Araç motoruna uygun yağ kullanılmadığında, motor içinde yer alan segmanlar ve pistonlarda aşınmalar meydana gelecektir. Meydana gelen aşınmalar, parçalar arasına gaz girişinin olmasına ve motorun yağ yakmasına neden olur. Bunların sonucunda da motor üflemesi meydana gelir.
Motor Üflemesi Halinde Ne Yapılmalıdır? Yağ çubuğunu çektikten sonra sıkışmayacak şekilde aşağı indirmek gerekir, bu halde eğer üfleme yani gaz varsa ve çubuğu yukarı ittiği gözlemlenirse problem oluşmuş demektir. Bu durumun hemen fark edilmesi halinde segmanlar değiştirilmesi ile arızadan kurtulmak mümkündür.
Motor üflemesi olayı kompresyon ya da diğer bir deyişle basınç kaybıdır. Bu durum sıkıştırılmış ve yanmış yakıt karışımı kartere geçtiğinden yağ çubuğu çıkartılarak ya da yağ doldurma kapağı açılarak anlaşılabilir. Motorun rektifiye olması gerektiğine tam olarak anlamak için silindir kompresyon testi yapılması gerekir.
Havalandırma hortumu çıkarılır üfleyip üflemediği anlaşılır: Motorun üfleyip üflemediğini anlamanın neredeyse en garanti yolu havalandırma hortumunu çıkarıp üfleyip üflemediğini anlamaktır. Havalandırma hortumu, genelde külbürütör kapağına bağlı olan bir hortumdur. Hortumun diğer ucu da hava filtre kazanına bağlıdır.
Motor kapağı açıldığında hava üflüyorsa yine bir yağ yakma sorunu söz konusu olabilir. Bu durum, servislerde motor üflemesi olarak bilinir. Araç sıcakken motor kapağı açılınca hava üflemesi olur.
İlgili 44 soru bulundu
Bunun için yapılması gerekenler ise oldukça basittir. Aracın yağını zamanında değiştirmek, araca hararet yaptırmamak ve en önemlisi aracı yüksek devirlerde kullanmamak yağ yakmayı önlemenin en basit yoludur.
Motor keçelerinin hasar görmesi, Motor segmanlarında, siboplarda veya pistonlarda meydana gelen herhangi bir aşınma, Yağ pompasında meydana gelen arızalar, Yağ segmanlarının kurum veya karbon bağlayarak kirlenmesi gibi sebepler motor yağ eksilmesine sebep olur.
Araba yağ yakması egzoz dumanının mavi renk oluşundan anlaşılabilir. Dumanın mavi renkte olmasının nedeni, yağın yanmasından dolayı meydana gelse de bazı araçlarda kullanılan sentetik yağ, egzozdan çıkan dumanın belirgin olmamasına yol açabilir. Bu durumda yağın yandığı, açığa çıkan kokudan anlaşılabilir.
Motor üflemesi motorda oluşan aşınmalar sonucu meydana gelen çizik ve boşluklardan aracın yağ haznesine dolan ve yağ kapağını açtığımızda duman çıkmasına neden olan aşınma türü arızadır. Bu arıza kullanıma bağlı olarak nuks edebilmektedir .
Kapaktan da yağ çubuğundan da minimal şekilde yağ gelmesi normal. Gelen yağda artış varsa karter havalandırmasına baktırın derim.
Arabalarda yağ çubuğunun 20-30 santim aşağısında dönüyo yağ, motosikletlerde yağ haznesi çubuğa çok daha yakın o yüzden motor çalışırken çubuğu çıkarırsan yağ da atar yağ da fışkırır çubuktan. normal. Motor çalışırken yağ çubuğunu acarsan yağ sıçratır.
senin bu durum iyi bişeye işaret değil hocam. bence motor sıcakken ve rolantide çalışıyorken yağ seviye çubuğunu çek, sigaradan tüter gibi biraz duman geliyorsa motor rektifiyesi yaklaşmış veya gelmiş demektir. biraz gaz verince dumanda artış oluyorsa gömlek ve segmanlar kesin rektifiyelik demektir.
onurforces Kayıtlı Üye. bildiğim kadarıyla yağ doldurduğumuz yeri açınca hava gelirse tehlike yok ama yağ çubuğunu çıkardığımız yerden üfleme yapması tehlikeli. beyaz bir peçeteyi buhar gelen yere koyun. noktasal yağ damlacıkları oluşursa siyah siyah motor üflüyor demektir.
Katkılardan çok Mobil1 10w-60 yağı bi denemenizde fayda var.
Büyük ihtimalle soğutma sıvısı, silindir yanma odalarına sızmış ve orda buharlaşmıştır. Bunun sebebi ise silindir kapak hasarı veya silindir bloğunun çatlaması nedeniyle olur. Ayrıca yoğunlaşmış beyaz duman çıkıyorsa soğutucunuzu kontrol etmeniz gerekir.
Eğer fazla yağ koydunsan fazla yağı atıyordur ama yağı fazla deyilse motorun üflüyor yani sekmanlar motora hava alıyor ve motor iç basınç arttığı için havalandırmadan yağ atar.Buda demek olurki motorunun yeni piston sekmana ihtiyacı olduğudur.
Motorun yağsız kalması nasıl anlaşılır? Bir motor yağsız kalıp yatak sarmışsa, motor yatak sesi değişir ve kulağı rahatsız edici düzeyde tak tak şeklinde metalin taşa vurulması şeklinde sesler duyulur. Gaz pedalına bastıkça sesin şiddeti daha da artar.
Hele ki bidonun içini kurutmadan ıslak ıslak koyduysan yağ tortu yapar bozulur. Yağı kullanacağın zaman kontrol edersin renginde akışkanlığında bir değişiklik yoksa sorun yok demektir. Bidonun kendi plastiği tepkimeye girmez ama yağın hava alması, nemlenmesi, güneş altında ısınması kalitesini bozabilir.
Hava gelebilir yani üfleme gibi duman gelmesi motorun baya baya bittiği anlamına gelir. Motor kompresyon kaçırdığı ilk aşamada yağ çubuğundan gelir duman , sonrasında yağ kapağı açılınca bile duman geliyorsa motor aşınmış rektefe ister. Yağ yakar eh birazda performans artar gibi gelir size.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Kendi aracınızda motorun bitmesi
Eğer araç yağ yakıyorsa bu motorun bittiğine işaret olabilir. Sarsıntılı ve düzensiz çalışmak da motorun bittiğine işaret olabilir. Ancak bu kesin bir sonuç değildir. Zira eğer motor ekipmanlarında bir arıza varsa da araç sarsıntılı ve düzensiz çalışabilir.
Yağ yakan bir motorun iç parçaları aşındığı için araç çekişi düşmektedir. Motordaki yağ eksikse sürtünme artacaktır. Sürtünmenin artması motor içindeki hareketli parçaların hareketlini yaparken zorlanması sonucunu doğurur. Dolayısıyla aracın performansı azalacaktır.
Yanma tehlikesi olmamak kaydıyla değiştirilir fakat gelirgelmez değiştirmesi pek iyi değil neden: motor daha yeni durduğu için yağ yukarılardan aşağıya süzülmemiş olur ve normalinden falza eski yağ motorun içinde kalır. Yağ yeteri kadar süzüldükten sonra ama kesinlikle sıcakken yağ değişir.
Genel olarak 100.000 km. den daha az kullanılmış bir aracın, yağ değişim aralıklarında en fazla 1/4 oranında yağ eksiltmesi normaldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri