Bebek doğal uykusundayken dış kulak yoluna yerleştirilen küçük bir probe ile iç kulağa özel bir ses gönderilir ve iç kulaktaki dış saç hücrelerinin sese tepkisi ölçülür. Bu işlem bebeğe hiçbir zarar vermez ve canını acıtmaz. Birkaç dakika süren basit bir ölçümdür.
Bera Testi sırasında kişinin kulaklarına elektrotlar yerleştirilir ve beyin sapının işitme uyaranlarına nasıl yanıt verdiği kaydedilir. Bu test sırasında sessiz bir odada oturulur ve kulaklara hafif sesler verilir. Beyin sapının bu seslere nasıl tepki verdiği incelenerek işitme kaybının nedeni ve derecesi belirlenir.
Bu test ile işitme sisteminin işitsel uyarana cevabı kaydedilir ve yaklaşık 1 saat sürer. KLİNİK ABR/BERA TESTİ NASIL UYGULANIR? Bir odyolog tarafından hastanın alnına ve kulak arkalarına elektrotlar yerleştirilir.
Bebeğinizin duyma fonksiyonunun nasıl işlediği hakkında en kesin sonucu ise BERA testi vermektedir. Bu test; yenidoğan BERA-ABR testi ve klinik BERA-ABR testi şeklinde uygulanır.
İşitme problemi gözlenen yetişkinlerde ve çocuklarda Odyoloji uzmanı tarafından gerçekleştirilen bu test, ağrısız bir işlemdir.
İlgili 44 soru bulundu
Bu metotların ortalama test süresi 30 dakika ile 1 saat arasındadır.
Odyoloji bölümü, Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından yönlendirilen hastaların işitme ve denge hastalıklarının teşhisinde kullanılan pek çok testin yapıldığı bölümdür. Testler odyometrist ve odyologlar tarafından yapılmakta ve KBB uzmanları tarafından değerlendirilmektedir.
Son güncellemeler ile birlikte işitme cihazı ile ya da cihazsız olarak bir kişinin işitme engelli raporu alması için şart koşulan oran %40 olarak belirlenmiştir.
Bebeklerin birinci testte kalma nedenleri arasında orta kulakta sıvı bulunması veya dış kulak yolunun dar olması sayılabilir. Bebek ilk testten geçemez ise, iki hafta sonra tarama testi tekrarlanır. Yine geçemez ise, iki hafta sonra bir kez daha tekrarlanır.
İşitme testi kamu kurumlarında sağlık sigortası kapsamında yapılabilmektedir. Bu nedenle sağlık sigortası olanlar herhangi bir ücret ödemeden işitme testi yaptırabilmektedirler.
Çok kısa süren ve sessiz bir ortamda gerçekleştirilen test, genelde bebek uyurken yapılır; çünkü bebeğin test sırasında ağlaması ya da sesler çıkarması, işitme yeteneğini kontrol etmeyi zorlaştırır. Test sırasında anestezik veya sakinleştirici herhangi bir şey kullanılmaz.
"Doğduklarında ise seslere, özellikle insan sesine karşı çok hassastırlar. Üç aylıkken seslere gülücükle tepki vermeye, 6 aylıkken “agu” lara başlarlar. İşitmeyen bebekler bu gelişme safhalarından geçerken, kısıtlı ipucu alacak ve çevreleri ile iletişim kurmakta zorlanacaktır.
Tarama testi olarak adlandırılan Otoakustik Emisyon Testi'nde, bebeğin kulaklarına belli şiddette sesler verilir ve iç kulak hücrelerinin verdiği cevap ölçülerek duyup duymadığı anlaşılır. Bu test, bebeğe acı vermez, rahatsız etmez.
40-55 dB arasında ise Hafif Derecede İşitme Kaybı. Düşük şiddetteki sesler duyulamaz, özellikle gürültülü ortamlarda konuşulanların anlaşılmasında zorluk yaşanır. Mutlaka işitme cihazı kullanmaya başlanmalıdır.
İşitme Tarama Testi Sıkça Sorulan Sorular
Yenidoğan işitme taraması işlemlerinde herhangi bir ücret alınmaz.
Yaşadığınız yerde bulunan devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, işitme merkezlerinde odyometristler tarafından yapılacak işitme testi size duyma yetinizle ilgili en sağlıklı bilgiyi yapılan testler sonucunda verecektir.
3. Beyin sapı odyometrisi
Bu nedenle test yapılırken, çocuğun uyuması ya da sessiz durması gerekir. Kulağa değişik derecelerde ses verilir. Bunlar beş dalga halinde kendini gösterir. Verilen ses dalgalarına göre, çocuğun işitme kaybının nerede ve hangi derecede olduğunu tam olarak belirlemekle mümkün olur.
Tarama testleri bir bebeğin işitme kaybı riski açısındanerken dönemde yakalanmasını sağlar. Eğer tarama testi yapılmazsa bebek 1 yaşına gelip ilk sözcükleri söylemeye başladığın zamana kadar işitme kaybının varlığı belli olmayabilir.
2 aylık bebek gelişimi
Etrafta olup bitenlerle ilgilenmeye başlamıştır. Ani ve yüksek seslere irkilerek tepki verir.
İşitme engelleri %41 ile %75 arasında olan hastaların özür oranları %30 ile %42 arasında değişir. Özür oranı %40 ve üzerinde olan hastalar engelli raporu alabilirler. Son olarak işitme engelleri %75 ile %100 aralığındaki hastaların özür oranları %42 ile %52 değer oranları aralığındadır.
İşitme engeli raporu en az %40 olmalıdır. Bu oranın altında işitme kaybı yaşayan bireylerin rapor alması mümkün değildir.
İşitme kaybı; sorunun kaynağına göre ilaç, işitme cihazı ve ameliyat ile tedavi edilebilir.
Bebeklerde yapılan işitme testlerinin belirlenmesinde bebeğin kaç aylık olduğu önemlidir. 6 aya kadar olan bebeklerde tarama ya da tanı amaçlı otoakustik emisyon testi, işitsel beyin sapı yanıt testi, elektrokokleografi ve timpanometri gibi testler yapılabilir.
Konuşma odyometrisi testine göre herhangi işitme problemi olmayan kişilerde SRT değeri 20dB, MCL değeri 40-60 dB, SDS değeri %90-100, UCL değeri 100-120 dB'e eşit olmalıdır.
Konuşmayı ayırt etme skoru ya da konuşma odyometrisi, işitme testi uygulamalarından biridir. Kişinin uzmanlarca belirlenen kelimeleri ne kadar algıladığını ve ne kadar iyi duyabildiğini ayırt etmek için uygulanır. Kişisel bir testtir. Konuşmayı ayırt etme skorunda konuşma tanıma ve eşlik etme gibi etkilerde hesaplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri