Bu sorun genellikle termostatla ilgilidir. Termostat hasarlı olduğu için otomatik algılama yanlıştır ve araca dönüşümlü olarak sıcak ve soğuk hava üflenir. Termostatın değiştirilmesi bu sorunu çözebilir. Eğer sorun termostat ile alakalı değilse radyatörde bir sorun olabilir.
Aracınızın kliması soğuk üflemiyorsa bunun nedeni çeşitli sorunlar olabilir. En yaygın neden, yeniden doldurulması veya değiştirilmesi gereken soğutucu eksikliğidir. Diğer olası nedenler arasında arızalı bir soğutma fanı, tıkalı bir kabin hava filtresi ile ilgili bir sorun yer alır.
Peteğinizin tıkalı olup olmadığını teyit etmek için motor kaputunuzu açarak kalorifer sistemine giriş ve çıkış hortumlarını bularak hortum sıcaklıklarını kontrol edebilirsiniz. Eğer hortumların birisi sıcak, diğeri soğuk ise bu durum, kalorifer peteğinde ısıtılan suyun petekten dışarıya verilemediği anlamına gelir.
Eğer ses gıcırtıdan çok vuruntu haline geldiyse ve aracınızda kalorifer ısıtma işlemi doğru bir şekilde çalışmıyorsa bu durumda kalorifer motoru bozulması meydana gelmiş demektedir.
Hararet göstergesini takip edin 80 derecenin üzerine çıkıyor mu. Çıkmıyor ise termostat bozuk, değişecek 50 - 60 Tl yenisi 87 derece. Termostat sağlam ise ve musluğun içindeki parçayı çıkartmış olmanıza rağmen kalorifer ısıtmıyorsa petek tıkalı.
İlgili 43 soru bulundu
Radyatör peteği tıkalı olan bir araçta hararet göstergesinde ani yükseliş olması ihtimali artar. Böyle bir durumla karşılaştığınızda, motor henüz sıcaklığını kaybetmemişken soğutucunun kapağını açmak yerine motorun soğumasını bekleyip öyle müdahale etmek daha doğru olacaktır.
Yerden ısıtma sistemlerinde tıkalı kalorifer borusunu açmak için, kolektörün olduğu kısma kammak petek temizleme makinası bağlanır. Kolektörün sıcak su kısmına tesisat temizleme makinesi bağlanır. Soğuk su kısmı en yakın gider borusuna aktarılır. Kammak petek yıkama makinası çalıştırılır.
Bu arızanın giderilmesi için araç elektrikçiye götürülür. Elektrikçi aracı kontrol eder sorunu bulur ve gerekirse klapeleri sökerek çözüme ulaşır.
Fan rezistansı, araçtaki fan motorunun hızını ayarlamak ve kontrol etmek için kullanılır. Yüksek akım tüketen fan motoruna bağlanarak fan motorundan gelen gücü düzenler. Bu durum, fan hızının yavaşlamasını ve hızlanmasını sağlar. Fan hızı, aracın iç sıcaklığına göre otomatik veya manuel olarak ayarlanabilir.
Fan müşürü arızası belirtileri motor sıcaklığı üzerinden kolay bir şekilde anlaşılabilir. Bu durumda genel olarak fana elektrik gidip gitmediği kontrol edilmelidir. Sağlıklı bir şekilde elektrik ulaşması halinde, elektrik vererek fanın çalışıp çalışmadığı kontrol edilir.
Antifiriz de belki kalorifer tesisatı için bir ilaç olabilir ancak zararı yararından daha fazla ise böyle bir ilaç kullanılamaz. Zararlarına gelince birincisi antifiriz kimyasal yapısı itibari ile kombinizde arızaya sebep olur.
- Kalorifer sistemini çalıştırmaya başladığınızda gıcırtı sonrasında da vuruntu sesleri geliyor ise kalorifer sisteminde bir arıza oluşmuş demektir. Kalorifer sisteminde en sık görülen sorun ise radyatör tıkanması, kalorifer motorunun bozulması ve kalorifer peteğinin arızalanmasıdır.
Bu işlem için ilk olarak radyatör temizleyici kimyasallar eklenir. Ardından kalorifer sıcak bir konumda iken araç belirli bir süre çalıştırılır. Bu çalıştırılma süresi içerisinde temizleyici kalorifer radyatörü kanalları içerisinde dolaşır ve gerekli temizleme işlemi yapılmaktadır.
Klima gazı bitik veya düşük seviyedeyse havalandırma deliklerinden soğuk hava gelmez. Gelen hava normal oda sıcaklığındadır. Düzgün çalışan bir A/C sistemi soğuk hava üflemelidir. Gelen hava oda sıcaklığında ise klima gazı bitiktir ve yeniden doldurulması gerekir.
Klima kompresörü çalıştığı takdirde aracın kliması içini çok geç soğutuyor ya da hiç soğutmuyorsa, büyük ihtimalle klima gazı azalmıştır. Kış aylarında ise uzun süre klima kullanmayınca sistemde klima yağı dolaşmaz ve sızdırmazlık azalır, bu sebeple de bahar aylarında klima gazının azaldığı görülebilir.
Klima kompresör arızasında genel olarak, klima çalışmaya başladığında cızırtı veya hafif bir ıslık sesi gelir. Klimadan hava gelmemesine rağmen motor rölantisinin yükselmesi, klima kompresör arızasına işaret olabilir.
Rezistansın arızalı olup olmadığını anlamanın en kestirme yolu elektrik bağlantısını kontrol etmektir. Rezistanstan ürüne elektrik gelmediği takdirde bir arıza meydana geldiğini söylemek mümkündür.
Bu durum peteğin içinde yer alan pisliklerin kanalları tıkamasından kaynaklanıyor. Bu durum suyun petek içerisinde dolaşmasının önüne geçiyor. Sıcak suyun dolaşmaması da havanın soğuk üflenmesine neden oluyor. Bir başka sorunda termostatın takılı kalmasıdır.
Öncelikli olarak rezistans teli üzerinde anlık çalıştırıldığında yoğun şekilde elektrik akımının geçtiğini biliyoruz. Hal böyle olunca da ısıtıcı ürünlerde rezistans telini bir süre sonrasında inceldiği görülmektedir. İncelmeye başlayan rezistans teli ise bir süre sonrasında kopmaya başlar ve kopar.
İşte motorun hararet yapmasındaki en temel sebebi: Radyatördeki su azalırsa. Radyatördeki petekler tıkanırsa.
Kalorifer peteğinin aralarını ve arkasını önce elektrikli süpürge ile temizledikten sonra ardından bir sopaya bez geçirerek silin. Peteğin önünü ise sabunlu su ve temiz bez yardımı ile temizleyin. Ardından kuru bir bez yardımı ile kurulamalısınız. Bu sayede kaloriferleriniz paslanmaz.
Kullanım şekli: Suyun içerisine önerilen oranda dökülerek araç, 30 dakika rölantide çalıştırılır. Ardından durulanır ve antifiriz koyulur. Değerler: Alkalik değeri 9-11 aralığındadır. Türkiye'de 1984 yılından beri faaliyet gösteren Würth markası, 1909 yılında Almanya'da kurulmuştur.
Kalorifer radyatörü torpidonun içinde bulunur ve ısınmış motor soğutma sıvısının bir kısmı bu radyatörden geçirilir. Havalandırmayı açıp ayarını sıcağa getirdiğinizde hemen arkasında bulunan küçük elektrik fanı çalışır ve aracın içini ısıtmaya başlar. Motor soğutma sıvısı ısınmadan kalorifer radyatörü de ısınmaz.
Peteğin içerisine aşındırıcı özelliği olmayan bir deterjan sıkın. İçerisinde tortular bulunabilen sirke gibi malzemelerle kalorifer temizliği yapmamaya özen gösterebilirsiniz. Çünkü tortu da zamanla birikerek kaloriferde kirlenmeye neden olabilir. Petek temizleme fırçası yardımıyla peteğin içini fırçalayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri