aşağı yukarı aynı sonuçları sizleri karşılayacaktır. Hibrit ve benzinli araçlarda 200.000 ile 300.000 km arası ömür biçilirken dizel araçlar için 400.000 ile 500.000 km arası ömür biçilmektedir.
Araç deposunda filtre yoksa benzini hortumla çekmek yerine biraz kafanızı çalıştırın. Depoya daldırdığınız hortumdan başka bir hortumu depo girişine sokun. Depoya biraz girse yeterli. poşeti sıkıca bastırırken (hava kaçmaması için) üfleyin.
Araç çalışırken benzin almanın neden olduğu diğer bazı sorunlar da arabanın benzin göstergesinin, benzin şamandırasının ya da buji gibi bazı parçalarının bozulması olarak öne çıkıyor. Sonuç olarak sıvı haldeyken tutuşması zor olsa da buhar halinde olan benzin -43 derecede bile tutuşabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri